Chefredaktørens 5 highlights fra SEINs første 5 år

22. september 2022

Fem år er mange i ungdomsmagasin-år, og det betyder også at der igennem tiden har været en masse gode indlæg.

SEINs chefredaktør Fria har fundet fem indlæg, der igennem de sidste fem år har betydet noget specielt for hende.

Gennem hendes overblik af artiklerne og små interviews med skaberne får man et indblik i SEINs alsidige indhold, og at selvom SEIN er blevet veletableret, er der stadig nye begyndelser for producenterne.

 

 

I anledning af SEINs fem års fødselsdag har jeg har været i SEINs gemmer og fundet ét indlæg fra hvert af SEINs første fem år. Jeg har snakket eller skrevet med producenterne, om hvordan det var at lave indlægget og være en del af SEIN. Alle indlæggene har gjort stort indtryk på mig, og jeg håber, de også kan røre noget i dig!

Oskar og Annelis indlæg gjorde stort indtryk på mig, da jeg som 16-årig fandt inspiration og spejling på seinmag.dk. Oskars betydningsfulde tekst om at være et diverst menneske, illustreres flot af Annelis Oskar-påklædningsdukker. Teksten og påklædningsdukkerne indprentede sig hos mig, som noget af det særlige ved SEIN, at vi er sammen om at formidle det, som er svært at udtrykke.

Her fortæller Oskar om hans yndlingsting ved indlægget, og hvordan det var at få det udgivet:

Hvad er din yndlingsting ved indlægget?

“Jeg er glad for det helt konkrete billede: at stå på togstationen og overveje, om man skal tage øreringene ud. Og det er en tanke, der stadig findes, når jeg står der på togstationerne sent om aftenen. 

Når jeg læser teksten nu, kan jeg godt mærke, at den er fem år gammel. De ting, jeg prøver at skrive om, ville jeg nok tænke eller skrive om på andre måder nu. Og det føles også, som om verden allerede ser meget anderledes ud, når det kommer til de her ting nu: Hvordan man går klædt og ser ud og opfører sig ift., hvem man er. Og det rejser jo nye tanker og nye spørgsmål.”

Hvordan føltes det at få dit indlæg udgivet?

“Det var overvældende på en meget dejlig måde. Og jeg var meget stolt. Det blev taget så godt imod. Og det er nok det, der i virkeligheden var mest vigtigt med indlægget: at det kunne betyde noget for andre”.

Vakuum er en fiktionsserie i 9 afsnit på omkring 10 min. hver – perfekt at bingewatche en eftermiddag! Vi følger tre forskellige unge, Eva, Anton og Karl, der hver især oplever noget skelsættende i deres liv.
Noget af det fineste ved Vakuum er universet omkring serien, hvor holdet formår at få seerne ind bag kulisserne og ned i de dybeste og sværeste følelser. I små interviews hører vi om produktionen og casting, og vi kan se små portræt-videoer om forelskelse og psykisk sygdom. Det er en meget gennemført, ærlig og ufiltreret produktion lige i SEINs ånd.

Her fortæller Nanna, instruktør på Vakuum, hvordan det var at udgive serien:

“Det bedste ved at udgive på SEIN var den store tiltro og kreative frihed, vi fik. Hvis vi havde lavet serien et andet sted, var den aldrig blevet det samme. På SEIN turde vi være så følsomme, at det næsten bliver kliché, for det var dét, som føltes vigtigt og ægte.”

Langt til ligestilling har ofte givet mig et skud feministisk selvtillid, når jeg uge efter uge kunne høre Hinda Olad og Marie Cancel snakke om feministiske temaer. De og deres gæster har åbnet mit perspektiv for intersektionel feminisme og svaret på mange af de spørgsmål, jeg måtte have. Podcasten giver forståelse for at feminisme ikke kun handler om kvinder, men at alle uanset køn, alder, seksualitet, race, handicap, kropsstørrelse m.m., skal have lige muligheder og lige rettigheder.
Jeg vil anbefale dig at lytte med, hvis du også kan have brug for at holde nogen i hånden på vejen ind i feminismen. Podcasten er lavet i samarbejde med Radio LOUD.

Der er mange flotte ord, man kan putte på denne podcast. Hinda Olad beskriver “Langt til ligestilling” med disse tre:

“Ungdommeligt, progressivt og normkritisk.”

Marius bor i Klitmøller, en lille by i Nordvestjylland. Om sommeren er der fyldt med glade sommerferiegæster, men hvem er der tilbage, når mørket kommer?
Marius har taget billeder af snestorme, forladte strande og gode venner. Mørket, blæsten og kulden er gennemgående både i de mindste og største byer. I den sort/hvide fotoserie portrætterer han råt “os der blev tilbage” og er en kunstnerisk stemme for ungdommen i Klitmøller.

 

Her fortæller Marius om indlægget og hans tid på som en del af den visuelle gruppe på SEIN.

Hvad er din yndlingsting ved indlægget?

“At det skildrer både vinterens rod og mørke, men at fællesskabet alligevel skinner igennem.” 

Hvordan føltes det at få dit indlæg udgivet?

“Det er altid en fed ting at få lov at vise noget, der betyder noget for en. Det gjorde jeg her, fordi det bare var de ting, der omringede mig, jeg fotograferede.”

Beskriv dit indlæg med tre ord

Tak til blitz og snestorm! (det blev 5 undskyld).”

Hvad husker du tydeligst fra din tid på SEIN?

“Fællesskabet i den visuelle gruppe og alle mine skidedygtige medproducenter.”

Hvordan var det at være en del af SEIN?
Skønt! At være et sted, hvor det er okay at gå ned i detaljen og snakke om ens egen kunst, er så givende.”

Hvilke veje har SEIN været med til at skabe for dig?

“SEIN har givet mig selvsikkerheden til at stå ved at være kreativ og skabende!”

I Astrids indlæg tager hun os kærligt i hånden som en læse-glad veninde, der engageret fører os gennem sin bogreol. Hun finder stolt den ene gode bog efter den anden – den perfekte sommerferielæsning uanset hvad du har på programmet.
Astrids tekster føles altid som et lang blødt kram, og denne er ikke nogen undtagelse.

Her fortæller Astrid om, hvordan det var at udgive sit indlæg, og hvad hun tydeligst husker fra sin tid på SEIN:

Hvordan føltes det at få udgivet dit indlæg?

“Jeg drømte om, at indlægget kunne få et konkret liv i folks sommerferier, og det var derfor både forløsende og nervepirrende at få det udgivet.” 

Hvad husker du tydeligst fra din tid på SEIN?

Jeg samlede mod til at interviewe Olga Ravn i forbindelse med mit første indlæg. Den proces tog over en time, hvorefter hun til sidst forlod receptionen, og jeg stod tilbage uden et interview og med følelsen af at være i starten af en læringskurve, som jeg var håbefuld og spændt på at bevæge mig op ad. Selv uden interview.”

Jeg håber, at du har følt dig set på den ene eller anden måde i disse fem indlæg, måske har du kunne genkende nogle af følelserne og tematikkerne?

SEIN har udgivet mange fine fortællinger fra ungdommen i løbet af de første fem år, og vi vil blive ved med at udgive det, vi har på hjerte, og lave events om det, vi brænder for.

Jeg vil meget gerne høre, hvilke indlæg der har gjort størst indtryk på dig? Hvad håber du, der kommer mere af? Og hvad mangler der?

Skriv gerne alle dine tanker i kommentarsporet!

Vil du være med til at fejre SEINs fem års fødselsdag? Så er du meget velkommen i Ungdommens Demokratihus lørdag d. 24. september 2022 kl. 16

Find begivenheden her

Hvad tænker du?

  1. Luna B. siger:

    Legendarisk. Det er nu mit mål at blive featured i 10-års udgaven.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her