Tegner BeReal en ny tendens i vores brug af sociale medier?

26. januar 2022

BeReal har taget Danmarks ungdom med storm. Appens præmis går stik modsat den kultur, som sociale medier har skabt. Du har nemlig kun to minutter til at vise, hvad du laver. Intet filter, ingen polering.

“Du har nu 2 minutter til at lave en BeReal og se, hvad dine venner laver!”. Hver dag dukker notifikationen op på min telefon på et tilfældigt tidspunkt. Jeg har nu to minutter til at tage et selfie og et billede af, hvad jeg laver. Først når jeg har postet min egen “BeReal”, kan jeg se mine venners og reagere med kommentarer eller emojis. 

Appen står i kontrast til det aktuelle SoMe-landskab, hvor der kan bruges mange timer på at redigere billederne. Med kun to minutter er dette ikke en mulighed på BeReal. Og netop derfor er appen blevet så populær. Alexis Barreyat, kreatøren bag appen, siger til SEIN at: “Flere hundrede tusinde personer bruger BeReal i Danmark.”

Jeg downloadede selv appen for at kunne sende sjove og grimme billeder til mine veninder. Men på blot et par dage gik jeg fra kun at være venner med mine veninder til at modtage venneanmodninger fra kollegaer, gymnasiekammerater og køreskolevenner. Hvorfor spreder den sig hurtigere end omikron på en natklub? Hvad kan denne app, som de andre ikke kan?

Perfekthed er så meget sidste år

I SoMe-fashion har jeg spurgt mine nære venner på Instagram, hvad de synes om mediet. “Jeg føler, det er de eneste sted, hvor folk kan være “real” ;)”, svarer en af dem. Flere istemmer kommentaren. Appen tilbyder altså et frirum. Et frirum, der står i kontrast til Instagram og TikTok, hvor folk kun poster, når de ser bragende godt ud eller spiser dyr mad på en fin restaurant. BeReal er stadig uudforsket. Ikke overmættet med rige influencers eller virksomheder, der sælger et ideal. Den er rå og privat.  

Derudover har et brud med de aktuelle sociale medier været tiltrængt hos forbrugerne. Tag “casual posting”-trenden som eksempel. Her er ideen, at Instagrambrugere skal droppe æstetik, ring lights og øvede poseringer. I stedet skal man poste hverdagsbilleder, for at indse værdien i de små øjeblikke. Et andet eksempel er appen “Poparazzi”, hvor dine venner leger paparazzi for dig. Du kan ikke poste billeder af dig selv, men dine venner kan tilføje billeder af dig, til din profil. BeReal bekræfter denne tendens hos forbrugerne. 

Den nye generation af sociale medier opstår i kølvandet på de mange problematikker, som de original sociale medier har fremmet såsom FOMO, angst og depression. Det ses blandt andet i en rapport fra Preventive Medicine Reports. BeReal er et frisk pust i modsætning til de etablerede medier, som vi allerede kender – eller hvad?

Er BeReal egentlig så “real”, som den er tiltænkt til at være? 

Betyder BeReal, at vi skal være interessante 24/7?

Jeg spørger mine venner endnu engang: “Tror du, at appen bliver endnu en måde at skulle fremstå spændende og perfekt på hele tiden?”. Mine venner er enige: “Ja mand” og “Ja, det er jeg næsten ikke i tvivl om”, svarer de. En af dem har endda allerede overvejet at slette appen.  

Lige nu virker appen harmløs. Men når man skal poste på et tilfældigt tidspunkt, presses vi så ikke til at være interessante hele tiden?

Frygt ej. Du kan blot vente med at poste din BeReal til senere, når du ikke flyder ud på sofaen. Så ligner det, at du tilfældigvis pumper i fitten eller nyder en Gin Hass med vennerne. Illusionen om det perfekte liv er atter opsat. 

På min Instagramstory svarer 13 af mine venner, at de bruger BeReal dagligt. Og ud af dem er der fire, der har ventet med at lave deres BeReal, til de laver noget spændende

Selvom appen fortæller, om ens venner har taget billedet om eller har postet deres BeReal senere på dagen, kan funktionen om at poste senere minde meget om traditionelle SoMe-spilleregler. Sågar kan den booste Instagram-tendensen. Tendensen, hvor vi er lækre og produktive konstant. 

Bliver BeReal bare en Instagram-kopi, når vi har hygget os nok med de uheldige billeder?

Over en forsinket julefrokost diskuterer mine veninder om appen: “Hvad hvis man kun havde den ene chance i løbet af dagen, til at poste sit billede?”, overvejer en af dem. Vi tygger lidt på ideen. Tidsrummet kunne være længere, måske 10 minutter. Hvis man ikke når dét, er det bare ærgerligt. “Hvad hvis man skulle poste tre gange om dagen. På den måde bliver det mere nuanceret”, siger en anden og fortsætter med et grin: “Så er man måske midt i et mentalt breakdown på det ene billede og til fest på det andet billede”. 

Hvordan BeReal vil udvikle deres oprør mod selviscenesættelse, kan kun tiden vise. Men med 400.000 downloads i juli 2021, gætter Jacob Holst Mouritzen, specialist i sociale medier, på, at apps som disse ikke vil forsvinde i den nærmeste fremtid. 

Hvad tænker du?

  1. Malin siger:

    super god og reflekterende tekst 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her