Beretning fra Malawi: En hjertevarm befolkning

25. september 2024

Hvad kan et af verdens fattigste lande lære os om tid, omsorg og kærlighed? Rose vil i denne beretning tage jer med på et eventyr, der har været skelsættende for hendes livssyn.

En vision om bæredygtighed

I foråret 2023 drog jeg afsted på mit livs hidtil største eventyr. Et tre måneder langt eventyr på en højskole i hjertet af Afrika eller “the warm heart of Africa”, der på mange måder har været skelsættende for mit livssyn og gjort mig klogere på, hvordan jeg – og ikke mindst vi mennesker – behandler den klode, vi lever på. 

Mayoka Højskole blev stiftet i 2022 af to danske par, forstandere Maiken Kirk Andersen og Sune Rahbek Thuesen og medstiftere Lars Sønderby og Betina Lund Sønderby.

Højskolens vision er at gøre os klogere på bæredygtig udvikling, både fra et samfundsmæssigt og et individuelt perspektiv. Derudover er den at inspirere til at turde og drømme stort samt at lære os, at vi godt kan skabe en forandring i verden, hvis blot vi tror på det og tør at handle.

En anderledes kultur

I løbet af de tre måneder, jeg boede i Malawi, blev jeg klogere på en kultur og en befolkning, der på mange måder er så anderledes fra den kultur, jeg kommer fra.

Jeg var i samspil med engagerede og håbefulde lokale malawiere med til at plante træer for blandt andet at kompensere for en flyrejse, der er mindre klimavenlig.

Jeg var også med til den spæde opstart af et ungdomskulturhus, hvor unge sammen kan mødes for at inspirere hinanden og opkvalificere sig inden for emner som klimaforandringer eller mental sundhed, der i høj grad er en mangelvare i Malawi. 

Foto af Rose Madeleen Guiseppi

Ulighed

Malawi er et forholdsvis lille land, men har et stort befolkningstal på 18 millioner. Ifølge Human Development Reports ligger Malawi på en 20.-plads over de fattigste lande i verden med en befolkning, der i gennemsnit lever for 1,4 dollar (cirka 9 kroner) om dagen.

Det er et land, der i høj grad er afhængig af regn for at kunne så afgrøder for at brødføde befolkningen. Hvis vi sammenligner med Danmark, ligger vi på en 5.-plads over de rigeste lande i verden med en befolkning, der i gennemsnit lever for hele 62 dollar (cirka 426 kroner) om dagen.

Undervisningen på Mayoka Højskole tager udgangspunkt i FN’s 17 verdensmål og stiller blandt andet spørgsmålstegn ved, hvad det gode bæredygtige liv er. For hvis verdensmålene skal give mening, forudsætter det, at vi mennesker har andre mål for det gode liv end egeninteresse, forbrug og økonomisk vækst.

Helt generelt bliver lande i det globale syd oftere påvirket af klimaforandringer, selvom de ikke bidrager til det i lige så høj grad som lande i det globale nord. 

Når klimaforandringerne rammer verdens fattigste

I marts 2023, mens jeg boede i Malawi, ramte cyklonen Freddy desværre Mozambique og den sydlige del af Malawi. Cyklonen var historisk voldsom og er en af de stærkeste storme, der nogensinde er blevet målt på den sydlige halvkugle.

Ifølge World Meteorological Organization kan den også være den længstvarende tropiske cyklon, de nogensinde har målt. Over 2000 mennesker blev påvirket og over 100 mennesker mistede livet.

Cyklonen er desværre et eksempel på, hvordan klimaforandringerne rammer verdens fattigste lande. Der er tale om mennesker, som har mistet deres kære, deres hjem, levebrød og afgrøder. Det er både urimeligt, ubærligt og ikke mindst virkelig uretfærdigt.

Malawis rigdom

Selvom Malawi er blandt de fattigste lande i verden, er de til gengæld rige på mange andre parametre. Noget, Malawi blandt andet er rig på, er deres hjertevarme befolkning, der altid møder dig med et smil og en kærlig bemærkning.

Selvom en stor del af befolkningen har meget begrænsede ressourcer, der hos mange ikke består af ret meget andet end et gråt betonhus, en pose majsmel og et lille kulkomfur, er de bestemt ikke blege for at give kærlighed og dele ud af, hvad de har.

Det oplevede jeg især på en uges homestay hos en lokal familie i det nordlige Malawi.

Foto af Rose Madeleen Guiseppi

I Malawi opfattes tid også anderledes end i mange vestlige lande. De arbejder generelt mindre og har en mere afslappet tilgang til tidsplaner. Det er almindeligt at mødetider er mere fleksible, da relationer og fællesskab ofte prioriteres højere end punktlighed.

Jeg oplevede også andet end spændende undervisning om bæredygtig udvikling og livsførelse med dygtige, passionerede og engagerede lærere samt en lokalbefolkning, der på mange måder er både hjertevarm, åbensindet og håbefulde for, hvad fremtiden bringer.

For det at bo lige ud til Malawisøen og opleve de mange smukke omgivelser, Malawi byder på, var også en helt fantastisk og ikke mindst uforglemmelig oplevelse i sig selv.

Naturen er nemlig også noget, Malawi i høj grad er rig på. At være på safari og opleve majestætiske dyr i deres naturlige habitater og at stå på toppen af Malawis højeste bjerg og kigge ud over skyerne har uden tvivl været magisk. 

Foto af Rose Madeleen Guiseppi

Et liv i perspektiv

Mine oplevelser i Malawi har været ekstremt givende og har både lært mig om at bryde grænser og tro på mig selv.

Samtidig har det også fået mig til at genoverveje mit forbrug i dagligdagen og mindet mig om at huske de små glæder i livet.

Sidst, men ikke mindst har det lært mig, at vi godt kan skabe en forandring i verden, hvis blot vi tror på det og tør handle. Noget, jeg aldrig ville have lært i løbet af tre år på gymnasiet.

Efter at have oplevet fattigdom helt tæt på har min opfattelse af verden ændret sig markant. Det har fået mig til at reflektere over, hvordan vi i den vestlige verden lever vores liv. Det gør mig på en måde både trist og frustreret at tænke på, hvor meget magt forbrug og materialisme har fået i vores samfund.

Så meget, at det, der faktisk er allermest fundamentalt for, at vi kan holde os sunde, raske, glade og i live  – nemlig omsorg, kærlighed og vores smukke natur – er blevet stærkt underprioriteret og næsten værdiløst. Stort set alt måles efterhånden i penge. Jo højere prisen på noget er, desto mere værdi tillægges det.

Men efter at have boet tre måneder i Malawi har jeg fundet ud af, at en høj økonomisk vækst ikke er afgørende for, at jeg kan leve et godt og bæredygtigt liv. Jeg synes, at deres tilgang til livet er yderst beundringsværdig, og jeg er ikke et sekund i tvivl om, at den vestlige kultur kan lære meget af den.


Tekst, foto og video: Rose Madeleen Guiseppi

Redaktør: Viola Westh

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her