Skagensmalerne: De originale influencere

11. marts 2025

Signe har modstræbende besøgt udstillingen ‘Lige et øjeblik!’ på Skagens Museum, men har gennem en samling af fotografier fået øjnene op for, hvordan de gamle Skagensmaleres hverdag stadig er relevant for vores egen.

Udstillingen ‘Lige et øjeblik!’ er det nyeste skud på stammen fra Skagen Museum. Jeg har været i sommerhus med min familie, og i kraft af min farmors obligatoriske besøg i kunstmuseets butik, faldt jeg spontant over udstillingen.

Normalt har jeg en vis skepsis over for kunstudstillinger. Der opstår hurtigt en frustration, når et maleri ikke har en medfølgende skilt, der forklarer mig, hvad jeg skal tænke om det, jeg stirrer på. Det har de desværre sjældent.

Mens nogle værdsætter det smukke i muligheden for fri fortolkning, kan jeg hurtigt kede mig og sætte spørgsmålstegn ved min egen intelligens, og hvem kan lide det? Så jeg trådte gennem de to glasdøre på Skagens Museum med en vis skepsis.

Klik her og Støt SEIN

Inspireret af franske traditioner opstod der en kunstkoloni i Skagen omkring 1870’erne – det kunstneriske fællesskab, vi i dag kender som Skagensmalerne. Mens kunstnerne bag nød at dyrke deres individualitet, havde de en afgørende ting til fælles:

Modstanden mod de daterede kreative principper, der i årtier havde været dominerende i København. Og hvad gør man så?

Skagen, der dengang kun var et lille fiskersamfund skærmet fra omverden af klitter, kunne ikke være længere væk fra København. Ingen jernbane. Ingen asfalteret vej.

Her, i det afsidesliggende hjørne af Danmark, kunne kunstnerne diskutere deres kunst frit og eksperimentere, langt væk fra gamle dogmer. Men i flugten fra storbyen lå der også noget andet gemt – en søgen efter hverdagen og det primitive liv.

Foto: Skagens Museum

Det lykkedes dem at bryde fri, og over en årrække satte de den kunstneriske dagsorden i Danmark. Men det var ikke kun deres værker, der blev populærkultur. Også deres livsstil og privatliv blev gennem pressen allemandseje. De originale influencere.

Hvad der begyndte med et par kunstnere på hver deres individuelle rejse, udviklede sig op gennem årene til et sammentømret kunstnerisk fællesskab bundet i protest mod systemet og endte som et kulturelt hotspot.

I sidste halvdel af 1800-tallet huserer Skagensmalerne i Skagen. Parallelt med det finder en ny skelsættende teknik frem. Og denne teknik finder også sin vej op til det nordligste Danmark.

Fotografiets verden

Kameraet blev et hit blandt kunstnerne, og for første gang nogensinde udstilles nu deres fotosamling.

Samlingen rummer alt fra hverdagsøjeblikke, overdådige frokoster og utallige fester – til to fiskere, der, instrueret af Michael Ancher bag kameraet, poserer i en baghave for et af hans mest kendte værker, ‘Mandskab redet’. Ancher har med stor præcision opstillet de to fiskere, taget et fotografi og senere brugt billedet som reference til sit maleri.

Spredt rundt i udstillingen kan man også finde andre fotografier. Mange fanger kunstnerne i et øjebliks arbejdsro foran deres staffelier og med blikket rettet mod motivet. Og de besøgende bliver med et førstehåndsvidner til skabelsen af nogle af dansk kunsthistories største værker.

Foto: Skagens Museum

Den umiddelbare indsigt, som et fotografi kan give, er lige netop, hvad fortællingen om Skagensmalerne mangler. Og i takt med, at man bevæger sig rundt i det lille rum på Skagens Museum, får man nøglen til en verden og et fællesskab, der både dengang og nu er svær at gennemtrænge.

Vi er så vant til at se Skagen skildret fra kunstnernes egen hånd, men med denne udstilling får man et nyt og unikt indblik i det liv, der også er blevet levet, fyldt med alt, hvad sådan et liv består af, og som vi kender fra vores egen kamerarulle.

En alt for stiv bytur, men i stedet for en klistret bås på Old Irish er det et frokostbord på Brøndums Hotel, og i stedet for din stive veninde, er det P. S. Krøyer, man kan spotte i baggrunden på alle billeder fra aftenen før.

'Lige et øjeblik!' formår at tage magten fra kunstnerne. Nu er det dem selv, der udstilles, og ikke deres versioner af virkeligheden

‘Lige et øjeblik!’ formår at tage magten fra kunstnerne. Nu er det dem selv, der udstilles, og ikke deres versioner af virkeligheden.

Michael Ancher menneskeliggøres for første gang i over 100 år, når man indser, at hans ultrarealistiske skildringer af danske fiskere i skæbnesvangre kampe mod det urolige hav ikke (udelukkende) skyldes en overmenneskelig kunstnerisk evne til at gengive et øjebliksbillede i lys og skygge. 

Kameraet har været et væsentligt værktøj. Ikke dermed sagt at udstillingen underminerer kunstnernes evner, tværtimod viser den, hvordan de konstant har været nytænkende og visionære, og i kraft af det lykkedes med deres komplekse kompositioner.

Fotograferne bag den store fotosamling er lige så forskellige som personerne, der står foran kameraet. De spænder fra kunstnerne selv, til udefrakommende og i de fleste tilfælde er deres navne ukendte.

Alligevel skiller to fotografer sig særligt ud – og begge er kvinder. Anna Knudstrup og Julie Laurberg har begge været med til at portrættere kunstnerne og efterladt et vigtigt stykke historie.

Foto: Skagens Museum

Faktisk ville denne udstilling næppe have eksisteret uden kvindernes indsats. Ikke kun som fotografer, men også som afgørende aktører i kunstnerkolonien. Anna Ancher, den eneste af kunstnerne, der var født og opvokset i Skagen, spillede en central rolle som bindeled mellem lokalsamfundet og de besøgende kunstnere.

Uden hende ville mange af de malerier, der lige nu pryder væggene i de andre rum på museet, måske aldrig være blevet til.

Fotografierne inviterer os ind i en verden, vi hidtil kun har kunnet betragte udefra. Skagensmalerne bliver pludselig relaterbare, når deres simple liv i det lille fiskersamfund udfoldes gennem hundredvis af små øjeblikke.

‘Lige et øjeblik! – Skagensmalernes fotografier’ kan ses helt frem til den 14. september. Hvis du og dine venner vil opleve let fordøjelig kulturarv på den helt rigtige måde, så tag til Skagen hen over sommeren – men gør det i Skagensmalernes ånd.

Tag et øjeblik til at leve det simple liv, nyd samvær og glade dage, og giv slip på det etablerede for en stund. Drop de dyre badehoteller og slå i stedet teltet op på den lokale campingplads, så langt væk I overhovedet kan komme fra uge 29, kaviar og champagne.

Her, tættere på naturen og i godt selskab, nærmer I jer den frihed og det fællesskab, der i sin tid satte Skagen på Danmarkskortet.


Tekst: Signe Brejnholm Koch
Redaktør: Laura Rye Bislev

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her