Farvel til selvkritik: 3 forslag til et selvkærligt nytårsforsæt
Startskuddet til 2024 har lydt og som naturligt følger: vores nytårsforsæt. Tavlen er visket ren, og et nyt år med mulighed for at sætte personlige mål og ønsker står for døren.
Dog er disse mål oftest præget af selvkritik og et ønske om at ændre noget, særligt ved sig selv. I denne artikel kommer Rosa med tre forslag til et mere positivt nytårsforsæt, hvor selvkritikken er lagt på hylden.
Dronning Margrethes tale er blevet vist, der er talt ned fra ti, og DR’s pigekor står og synger ‘Vær velkommen herrens år’. Fyrværkeriet oplyser himlen i farver, glimmer og guldregn. Nytårskys og -kram er blevet uddelt, og ønsker om et godt nytår er blevet sendt på Messenger, Instagram-stories og sms.
Et par dage derefter er alle løbebåndene i det lokale fitnesscenter optaget, selvom centrene lå øde hen en halv måned forinden. På caféer er alle tomandsborde fyldte af mennesker med nye datingmål, mens dagligvarebutikker og apoteker sælger nikotintyggegummi som aldrig før.
Det kan vel roligt konkluderes, at det nye år for mange ses som startskuddet til en ny begyndelse. Alle døre til et forbedret liv står åbne med et ”Nytårsforsæt”-skilt hængende over dem.
Men hvorfor ender det egentlig altid med, at vores nytårsforsæt tager udgangspunkt i, at vi bør forbedre, ændre eller starte på ny?
Men hvorfor ender det egentlig altid med, at vores nytårsforsæt tager udgangspunkt i, at vi bør forbedre, ændre eller starte på ny?
Ifølge en undersøgelse lavet af Kantar Group for Gjensidige havde hver tredje dansker op til 2023 lavet et nytårsforsæt. Undersøgelsen viser, at de mest populære nytårsforsæt blandt andet drejede sig om at tabe sig og blive sundere.
Det almene danske nytårsforsæt laves altså som forventet med fokus på, at man skal ændre noget ved sig selv. En ny kalender betyder for mange en ny begyndelse, hvor man kan rette op på alle de skævheder, som man skulle have opdaget i løbet af det forgangne år. Med andre ord kan nytårsfortsæt være en selvkritisk fejlfinder, hvilket jo desværre passer lidt for godt til nutidens tendenser.
For selvkritik må siges at være i højsædet hos den danske ungdom. Vi er fødte mestre til at ud- og påpege fejl ved os selv. Det typiske nytårsforsæt må siges at være en afspejling af dette. Det er svært at forestille sig, at en selvkritisk tankegang og omtale resulterer i, at man reelt får det bedre med sig selv i det nye år. Med den tankegang ender man nok alligevel med at kunne udpege en ny fejl før næste nytår.
Det er svært at forestille sig, at en selvkritisk tankegang og omtale resulterer i, at man reelt får det bedre med sig selv i det nye år.
Så hvorfor ikke prøve at vende den tankegang rundt og finde på nogle nytårsforsætter, som er mere positive, og som ikke skaber et pres over, at man skal ændre noget ved sig selv? En selvkritisk støvsuger, kunne man sige. Så kan det måske også være, at de holder længere end de første ti dage af januar.
Her kommer tre forslag til et positivt nytårsforsæt, så du ikke starter 2024 med at gøre dig selv en bjørnetjeneste.
Forslag 1: Gør mere af det, som gør dig glad
Hvad har gjort dig glad i det forgangne år? Det kan være store som små ting. Måske er det første, du kommer i tanke om, da du sad til julefrokost med familien i sidste måned, og din farfar spildte julesnaps på dugen.
Måske lander tankerne først og fremmest på en solskinsrig gåtur om søen i sommers. Det kan også være noget helt tredje, der går i en helt anden retning. Måske har du fundet ud af, at du elsker at bage? Eller at det virkelig giver dig en ro i sindet, når du sidder i toget med musik i ørerne?
Et oplagt nytårsforsæt vil være at gøre mere af det, der gør dig glad. Der er mange situationer og perioder i livet, som vi ikke kan være herre over. Men hvis man er klar over, hvad der gør en glad, har man også mulighed for aktivt at give sig selv en lille dosis glæde, når man har brug for det. Derudover kan det også kun give endnu mere livsglæde i det nye år, hvis man sørger for at fylde sit liv med det, der gør en glad.
Forslag 2: Ros dig selv mere
Et andet positivt nytårsforsæt kan være, at du skal rose dig selv mere. Det er dig, der bestemmer, hvordan du ser dig selv. Det kan lyde som en manifestationstype-ting at sige, men det er rigtigt.
Hvis du udelukkende slår dig selv i hovedet, når du ser din refleksion i toiletspejlet eller gadevinduet, kommer et nyoprettet fitnessabonnement ikke på magisk vis til at give dig bedre selvværd. Ligesom det heller ikke styrker din selvtillid, hvis du aldrig roser dig selv eller tager imod andres ros for alt fra at levere en flot præstation på fodboldbanen til at kunne mærke dine egne grænser.
Du skaber din egen virkelighed. Hvis du gør det til en vane, at du roser dig selv, når du ser dig selv i spejlet eller har gjort noget, du er stolt af, kommer du også til at få det bedre med dig selv. Det er en proces, og hvis man ikke er vant til at komplimentere sig selv, kan det virke mærkeligt i starten. Men efterhånden kommer du til at tro på dine roser og komplimenter, og de bliver til en selvfølgelig del af dit selvbillede.
Og så sparer du måske ovenikøbet de penge, der ville være brugt på et fitnessabonnement.
Forslag 3: Lad året forme dig
I virkeligheden behøver du faktisk slet ikke gøre noget aktivt for, at du udvikler dig i det nye år. Nye oplevelser, udfordringer og livssituationer kommer til at give dig nye erfaringer, som med tiden vil være med til at forme dig. Har du måske nogensinde stået til en nytårsfest og tænkt: “Jeg er præcis samme sted i mit liv, som jeg var sidste år”?
Det kan selvfølgelig sagtens være, at du står i samme livssituation som sidste år, men som person er du præget af alt det, der er sket i det forgangne år. Måske har du været forelsket i tre forskellige? Eller måske har du fundet en ny hobby? Efter det næste nytår vil du være formet af alt det, som 2024 kommer til at bringe – ligesom 2023 har været med til at forme den person, du er i dag.
En rigtig fin måde at følge din egen udvikling på er at skrive et brev til dit fremtidige jeg. Du kan skrive om, hvordan dit liv er lige nu – følelsesmæssigt eller handlingsmæssigt. Det kan man blandt andet gøre på futureme.org. Du kan eventuelt skrive et brev, som du får om 6 måneder, og så skrive et nyt, du får til nytår. Så kan du virkelig følge med i, hvor meget der sker på et år, uden at du aktivt opsøger forandring.
Lad 2024 være det år, hvor du er færdig med selvkritik. Nytår er rigtignok et symbolsk startskud til en ny begyndelse for mange. Det bør bare ikke nødvendigvis være ensbetydende med, at du i den forbindelse absolut skal lave en drastisk ændring ved dig selv.
Der findes allerede mange aspekter i vores hverdag, der er præget af selvkritik. Det behøver ikke også indgå i det årlige nytårsforsæt. Med et selvkærligt nytårsforsæt kan du starte det nye år med at lægge selvkritikken på hylden og finde selvaccepten frem. Det fortjener du. Godt nytår!
Hvad tænker du?