Ansvar for egen juleglæde

14. december 2023

Da Emma var barn, kom hendes juleglæde, så snart det begyndte at blive tidligere mørkt, og kulden bed lidt ekstra. Men som hun er blevet ældre, er det som om, at juleglæden er falmet.

Hun har derfor skrevet en guide til, hvordan man kan skabe nogle nye og voksne juletraditioner for sig selv, så man langsomt kan tænde mere op for juleglæden igen i år og forhåbentlig mærke julemagien, som dengang man var barn.

Jeg savner at mærke juleglæden. Jo ældre jeg bliver, jo mere bliver december bare en kold, lang og mørk måned. Da jeg var barn, var jul den mest magiske årstid overhovedet, og hele året gik jeg og ventede på, at det endelig skulle blive den 1. december igen. Morgenen hvor jeg kunne vågne og åbne den første låge i min u-landskalender og få et hint til, hvad episoden af DR’s julekalender den aften ville handle om.

Duften af mandariner og nelliker, der spredte sig i køkkenet, og Michael Bublés julealbum, der kørte på cd-afspilleren i baggrunden. Jeg ville kigge i et katalog fra Fætter BR og sætte krydser i alle de ting, som jeg ønskede mig til jul.

Duften af mandariner og nelliker, der spredte sig i køkkenet, og Michael Bublés julealbum, der kørte på cd-afspilleren i baggrunden.

Til aftensmad havde min mor lavet risengrød, der blev serveret for os med en smeltende smørklat og en masse kanel ovenpå. At få risengrød til aftensmad føltes som at have sprunget den “rigtige” aftensmad over og blive præsenteret for desserten med det samme. Det var så sjældent, at den søde smag af kanel og sukker kunne findes i et måltid aftensmad, og derfor var der bare noget specielt over risengrød.

Så snart jeg havde spist op, ville jeg ræse ind i stuen for at få den gode plads i sofaen inden aftenens afsnit af julekalenderen. Fastklistret til fjernsynsskærmen og med hånden fuld af pebernødder ville jeg følge ivrigt med i julekalenderen og vide lige præcis, hvad man skulle snakke med de andre om i morgen i skolen.

Idet DR’s julekalender sluttede, havde jeg lige præcis nok tid til at løbe op af trapperne, skifte til nattøj og børste mine tænder, inden TV 2’s julekalender startede. Jeg var derefter helt træt, lagde mig til at sove og så gentog det hele sig dagen efter – og hele december ud.

Den følelse havde jeg nærmest glemt, at jeg havde haft, indtil jeg blev lærervikar i mit sabbatår og pludselig var omringet af børn, som netop oplevede deres tur til at have den magiske juleglæde. Det er først her, jeg opdager, at min juleglæde er enormt minimal, og jeg … misunder børnene?

Hele deres juleglæde er blevet serveret lige foran dem: Lærerne pynter op i deres klasselokaler, deres forældre har kogt risengrød, til når de kommer hjem, og sørget for at Mads Langers ‘I en stjerneregn af sne’ sidder fast i deres hjerne hele dagen lang. Som barn var de voksne omkring mig altid gode til at sørge for min juleglæde, men som jeg selv blev voksen, tog jeg det ikke til overvejelse, at det også betød. at jeg nu selv blev mere ansvarlig for at skabe juleglæden.

Jeg skal selv hente flyttekasserne fra vores opbevaringsrum, bære dem op i lejligheden og pynte mit hjem. Jeg skal minde mig selv om, at risengrød kunne være lækkert at få til aftensmad i december, og jeg skal selv beslutte mig for at bytte min almindelige playliste på Spotify ud med ‘Christmas Hits’.

Jeg skal minde mig selv om, at risengrød kunne være lækkert at få til aftensmad i december, og jeg skal selv beslutte mig for at bytte min almindelige playliste på Spotify ud med 'Christmas Hits'.

I takt med det, tror jeg, at i år er året, hvor jeg skal forsøge at skabe mig mine egne juletraditioner, så jeg kan vække den magiske juleglæde inde i mig selv igen. For jeg er sikker på, at den stadig er til at finde derinde. Jeg har derfor lavet en guide, som jeg vil dele med jer, med de ting, som jeg vil forsøge at blive bedre til at gøre i år.

En guide til, hvordan du kan genfinde juleglæden:

1. Klementiner, nelliker og kanel

For mig kalder duften af jul minderne frem, og dem har jeg derfor prøvet at få frem i min lejlighed. Det gør jeg blandt andet med klementiner, nelliker og kanel. Det kan også gøres med duften af julebag i form af vaniljekranse eller pebernødder. Du har også mulighed for at bage brunkager, imens du hører ‘Driving Home for Christmas’ eller i mit tilfælde Michael Bublés julealbum, som min mor har opdraget med mig som følge af hendes kæmpe crush på ham.

2. Flet julehjerter, og hæng en lyskæde op

En stor del af julen for mig er den hygge, der kan mærkes, når det bliver mørkt tidligt udenfor, men alle mine julelys så til gengæld får lov at shine. Herhjemme har vi et lille juletræ med lys, en lyskæde på altanen og utallige stearinlys. Derudover vil jeg blive bedre til at slippe min telefon og derimod gøre noget kreativt som at flette julehjerter, lave guirlander eller julestjerner, eventuelt imens jeg lytter til Michael Bublés version af ‘It’s Beginning to Look a Lot Like Christmas’.

3. Julemarkeder

En anden måde, man rigtigt kan mærke julestemningen igen, er ved at tage på julemarkeder. Man kan både gøre det alene eller tage en ven under armen. På julemarkeder vil du blive mødt af lyden af julesange (måske endda de originale og ikke bare Michael Bublés cover), blændende julelys hvorend du kigger samt duften af varme æbleskiver og brændte mandler. Der er formentlig også rig mulighed for at varme dig på et glas gløgg og få købt en nøddeknækker med hjem til vindueskarmen. Her vil du virkelig kunne mærke den magiske julestemning.

4. ‘Love Actually’

Jeg har én film, som jeg i hvert fald skal se hver år, før det er “rigtig” jul. Den vækker min juleglæde og er bare hyggelig at se. Det er ‘Love Actually’. Det er en hel klar anbefaling at lave en julefilmstradition med dig selv, og se den en film, der med garanti kan gøre dig i julehumør hvert år. Hvis du ikke allerede har en idé om, hvilken en det skal være, som du læser det her, så giv ‘Love Actually’ et skud!

5. Michael Bublés julealbum

Min mor har ret. Det er altså bare godt.

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her