Vegetar uden mangel

14. januar 2018

Kød. Kød. Kød. Plantekød. Kød.
Caroline er vegetar. Hun har to forskellige grunde, som hun bruger til at forklare hvorfor: 1) fordi hun ikke kan lide kød, og 2) fordi hun vil passe bedre på miljøet. At stoppe med at spise kød kan virke stort og besværligt for mange. Derfor har hun skrevet en tekst om hendes egne erfaringer, om bekymringer og dårlige undskyldninger. Hun ved, at det kan være svært at ændre vaner – men det ikke er umuligt.

Illustration af Astrid Lund Johansen

Til maj har jeg været vegetar i 3 år. Det skete ret spontant, at jeg fra den ene dag til den anden stoppede med at spise kød. Og da jeg altid har været utrolig kræsen med, hvad for noget kød jeg netop vil spise, så blev en middag hos nogle venner bare lidt mere overskuelig, da jeg sagde, at jeg ikke spiste det. Og lige siden har jeg ikke rørt det med vilje. Jeg ser ikke en mangel i mit liv, når jeg ikke spiser kød. Det har været helt vildt nemt for mig at vælge det fra, men det tror jeg ikke er normen. Jeg hører tit sætningen: “Jeg kunne aldrig leve uden kød”, og jeg synes, det er så ærgerligt, for jo, det kan du godt, men du vælger at lade vær’. Jeg har ikke noget imod at blive set på som urealistisk og for idealistisk, men jeg er sikker på, at hvis endnu flere gjorde en indsats i at spise mindre kød, så ville miljøforandringer måske ikke have en lige så kraftig fart. Og måske ville det være muligt at brødføde flere mennesker i verden, hvis ikke man brugte så meget plads på dyr til slagtning og afgrøder til deres foder.  

Jeg kommer selv fra en familie, hvor min mor har været pescetar og vegetar hele mit liv, så at kødet ikke fyldte på tallerkenen, har jeg aldrig set som et savn. Men det tror jeg, andre gør. Sådan føles det i hvert fald nogle gange, når det bekymrede blik vender sig mod mig fra familiemedlemmer eller venner, der spørger, om jeg ikke savner et godt stykke kød, eller om jeg nu er sikker på, jeg får nok proteiner og vitaminer. Det kan både skabe nysgerrighed, ligegladhed, uforståenhed og ophidsethed, når jeg svarer. Lige pludselig bliver mine valg testet på, hvorvidt jeg kan forsikre dem om, jeg får det, jeg skal af forskellige næringsstoffer og diskutere, hvorvidt jeg kan holde det på længere sigt, og hvorfor jeg overhovedet vil holde det. I starten så jeg både Cowspiracy, Earthlings og Forks over Knives og læste op på køds påvirkelse på miljøet, helbredet og dyrenes velfærd, så jeg kunne svare på spørgsmål. Det føltes næsten som at ruste sig til en kamp. For jeg fandt hurtigt ud af, at der er mange, der hellere vil vende et kritisk blik på mine madvaner end sine egne. Som om jeg talte et fremmed og ukendt sprog til personen, hvis jeg sagde, at jeg var vegetar. Jeg ser ikke selv vegetarisme som farligt, men det har jeg fundet ud af, at andre kan gøre.

Mad, og hvad der er sundt, og hvad der er det mest etiske korrekte at spise, er et utroligt sart emne. Det skaber splid under familiemiddage, mellem eksperter og i individet. For nogle er det vigtigere, at man kan nyde sit liv uden mangel (på for eksempel kød), og for andre påvirker både klima og etiske spørgsmål kosten.
Det skal ikke forstås, som om jeg skaber en karikatur af hele menneskeheden, hvor man enten tilhører den ene eller den anden pol. At have mulighed for at vælge kød eller andre dyreprodukter fra er et tegn på overskud både personligt og økonomisk. Og bare fordi man vælger kødet fra, betyder det ikke, at man er et bedre menneske end en “altædende”.
Men det er da absurd, hvor meget modstand man kan møde nogle gange. Selv plantebaserede produkter såsom pålæg, mælk, bøffer og andre lignende produkter bliver kritiseret af større organisationer. Det er vel, fordi disse organisationer må føle sig truet, hvis de ser, at salget i deres dyreprodukter falder og frygter det. De kommer med det ene argument efter det andet mod vegetarisme og veganisme.
Lige præcis som da Dansk Supermarked annoncerede, at fødevaremærket Naturli’ ville få deres plantebaserede alternativ til hakket oksekød i deres butikker, viste danske slagtere, bl.a. fra FødevareDanmark, sig ikke fra deres pæneste side og brokkede sig over, at Dansk Supermarked kunne finde på at placere det plantebaserede alternativ ved “det rigtige kød”.
Jeg forstår ikke denne tankegang. At være vegetar er et aktivt valg fra forbrugerens side om, at man ikke vil være med til at belaste miljøet på dette område. Det er noget af det “nemmeste” at ændre på i sin hverdag, hvis man gerne vil leve mere miljøvenligt. Der vil måske vise sig en masse udfordringer i starten, når man skal begynde at dobbelttjekke ingredienslister på forarbejdede madvarer, lære at lave nye retter og spise ude. Men det giver pote både på velvære, pengepung og samvittighed på længere sigt. At spise kød er en vane og måske noget, man har gjort hele sit liv, men det betyder ikke, det er umuligt at ændre på.  

Ens liv kan ikke kun handle om egen lykke. Det er nok de færreste, der føler sådan.

Man skal finde ud af, hvad der fungerer for én selv. Måske er det for urealistisk for én at stoppe med at spise kød fra den ene dag til den anden. Det vigtigste er jo, at man bliver ved. Find informationer om kødindustrien og dets påvirkning på miljøet. Det er ikke sjovt at læse om, men det gør det lettere at opgive kød, hvis man ved, hvad ens valg i supermarkedet bidrager til. Jeg tænker ikke længere over, hvorfor jeg ikke spiser kød – sådan er det bare. Men en gang imellem er det også godt for mig lige at få opfrisket fakta.
For selvom jeg har to versioner af, hvorfor jeg vælger kød fra, så er nummer to stadig det bærende. Den første version er kort og doven, nemlig at jeg simpelthen bare ikke kan lide det. Den anden, længere version er, at jeg gør det for miljøets skyld. Dyrevelfærd er selvfølgelig også helt vildt vigtigt, men det er ikke den primære grund for mig.
Jeg synes, det er vildt at tænke på, hvor meget det at spise kød forurener.
Ifølge Det Etiske Råd udleder landbrugsdyr 18% af verdens drivhusgasser, og den største synder er oksekød.
Et kg oksekød producerer 20 kg CO2, og det er en markant forskel, når man sammenligner med en bil, der producerer 200 g CO2 pr. km. Samtidig spiller kødproduktionen en stor rolle i skovrydning, da der ryddes både for at gøre plads til flere dyr men også for at gro dyrenes foder. Og sidst, men ikke mindst for nu, er der også transport af dyrene, fra de skal slagtes, til produktet ligger i supermarkedets kølediske. Der ligger et kæmpe energiforbrug bag kødproduktionen. I forhold til vegetabilske afgrøder, der nærmest halverer dette forbrug.

For mig kan rækken af argumenter imod kødindtag blive ved, især hvis man inddrager sundhed og dyrevelfærd. Ens liv kan ikke kun handle om egen lykke. Det er nok de færreste, der føler sådan. Men så er smuthullet netop, at ens kost må forblive, som den er, når man arbejder så hårdt på andre områder. Undskyld, men det er da lidt uambitiøst sagt? Ikke at spise kød behøver ikke at tage længere tid i køkkenet eller være mere besværligt. At man ikke engang kan se sig selv holde en kødfri dag om ugen, det er da også for vildt? Tør jeg sige selvoptaget. Det kræver måske mere, men derfor er internettet også en fantastisk størrelse, hvor man kan finde uendelige sider af opskrifter og vegetargrupper på Facebook. Det handler om at ville prøve.

En lille ændring gør stadig en forskel. En kødfri dag om ugen kan udvikle sig til mere, jo længere tid man gør det. Jeg værdsætter også sådan mine venner for at være åbne for vegetariske muligheder, når vi laver mad sammen. Deres nysgerrighed gør også, at jeg synes, det er sjovt at blive ved. Man skal som sagt ikke hæve sig selv over andre, bare fordi man ikke spiser kød, men hellere inspirere andre uden at presse sine holdninger ned over hinandens hoveder. Jeg ved, hvor meget det betyder for mig selv og andre vegetarer, veganere eller allergikere, hvor glad man bliver over at se, at man tager hensyn til hinanden, når det gælder madlavning – især når det fylder så meget i vores kultur at spise sammen. Vi skal alle kunne være her uanset vores kost.

Hvad tænker du?

  1. Anonym siger:

    Virkelig gode pointer, Caroline!!

    1. Anonym siger:

      Ih tak, Oskar! <3

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her