Lad os snakke noget mere om sex – også den sex med sexlegetøj

11. februar 2022

Går du med overvejelser om at købe sexlegetøj? Frastødes du, eller tændes du ved tanken? Uanset hvad, er teksten her læsningen værd. Ida Oliva fortæller om, hvordan hun har mødt en verden hos PEECH, der bryder med de mange fordomme og stereotyper, som kan opstå i samtalen om sexshops.

Sex er mange ting. Det kan være med dig selv, en partner, eller det kan også være, du ikke har oplevet lysten til sex endnu. Måske det kommer, og måske det ikke gør. Det er alt sammen okay. Den misforståelse, jeg ønsker at gøre op med, handler om sexlegetøj eller intimprodukter. Kategorien rummer mange produkter og behøver ikke indebære hverken en orgasme, sex med en partner, en vagina eller kinks. Jeg har oplevet, at flere tror, at sexlegetøj kun er for de par med et kedeligt sexliv. Det er også en misforståelse, at sexlegetøj kun er for individer med en vagina. Faktisk vil jeg mene, at sexlegetøj er for alle. Selvfølgelig skal du lytte efter din krop og dine lyster, men i bund og grund er der ikke nogen, som jeg personligt mener ikke kan bruge sexlegetøj. Derfor vil jeg gerne slå et slag for sexlegetøj. Råbe et højt hurra for alle dem, som ejer, bruger og tør tale højt om, at de faktisk overhovedet ejer sexlegetøj. Jeg vil gerne ønske dem tillykke med det uden nogen form for skam, ironi eller hviskende ord, for sexlegetøj er i bund og grund et velværsprodukt til din krop, dit sind og dit velvære.

Jeg har lært rigtig meget om mig selv, min krop, sex og sexlegetøj det seneste år. Der kom jo corona-epidemien, som tvang mig til at blive hjemme, og du har sikkert hørt, at salget af sexlegetøj steg helt vildt under epidemien. Det forstår jeg godt. Men derudover startede jeg i praktik hos sex-shoppen PEECH. Hvis ikke du kender dem, så er det en webshop og en fysisk butik på Nørrebro i København, som sælger sexlegetøj og intimprodukter. Det er ikke én af de sexshops med sorte gardiner, sorte latexkostumer og hudfarvede penis-lignende dildoer. For de butikker kan måske virke fremmedgørende, intimiderende og langt fra alt det, som sex i virkeligheden også kan være. Jeg fik derimod en helt ny oplevelse, da jeg trådte ind i Peechs butik, hvor gulvet er hvidt, reolerne flyver over gulvet i gennemsigtigt plexi-glas, og produkterne er lyserøde i ravfarvet glas og nogen, du faktisk kan have liggende fremme som et kunstværk.

De seneste to år har jeg oplevet en samfundskulturel udvikling, som har rykket på de tabubelagte og hemmelighedsfulde måder at tale og tænke om sexlegetøj. Det bør ikke være hemmelighedsfuldt eller skamfuldt at købe sexlegetøj. Ligesom at du går ned og køber en lækker håndcreme til dig selv, så skal det tabu og den skam, der for nogle er forbundet med sexlegetøj, fjernes, og i stedet skal det være helt normalt og naturligt. For det er naturligt! Krop, lyst og nydelse er noget vi alle forholder os til på en eller anden måde. Flere tror måske, at sexlegetøj ikke er for alle køn. Men hvis man er åben og nysgerrig, er der flere steder et udvalg af sexlegetøj for alle køn og en åbenhed overfor, hvad der kan kategoriseres som sexlegetøj eller intimprodukter. Sexlegetøj kan som sagt være mange ting, og der findes altså også produkter til penis. Samt produkter som ikke nødvendigvis skal stikkes op nogen steder, eller som larmer og fylder helt vildt. Produkter, som man måske også nærmere ville kalde velværsprodukter. Eksempelvis de produkter, som kan træne din bækkenbund eller forstærke og forlænge sex for dig med en penis, eller et produkt, som kan gøre sex mindre smertefuldt, hvis du har en kort livmoderhals. Produkter, som hverken ligner eller skal ligne en vulva eller en penis. Men som er produkter, der findes, for at du skal have det godt med dig selv, med en partner og lytte og mærke efter din krops behov og lyster.

Jeg vil opfordre dig til at forsøge at starte samtalen om sex og sexlegetøj. Måske starte ud anonymt på Instagram. Her lægger flere profiler op til, at vi skal dele ud af vores historier, råd, bekymringer, og du kan interagere med andre indenfor emnerne sex, seksualitet og kroppen – også anonymt. Jeg mener, der bør skabes den tryghed og åbenhed til at turde tale med dem omkring dig om dit sexliv, din seksualitet, og uden at der er noget rigtigt eller forkert. Og det har jeg virkelig lært det sidste halve år! Alle kroppe er forskellige. Det samme gælder sex-lyst, seksualitet og din samling af sexlegetøj. Der er ikke noget forkert i ikke at eje noget sexlegetøj endnu eller ikke have lyst. Det kommer måske en dag og måske ikke, men jeg tror, alle vil få godt ud af at åbne op for samtalen og være nysgerrige. Ligesom så meget andet i livet kan man lære meget af andre, også når det gælder sex, krop og seksualitet.

Så uanset om du er single, i et forhold eller noget helt tredje, og uanset hvilket køn eller seksualitet du identificerer dig som, eller hvis du stadig er på en rejse for at finde ud af det, så håber og ønsker jeg for dig, at du taler med nogen om sex, og at du en dag får lyst til at udforske sexlegetøj eller bare se dig lidt omkring. Og måske du rider med på Satisfyer-bølgen, og måske den slet ikke er noget for dig? Og hvis det føles trygt, synes jeg, at du skal tage din veninde eller ven, mor eller kæreste under armen og tage samtalen op. Jeg ved ikke, hvorfor uge 6 kun er én gang om året, for i virkeligheden er sex så naturligt og fylder meget mere i vores liv og tanker.

Hvad tænker du?

  1. Chantal B. siger:

    <3

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her