Voksenting

29. marts 2018

Hvad gør én til en voksen? Det kom Barbara til at tænke på en vinterformiddag på Nørrebro. Hun har skrevet en tekst om tiden, når man er fyldt 20 og burde være voksen, men ikke altid føler sig det. Tiden, hvor man kan klare sig selv, men ikke huske hvor man har stillet sin cykel. Tiden, hvor man betaler regninger om dagen og klipper sit eget pandehår om natten.

Illustration af Freya Lind Jeppesen

Solen når lige akkurat at snige et par af sine stråler ned i de smalle gader på Nørrebro, hvor jeg sidder og drikker en kop kaffe.

Mens jeg sidder her og er veltilpas (selvom det er februar, og jeg kun har sovet fem timer natten forinden), kommer jeg til at tænke på, hvor dejligt det er at blive voksen.

Hvor er det dejligt at flytte hjemmefra og at have en mere bekymringsfri tilværelse. Hvor er det skønt at ordne sit eget vasketøj og at have ansvar.

Men er jeg overhovedet blevet voksen? Bare fordi jeg ikke er teenager mere, betyder det så, at jeg er blevet voksen? Mine forældre er voksne. Statsministeren er voksen. Kan det virkelig passe, at jeg befinder mig i samme kategori som dem?

Da jeg var yngre, var jeg næsten altid ked af det. Jeg bekymrede mig meget og var en meget følsom pige.

Da jeg var 19 år, fik jeg angst. Det var, som om bylden brast, og min krop ikke længere havde plads til alle tankerne og bekymringerne. Sygdommen gjorde, at jeg fik hjælp til at takle alle følelserne. Både de gode og de dårlige. En hjælp, som jeg i virkeligheden nok skulle have haft langt tidligere.

Jeg tror, at angsten gjorde mig voksen. For da jeg kom ud på den anden side, følte jeg mig så stærk og sej. Som om jeg kunne klare resten af verden. Som om det sidste år, inden jeg blev voksen, var ekstra hårdt. For at forberede mig på det hårde voksenliv. Eller noget i den stil.

Det må være op til én selv, hvornår man føler sig voksen. Måske når man begynder at løsrive sig fra ens forældre. Når man ikke længere er afhængig af nogen. Når man begynder at kunne sætte andre højere end sig selv og kunne se tingene fra andres perspektiv. Når man stopper med at lægge sine egne forventninger over på andre.

Det kunne være så nemt, hvis man kunne lave kasser, som man kunne sætte folk ind i: 0-12, så er man et barn, 13-19, så er man teenager, og fra alderen 20 og op efter, så er man voksen. Men nu jeg sidder her – 20 år gammel. Jeg aner ikke, hvor jeg har stillet min cykel, jeg mangler både min ene vante og min ene cykellygte, og jeg har glemt mine nøgler, så nu føler jeg mig knap så voksen.

Der er de der mennesker, man møder i løbet af ens liv, som man ser op til. Som man måske ønsker at blive lige som bare i sin egen udgave. Det er de der mennesker, som efterlader en dyb duft af selvsikkerhed, når de går gennem rummet. Eller dem, hvor man bare kan høre, at de virkelig ved, hvad de snakker om, når de fortæller. Ens forældre, venner, søskende eller måske én, man ikke engang kender særlig godt. Det er de her mennesker, som giver mig lyst til at blive voksen. De giver mig et håb om, at jeg en skønne dag får styr på tingene.

Jeg synes, vi skal finde på et nyt ord, der dækker den periode i ens liv, hvor man ikke rigtig er voksen, og man ikke rigtig er teenager. Den periode, hvor man flytter hjemmefra, starter på en videregående uddannelse og er i et fast parforhold, men samtidig klipper pandehår i en brandert og priorterer øl over aftensmad.

Og så må man selv bestemme, hvornår man er færdig med at være i denne her periode.

Den der mærkelige tid, hvor man begynder at have ansvaret for sit eget liv og begynder at kunne mærke konsekvenserne af ens egne handlinger. Det er svært, og det er spændende.

Når jeg prøver at forestille mig, hvordan fremtiden vil være, ser jeg kun et rystet, sløret billede, og det er alt for langt væk til, at jeg kan nå det. Men hvis jeg kunne, ville jeg trække det tættere på, og så måske knække koden til at blive voksen.

Hvad tænker du?

 1. Olivia siger:

  Så fin og relaterbar en tekst! Tak <3

 2. elvira siger:

  Så fin tekst! Har lavet en podcast om meget det samme, som jeg tror du ville kunne lide: https://itunes.apple.com/dk/podcast/voksen/id1350226867?l=da&mt=2

 3. Anonym siger:

  <3<3<3

 4. Anonym siger:

  Tusind tak for anbefalingen, elvira. det vil jeg lytte til med det samme!

 5. elvira siger:

  <33

 6. Mette siger:

  Voksen er så meget
  Tak for noget at tænke over!

 7. Anonym siger:

  Selv tak mamma <3

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her