Dyre priser må ikke begrænse vores kulturelle nysgerrighed

22. februar 2022

Det skal være let tilgængeligt for alle unge at møde nye kulturelle oplevelser. Dette kræver, at dyre priser ikke begrænser os i vores nysgerrighed efter nye udfordrende perspektiver i kulturen. Men hvordan skal vi få muligheden for at opleve alsidighed og nye måder at tænke på, hvis vores pengepung ikke rækker til det?

Visuelt af Klara Ally

Visuelt af Klara Ally Grafstrøm

En spontan koncertoplevelse
Onsdag fik jeg tilbudt tre gratis afbudsbilletter til en koncert samme aften med jazztrioen GoGo Penguin. Med en lille tøven og helt uvidende om bandet takkede jeg ja til koncerten. Syv timer senere står jeg i DR-byen med min ven og min kæreste under armen. Med en fadøl i hånden følger vi menneskestrømmen og begiver os ind i studie 2.

Vi er omringet af mennesker, som tydeligt er fra en ældre generation end os selv. Selv står jeg bag en høj, skaldet isse, som dækker mit udsyn. Tre mænd sætter sig til rette på scenen, og koncerten begynder. I løbet af koncerten går det op for mig, at jeg nok aldrig ville have købt billet. Ikke, fordi jeg ikke kan lide jazz eller ikke går til koncerter, men fordi billetterne kostede 240 kr. stykket. En dyr billet for mange unge på min alder.

Horisonten skal udvides
Jeg vil gerne have flere oplevelser, hvor jeg ikke ved, hvad jeg går ind til. Oplevelser, som skubber til min opfattelse af verden og min identitet. Det er særligt vigtigt i en tid, hvor vi konstant bliver bekræftet i vores egne synspunkter på sociale medier. De fysiske kulturelle oplevelser kan i stedet skabe et rum og en stemning, som kan modvirke diverse algoritmer i den virtuelle verden og dermed udfordre vores måde at tænke på. Dette gør de særligt, når man ikke ved, hvad man går ind til.

Når jeg bruger penge på kulturelle oplevelser, er det som udgangspunkt på noget, jeg enten kender i forvejen eller har hørt om. Dette gør jeg for at forsikre mig en god oplevelse, hvor jeg kan være sikker på, at det er mine penge værd. Hvordan bliver jeg mere bevidst og får horisontudvidende oplevelser indenfor kulturen, hvis jeg kun oplever det, jeg kender i forvejen? Kulturen er vigtig for unges udvikling, da den udfordrer vores tanker og giver nye perspektiver til det, vi allerede kender. Derfor burde den være let tilgængelig for alle.

Det er efter min mening ofte for dyrt at opleve bestemte kulturelle begivenheder for den unge del af befolkningen. Der er selvfølgelig andre muligheder, som er billigere, men så længe det meste kultur ikke er lige tilgængeligt, vil de dyre alternativer blive valgt fra. Dyre billetter må ikke begrænse noget så essentielt som kulturelle oplevelser og unges nysgerrighed, som beriger vores kreativitet og kunstneriske tankegange. 

Visuelt af Klara Ally

Visuelt af Klara Ally Grafstrøm

Ja tak til studierabatter og ungebilletter
Ville jeg selv bruge 240 kr. på denne koncert uden at vide, hvad jeg gik ind til? Svaret er nej. På trods af at jeg har oplevet bedre koncerter, er jeg stadig glad for at have fået muligheden for at opleve et nyt perspektiv indenfor kultur. Selvom en kulturoplevelse ikke altid falder i ens smag, kan den stadig være lærerig og indbyde til eftertanke. 

Derfor vil jeg hylde studierabat, ungebilletter og alle de tilbud, der ellers kan bringe mere kultur til den unge del af befolkningen. Det skal være lettere som ung at opleve alsidig kultur, så vores kulturelle pallette kan blive større, og vi kan få udvidet vores horisont. Kulturoplevelser skal ikke være enten/eller, men både/og.

Efter 1,5 times koncert stod jeg tilbage med en tiltrængt oplevelse. En oplevelse, som jeg ikke havde fået, hvis jeg skulle betale den fulde pris. Med et tomt glas i hånden, et par ømme ben og stående applaus bliver det højloftede rum lyst op. Alle er vi blevet en kulturel oplevelse rigere.

Hvad tænker du?

  1. Simone Schiolborg siger:

    Jeg kunne virkelig godt lide artiklen og kunne ikke være mere enig. Det er et rigtig vigtigt emne at sætte fokus på, for kulturen er virkelig vigtig for os unge, især den vi ikke selv kender til, men den er så svær at blive tilgængelig til. Godt indslag og håber budskabet bliver delt yderligere!

  2. Luna B. siger:

    Woohoo spændende argument!!

  3. Ida Haansbæk siger:

    Helt enig! Fedt budskab!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her