Danskerne vil skide på grønne grise

18. november 2023

Danskerne foretrækker glade grise over grønne grise. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Københavns Universitet. Men er en grøn gris glad? Og er en glad gris grøn? Matilde undersøger danskernes villighed til at betale mere for bedre dyrevelfærd eller lavere klimaaftryk, når de skal købe svinekød.

Selvom oksekød isoleret set er en større klimasynder, udleder verdens samlede forbrug af svinekød flere hundrede millioner ton CO2-drivhusgasser hvert år.

Klimaforbedringer i svineproduktionen er dog tilsyneladende ikke det, de danske forbrugere bekymrer sig om. En ny undersøgelse fra Københavns Universitet viser nemlig, at 53 procent af danskerne hellere vil købe svinekød, der har fokus på grisenes velfærd, end svinekød med et lavere klimaaftryk. Kun 18 procent prioriterer klimaaftrykket højest.

Klik her og Støt SEIN

Undrende resultater

Resultaterne undrer flere forskere, idet klimaet er på alles læber for tiden, og de færreste efterhånden negligerer den globale krise, som vi alle har et ansvar for at løse. 

Det viser sig dog, at det især er følelsen af faktisk at gøre en indsats, som har betydning. Den enkelte føler nemlig, at handlingen har mere gennemslagskraft ved at prioritere velfærden, da man her føler, at man har gjort en forskel for den enkelte gris. At vælge klimaet til, når man hiver 600 gram svinekød op af køledisken, virker derimod på danskerne som et mikroskopisk, ubetydeligt tiltag i et uoverskueligt stort regnestykke. 

Der er desværre også en praktisk modsætning i at producere klimavenlig svinekød og samtidigt øge dyrevelfærden.

 De glade grise er værre for klimaet

Der er desværre også en praktisk modsætning i at producere klimavenlig svinekød og samtidigt øge dyrevelfærden. Faktisk er en grøn gris ikke glad og en glad gris ikke grøn. Tværtimod.

For at gøre produktionen mere klimavenlig er man nemlig nødt til at presse så meget ud af så få ressourcer som muligt, og det går ud over grisenes velfærd. 

Blandt andet vil man avle søer, der føder flere smågrise per kuld og fodre svinene med fint-formalet foder, som giver dem mavesår, men som mindsker spildet af foder. Derudover vil man forsøge at holde grisene inden døre for lettere at kunne samle de drivhusgasser, som grisene helt naturligt udleder.

Dilemmaet ved køledisken

Som bekendt viser flere og flere klimarapporter, at vi ikke kan holde den grønne omstilling for døren længere. Samtidig er dødeligheden blandt grise tårnhøj, fordi mange søer simpelthen ikke kan holde til produktionspresset, som netop er endnu højere ved klimavenlig produktion.

Så hvad vil du prioritere, næste gang du står ved køledisken i Netto og skal handle til aftensmaden, hvor der skal karbonader eller frikadeller på bordet? Vil du vælge klimaet eller dyrevelfærd? 

En oplagt løsning ville naturligvis være at vælge kødet helt fra.


TekstMatilde Sigersted

Visuelt: Frederikke Vinter Vittrup

Redaktør: Frida Schmidth Nielsen

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her