Aktier er ikke længere kun for boomers

03. februar 2021

Føler du, at du har flere penge på lommen nu end sidste år? På grund af restriktionerne er der mange ting, vi ikke kan bruge penge på, om vi så ville. Det kan også være, du har fået et fornyet forhold til onlineshopping og vedligeholder dit forbrug den vej igennem. Lige meget hvordan din egen adfærd i forhold til penge under nedlukningen har været, står verdenssamfundet et andet sted nu, end vi gjorde, da vi hoppede ind i annus horribilis 2020. De rige er blevet rigere, og de fattige fattigere. Nogle mener, vi står på randen af et økonomisk kollaps, og selv hvis vi ikke gør, kan selve frygten sætte en stopper for de ellers ambitiøse klimaplaner, som regeringen har lagt frem i deres forståelsespapir. Det har de allerede mere end antydet.

2020 har været et rekord-aktieår. Både i forhold til rekordvæksten af nye investorer og i de globale aktiekurser, der blev ved med at stige på trods af den lurende økonomiske corona-foranstaltede krise. Føler du ikke, at du forstår Gamestop-sagen, der har rullet i den forgangne uge? Måske har du ikke helt styr på, hvad aktiemarkedet er for en størrelse, hvad en aktie er, eller hvad du kan bruge dem til. Det er helt i orden. Det er heller ikke noget, vi bliver lært i skolen, selvom det finansielle marked har en kæmpe betydning for det samfund, vi lever i.

Aktiemarkedet kan ikke kun bruges til at tjene penge. Da en aktie er et værdibevis på, at du tror på en virksomhed, har du magt i forhold til at skubbe markedet i den ønskede retning. Sidste år var året, hvor “grønne og bæredygtige” aktier for alvor bragede frem på aktiemarkedet. Noget, der i Danmark i nogen grad var båret af de store pensionskasser, som består af vores forældre og bedsteforældres generation, men altså også os. SEIN har taget kontakt til en af Danmarks førende investeringsplatforme Saxo Bank for at få et indblik i tallene. Pressechef i Saxo Bank Lasse Lilholt fortæller, at fra januar 2020 til januar 2021 steg antallet af nye kunder under 30 år med 550 %, og i januar 2021 var 41,5 procent af deres nye kunder under 30 år. Det er en enorm vækst, og det viser, at aktiemarkedet ikke kun er forbeholdt boomers (voksne).

Hvis vi hver især blot lægger et lille beløb til side hver måned, som investeres i virksomheder, der enten tilbyder eller udvikler bæredygtige og grønne løsninger, vil vi på den måde kunne være med til at sætte turbo på den grønne omstilling. Når vi alligevel er i gang, kan vi lige overtale vores nære familiemedlemmer til at gøre det samme og måske også få dem til at ændre deres investeringsplan hos pensionskassen til en mere grøn en.

Det nyeste eksempel på decentraliseret aktivisme på aktiemarkedet er hele palaveren omkring videospilskæden Gamestop, der er fanget i en aktiekrig mellem store kapitalfonde på den ene side og Wallstreetbets, som er en såkaldt sub-reddit på det sociale medie Reddit, på den anden. Kort fortalt har Citron og Melvin Capital og andre hedgefonde shortet Gamestop-aktien i en så høj grad, at aktien er den mest shortede aktie lige nu. De ville dumpe prisen på Gamestop og dermed i sidste ende få virksomheden til at lukke og tjene en masse penge på det.

Flere fra Reddit-tråden så på grund af den lave pris og det høje niveau af short en mulighed for at købe en masse aktier i Gamestop og dermed få aktiekursen på Gamestop til at stige, og samtidig ville kapitalfondene miste en masse penge, da de både skal betale høje renter for at låne disse aktier, og fordi de på et tidspunkt skal købe dem tilbage igen, hvilket igen er med til at få priserne på aktien til at stige. Da Reddit-brugerne havde formået at skrue prisen næsten 1000 % op fra 17  $ helt op til 350 $ på en måned, var håbet om at lave en short squeeze i gang. Det vil vise sig i de kommende dage og uger, om det lykkes.

Det, der fra starten udelukkende lod til at have økonomiske hensigter fra Reddit-brugernes side, udviklede sig nu også til en vrede mod systemet, mod arrogancen fra kapitalfondene efter finanskrisen i 2008, USA, hvor bankerne og kapitalfondene blev massivt finansielt understøttet, mens almindelige mennesker blev arbejdsløse og måtte gå fra hus og hjem. Mange skriver inde i tråden, at det ikke handler om penge for dem, men om at få eliten og systemet ned med nakken og få omfordelt noget af den enorme formue til almindelige mennesker.

Det skal ses som et alternativ til den sædvanlige klimaaktivisme, hvor man råber politikerne op og prøver at stille dem til ansvar. Noget, der kan få pisket en stemning op, men som også mister pusten, når politikerne indser, at det koster penge at komme med grønne løsninger. Gamestop kan ikke rigtig betegnes som en grøn eller bæredygtig virksomhed, men sagen er et meget godt eksempel på den magt, helt almindelige, primært unge, mennesker udgør, når de samler sig og kollektivt investerer.

Der er ikke noget, der tyder på, at 2021 bliver et lige så godt aktieår, så hvis du kun er interesseret i at tjene penge, er det nok ikke det, du skal springe ud i. Men har du lidt ekstra penge hver måned, som du alligevel ikke bruger, kan du smide dem i nogle grønne aktier eller investeringsforeninger, der samler flere tusinde grønne aktier og obligationer og gør en forskel for den grønne omstilling den vej igennem.

FAKTABOKS

Hvad er en aktie?
En aktie er en ejerandel i en virksomhed registreret som et aktieselskab (A/S). Du kan kun købe en aktie i de selskaber, der er registreret på en børs. I Danmark har vi kun cirka 140 selskaber og globalt 41.000, du kan købe aktier i.

Hvad bestemmer prisen på en aktie, og hvordan fungerer det i praksis?
Simpel udbud og efterspørgsel bestemmer prisen på en aktie, men det forklarer ikke de store udsving, der kan forekomme på aktiemarkederne, der tit kan være uforståelige. Dette, fordi mennesker er mennesker, og vi reagerer tit med vores følelser, før vi handler logisk. Derfor er megen udvikling på aktiemarkedet båret af en kombination af henholdsvis benhård, logisk analyse af markedet og uforklarlige følelsesmæssige reaktioner på udviklingen. Hvis din aktie på 1000 kroner fra den ene dag til den anden halveres i værdi, vil du blive bange og usikker. Du vil måske endda sælge aktien af frygt for at tabe mere. På samme måde kan du blive følelsesmæssigt tilknyttet en aktie, hvis den har steget meget og givet dig stor profit gennem tiden. Så holder du måske fast i den længere, end hvad fornuftigt er, og den falder meget igen.

Hvorfor er aktiemarkedet så ikke faldet, men faktisk steget endnu mere under coronakrisen?
I marts, i forbindelse med udbredelsen af virussen, styrtdykkede aktiekurserne i bund, og mange troede, denne trend ville fortsætte, som det også skete under finanskrisen i 2008. I Danmark havde vi lynhurtigt masser af arbejdsløse, men staten trådte til med lønkompensation, og hvad der kaldes en ekspansiv finanspolitik, der tillader øget forbrug (gæld) for at holde gang i produktionen og beskæftigelsen. Danmark kan dog ikke tage æren alene for at have holdt gang i det globale aktiemarked, da det primært er USA’s nationalbank og dens handlinger, som andre lande har rettet sig efter. Derudover er aktiemarkedet oftest en del mere langsynet, end hvad situationen er i øjeblikket. Mange havde allerede hurtigt blikket flere år ud i fremtiden, hvor der (forhåbentlig) er styr på corona.

Hvad betyder det at “shorte”?
Hvis man kan sige, at det at købe en aktie i en virksomhed er at tro på en virksomhed, er det at købe sig “kort” i en virksomhed det helt modsatte. Du tror på, at virksomhedens pris er overvurderet.

Det, du reelt gør, er at gå i banken eller til investeringsplatforme og låner aktier for derefter at sælge dem på markedet. Her er et eksempel:

Du låner 5 bananer, der koster 1 krone, hvorefter du sælger dem på markedet.

Dagen efter er der nyt fra bananmarkedet. Nu koster 5 bananer kun 50 øre. Du køber de 5 bananer igen og giver dem tilbage. Nu har du tjent 50 øre.

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her