SEINblik – uge SEX

12. februar 2023

Velkommen til dit ugentlige nyhedsoverblik. 

I denne uge gør SEIN det lidt anderledes. Måske har du lagt mærke til, at SEIN har været ekstra sensuelt for tiden? Vi skriver nemlig om SEX i anledning af ugens nummer. Og det er blevet lidt hedt. Her får du dit årlige nyhedsoverblik, over de ting der er sket i årets løb, når det gælder blomsterne og bierne.

SEINblik er tilbage i næste uge.

DR har overtaget seksualundervisningen

Mange af os unge har haft oplevelsen af, at seksualundervisningen i folkeskolen var mangelfuld, og at den primært var en overfladisk gennemgang af kondomer og samleje. Blandt vores venner opdager vi en tendens til, at unge søger afklaring og informationer i pornoen. Emner som kønssygdomme, graviditet og rejsningsproblemer, der ofte stod uberørt i folkeskoletiden, er for mange sårbare og akavede samtaleemner at føre med venner og familie. Men det er netop disse halv-grænseoverskridende emner, der også omhandler det seksuelle, som de unge har brug for at snakke om. Og hvordan tager man så lige hul på sådan en snak i vennegruppen?

DR P3 udgav i den forbindelse ‘Sex Med P3’ d. 9. oktober 2022. Programserien har til formål at være et forum, der giver de unge et fælles sprog, hvor man kan snakke om sex og det kropslige, som ellers har manglet i den unge generation og i seksualundervisningen. 

‘Sex Med P3’ vil gerne være den danske ungdoms go-to og fælles referenceramme for seksuel oplysning i en ny og relevant version. De vil åbne en samtale om lyst, følelser, tabuer, liderlighed, grænser og nysgerrighed og få de unge til at turde at gå skridtet længere end den velkendte samtale om, hvordan man ruller et kondom på.

De unge lever i et præstationssamfund, hvor der er mere fokus på præstation og mål frem for intimitet og nærvær. Det leder til flere personlige usikkerheder, hvor temaer som body count, det at have ‘vodkapik’ og herpes fylder meget blandt unge. Derfor er det helt vildt vigtigt, at der er blevet skabt en ægte og virkelighedsnær platform som ‘Sex Med P3’, hvor man også tør tale om det i seksualiteten, der ikke fungerer. Qua medialiseringen bliver det på den måde normaliseret i vores samfund, og det er lige præcis den vej, vi skal!

Er man mere til det auditive, publicerede DR LYD ‘Sex IRL’ i sommers. Her hyldes al den sex, vi har ude i den virkelige verden, så det forhåbentligt bliver en hottere, lettere og sjovere oplevelse for alle. Der berøres emner som dirty talk, kønsidentitet, onani og meget mere.

Fælles for ‘Sex Med P3’ og ‘Sex IRL’ er, at samtalerne kan starte en kulturændring og være med til at afmystificere og aftabuisere nogle af de tanker, som mange unge går med omkring sex og krop. Det er super vigtigt, at vi bliver bedre til at starte samtalen i vennegruppen, så vi ikke dyrker præstationskulturen og heller ikke gør vores seksuelle erfaringer til en konkurrence.

Find ‘Sex Med P3‘ her!
Find ‘Sex IRL‘ her!

Unge vil have sex på skoleskemaet – og det får de!

Når skoleåret ringer ind efter sommerferien i 2023, så bliver det med obligatorisk seksualundervisning på skoleskemaet for gymnasieeleverne. Det blev vedtaget af den daværende regering i oktober 2022, og sker på baggrund af stor efterspørgsel fra gymnasieeleverne selv. Under Uge Sex i februar 2022, strejkede 2000 elever på i alt 22 gymnasier, for at følge virtuel undervisning om samtykke og sex, der blev organiseret af Sex & Samfund og Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS). Budskabet for strejken var at sætte fokus på den manglende seksualundervisning på ungdomsuddannelserne. Den nye seksualundervisning skal blandt andet omfatte opdateret undervisning og -information om samtykke, prævention, grænser og sexsygdomme. Tidligere børne- og undervisningsminister, Pernille Rosenkrantz-Theil, udtalte på børne- og undervisningsministeriets hjemmeside i oktober 2022: Selvfølgelig skal seksualundervisning på skemaet på gymnasierne og på alle de andre ungdomsuddannelser. Eleverne har i lang tid efterspurgt obligatorisk seksualundervisning, og de har kæmpet bravt for deres sag. […] Det viser, at det virker, når man blander sig. Seksualundervisningen er allerede blevet styrket i folkeskolen, og det er helt på sin plads, at den også får et boost på ungdomsuddannelserne. 

Generalsekretær for Sex og Samfund, Majbrit Berlau, fortæller Ritzau, at det er vigtigt at fortsætte seksualundervisningen efter folkeskolens afslutning, da mange unge først begynder at have sex derefter. 

Regeringen arbejder fortsat på også at gøre seksualundervisning obligatorisk på erhvervsuddannelserne og de forberedende grunduddannelser (FGU), samt at udvikle opdateret seksualundervisning om køn og seksualitet. Vi krydser fingre for, at det bliver til mere end en kondomstafet på uddannelsenerne!

Abortloven: Et skridt frem, to tilbage

Mens vi herhjemme i år kan fejre 50-årsdag for retten til fri abort, så ser vaginaejere i USA en helt anden skæbne i øjnene. Det drejer sig om den amerikanske ‘Roe vs. Wade’-sag, som indtil 2022 har sikret gravide retten til at bestemme over egen krop. Sådan forblev det ikke i 2022. 

Efter hede debatter skrev højesteretten historie: De omstødte lovgivningen. Det betyder, at det som gravid i USA nu bliver endnu sværere at få en abort. Hver stat kan selv beslutte, om de vil tillade at man får og/eller udfører aborter, uanset hvor langt du er henne. Nogle steder kan du blive fritaget de abortlove, som gælder i staten. Eksempelvis, hvis dit liv er i fare. Men er du blot bange for, at du ikke får råd til en sygeforsikring, ikke kan få lønseddelerne til at mødes i enderne eller at du bliver for udkørt, ja, så har vi dårlige nyheder. 

‘My body, my choice’-tilhængere kæmper videre for, at USA kan få fremskridt igen. Men sagen går desværre langsomt. 

På de danske, friske strande debatterer vi, om abortloven skal være endnu mere tilgivende. Kunne man udsætte grænsen til 18 uger fremfor de nuværende 12 uger? Det spørgsmål stilte Sex & Samfund så sent som i år. Og finder vi statistikkerne frem, så støtter hver tredje dansker netop det forslag. 

Hvad mener du er det rette?

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her