Tør du blive hørt?

10. november 2021

Der har aldrig været en keyboard-kriger gemt i mig. Jeg er en ud af alt for mange unge, der vælger debatten på nettet fra på grund af den hårde tone. Jeg ved, det er et demokratisk problem, men det er ikke nok til, jeg ændrer min udenoms-adfærd. Der skal en radikal kulturændring til.

Derfor tager jeg til Grundtvigs Højskole for at undersøge, hvordan vi kan få flere unge til at turde blive hørt. 

Det er en tidlig onsdag morgen, og eleverne trasker morgentrætte ind i salen på Grundtvigs Højskole. De har lige været til morgensamling, og højskolesangbøgerne ligger nu på hylden bag dem. Der er en summen på rækkerne om alt fra festen sidste weekend, til hvad køkkenet mon serverer til frokost.

Indad døren træder et lidt yngre publikum fra Forberedende Grundkursus i Hillerød ind på nyt territorium. Her er der en lidt anden samtale i gang. En del af eleverne har dansk som andetsprog og forsøger ydmygt at spørge, om de må sætte sig ved siden af en gruppe højskoleelever. Om knap to uger forventer samfundet, at eleverne tager aktiv del i demokratiet.

På valgdagen kører en bus ud til den afskærmede højskolebobbel, så eleverne får muligheden for at stemme til kommunalvalget. Problemet er bare, at der er en lav valgdeltagelse blandt de unge. Og det er altså ikke bare i stemmeboksen, at vi ikke bliver hørt. Den hårde tone i kommentarsporene på sociale medier gør, at mange unge helt fravælger deres stemme i debatten. (Dansk Ungdoms Fællesråd, 07-01/21)

I dag er der workshop på Grundtvigs Højskole. En samtaleworkshop, der skal kickstarte den gode demokratiske samtale på tværs af elever fra forskellige baggrunde. For hvis ansvar er det at skabe en radikal kulturændring? Den 21-årige Grith Staunsager gemmer sig i hvert fald ikke bag tilskuerrækkerne. Grith arbejder nemlig for Frirummet, som er et initiativ skabt af de frie skoler ud fra en vision om at forbedre den offentlige samtale. Derfor håber Grith, at hendes samtaleworkshop på højskolen kan styrke elevernes lyst til at deltage i debatten og inspirere andre unge til at gøre det samme. Frirummet mener nemlig, at den demokratiske samtale er under pres. For handler det virkelig om at bekæmpe hinanden i politik? Hvad blev der af initiativløsning og demokratisk samtale?

”Vi starter i den dårlige ende,” lyder det fra Grith, der nu har stillet sig op foran den brogede flok. ”Jeg vil gerne have jer til at beskrive verdens værste demokrati.” Publikum tænker og begynder efter kort tid at snakke sammen i grupper. ”Magt” og ”kontrol” er nogle af de ord, der giver genlyd i lokalet. Mange af eleverne oplever nemlig, at demokratiet kan føles utilgængeligt. At demokratiet er noget, der tilhører eliten. Det kan virke uoverskueligt at tage del i den demokratiske samtale, når ”politik efterhånden er blevet til et reality-show,” lyder det fra en af grupperne. ”Politik er blevet for dramatisk,” tilføjer pigen i den grønne sweater og får salen til at grine.

Unges manglende stemme har konsekvenser for fremtidens repræsentative demokrati. Forskning viser, at valgdeltagelse er en norm, som grundlægges i ungdommen. Fravælger unge stemmeboksen, er det oftest et valg for livet. (Dansk Ungdoms Fællesråd) Og selvom jeg underholder mig selv med alle valgplakaterne på vej til arbejde, er det altså ikke dét, der kommer til at ændre min udenoms-adfærd. ”Hvis flere unge stemmer skal havne i valgboksen til KV21, skal der gøres en indsats for at styrke unges oplevelse af at have en stemme, der bliver hørt,” tilføjer Grith. Og stemmer er der nok af til dagens samtaleworkshop.

Når man spørger eleverne, kræver vejen til en bedre demokratisk samtale blandt andet, at debatten inkluderer alle. Det er nemlig ikke, fordi unge mennesker ikke har politiske holdninger og drømme om fremtiden. Størstedelen af de unge, der fravælger deres stemme, gider bare ikke råbe om kap med en nådesløs Instagram-bruger.

Så når valgbussen om to uger kører ud til højskolen i Hillerød, håber Frirummet, at eleverne tør tage del i debatten. Den gode demokratiske samtale viser nemlig vejen til større demokratisk deltagelse – i lokalsamfundet og i valgboksen. Tør du blive hørt?

… Hvis du har lyst til at være med til at kickstarte den gode demokratiske samtale op til KV21, inviterer SEIN og Politiken til Frirumsdebat i Pressens Hus d. 15/11-21. Vi hylder lysten til at tænke store tanker og modet til at tvivle, når vi inviterer en række aktivister, debattører og politisk engagerede unge på scenen for at høre om deres erfaringer med at få sin stemme hørt.

Programmet er gratis. Der er bar og koncert med Lydmor. Så tag dine venner under armen og hjælp os med at styrke den gode demokratiske samtale!

https://www.facebook.com/events/2174133149391789

Artiklen udgives i samarbejde med Tuborg Fondet.

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her