Game Changers: Tre atleter, der gør en forskel i verden

25. april 2023

Sportens magt er enestående, og dens betydning kan mærkes på tværs af kulturer og landegrænser. Gennem historien har sportsstjerner brugt deres position til at påvirke andre områder af samfundet, og deres indflydelse er større end nogensinde før. Zaka præsenterer tre af de atleter, der har brugt deres status til at gøre en forskel og efterlade et varigt aftryk på deres sport og samfundet omkring dem.

Indflydelse kan tage mange former og størrelser, men for mig handler det om at skabe positiv forandring og gøre en forskel – både på og uden for banen. Det handler ikke kun om at vinde titler eller sætte rekorder, men også om at sætte et varigt aftryk og have en betydning for samfundet og menneskene omkring sig.

Så når jeg tænker på indflydelsesrige atleter, tænker jeg på ‘Game Changers’: Personer, der ændrer tingene til det bedre, tør tage chancer og udfordre status quo. Jeg tænker på dem, som er med til at inspirere en hel generation, er villige til at gå forrest og samtidig giver andre lyst til at følge efter. Det er disse atleter, som jeg gerne vil fejre og hylde i denne omgang.

Serena Williams

The GOAT

Serena Williams. En af de mest dominerende sportsfigurer gennem to årtier. Hun har vundet alt, der er at vinde i tennis, og er anerkendt som den bedste kvindelige spiller nogensinde. Hendes inspirerende rejse starter i Compton, Californien, på de slidte tennisbaner med sin tvillingesøster, Venus, og far, Richard. I filmen om søstrenes historie, ‘King Richard’, ser vi, hvordan faren skabte de to fremtidige Tennis Queens, og hvordan han vidste, at Serena var noget helt specielt. 

Williams’ store talent på banen har gjort hende til et sportsligt ikon, men også kulturelt er hun en af de største. Williams’ indflydelse strækker sig langt ud over tennisbanen. Fra at kæmpe med skader, overleve alvorlige komplikationer efter fødslen af datteren i 2017 til at modstå racistiske bemærkninger og kritik af hendes krop gennem hele sin karriere har Williams konfronteret modgang med styrke, klasse og mod. Hun har formået at fungere som en konstant inspiration – både for unge afro-amerikanske kvinder, men også for alle andre kvindelige atleter, der gør comeback efter graviditet eller skader.

Økonomisk har Serena også sat nye standarder for kvindelige sportsfigurer, deres kontrakter og lønninger. Gennem sin karriere har hun tjent mere end nogen anden kvindelig atlet. Derudover har hun med sit ‘S Brands’ vist, hvordan man bygger sit eget brand op omkring sin egen identitet og værdier. Sidst men ikke mindst har hun investeret i over 60 startups og har, siden hun gik på pension, markeret sig som en ægte boss-lady. 

Serena Williams er en sand inspiration for både sportsverdenen og samfundet i det hele taget. Hendes utrolige præstationer på banen samt hendes styrke og mod i modgang har gjort hende til en levende legende og en rollemodel for generationer.

Didier Drogba

African Giant

Det er personligt for mig, når det gælder Drogba. Manden er mit idol og var grunden til, at jeg blev fanget af fodbold. Han gjorde mig mere stolt af at være afrikaner, end jeg allerede var i forvejen, og han gav mig noget, jeg kunne spejle mig i. Jeg følte mig aldrig udenfor, når jeg spillede bold i folkeskolen, og mine kammerater lod som om de var Lampard, Rooney eller Cristiano, fordi jeg hver eneste gang var Didier Drogba. Som en lille, sort dreng betød det mere for mig, end jeg selv rigtig kunne forstå, og den følelse ved jeg, at jeg ikke er alene om.

Hans historie er så unik, at jeg med glæde fortæller om den hver gang, jeg får muligheden. Drogbas rejse er nemlig anderledes end de fleste top-spilleres. Født i Abidjan på Elfenbenskysten og vokset op i Frankrig, efter at han flyttede dertil i en ung alder, var Drogba sent ude af starthullerne i fodboldverdenen og fik sin første professionelle kontrakt som 21-årig. Men han formåede alligevel at lave historie i Premier League og er et bevis på, at hvor der er vilje, er der vej.

Drogba ændrede måden at spille bold på i engelsk fodbold og vil altid blive husket for sin råstyrke og evne til at skabe spillet på egen hånd som angriber. Han var en vinder og leverede altid varen, når det gjaldt allermest. I de store kampe var han ofte den bedste spiller på banen og spillede altid en nøglerolle i finalerne.

Også uden for banen skrev han sig ind i historiebøgerne og gik altid forrest, når det gjaldt hans land og hele det afrikanske kontinent. Drogba er en af de få atleter, hvis ikke den eneste, der med stolthed kan sige, at han har været med til at stoppe en krig. Tilbage i 2006, da Elfenbenskysten havde opnået sin første VM-kvalifikation, var han frontfiguren i et opråb lige efter opgøret. Budskabet var simpelt: Læg våbnene og lad os få fred. Drogba var en helt både på og uden for banen. Han brugte sin platform til at skabe fred i sit hjemland, da der var mest brug for det.

Drogbas engagement, lederskab og loyalitet til det sted, han kommer fra, er svær ikke at beundre og har gjort ham til et afrikansk ikon. Selv i dag, efter han har trukket sig tilbage fra fodbolden, fortsætter han med at arbejde for at forbedre levevilkårene i sit hjemland. Han blev i september 2020 tildelt UEFA’s ‘President Award’ for sin forpligtelse til netop dette. Han er en lige så stor inspirationskilde som person, som han er som fodboldspiller, og det har han min evige respekt for.

Marcus Rashford

Golden Boy

Marcus Rashford, MBE. Engelsk fodbolds ‘Golden Boy’, der siden barnsben har været en stjerne i Manchester United. Nu er han som 25-årig en af de mest respekterede og inspirerende sportsfigurer i hele verden. 

Siden sin debut som topatlet har der været noget specielt ved ham. Han introducerede sig selv til fodboldverdenen i 2015 som 18-årig med et brag. Med fire mål i sine første to kampe. På blot seks måneder blev han et af klodens største talenter, og han var den første i rækken af unge spillere, der gav engelske fans nyt håb om en lysere fremtid på landsholdet. 

Men sportsfans er brutale. Lige så hurtigt som vi roser en spiller for deres evner, lige så hurtigt er vi klar med kritik. Som alle sportstalenter har Rashford oplevet op- og nedture – og ikke mindst den hårde tone fra fans og medier. Selvom hans talent og potentiale var tydeligt, var det ikke altid nok til at beskytte ham mod kritikken. Det påvirkede hans selvtillid, hans spil på banen og vigtigst af alt hans mentale helbred. Rashford har dog formået at rejse sig igen, og i år har han sin bedste sæson til dato. Han viser alle, at det hele hænger sammen: ‘Feel Good, Play Good’. Dette symboliseres i hans nye signatur-jubelscene med en finger til hovedet. Han har med sin åbenhed omkring sine udfordringer inspireret andre topspillere til at tale om deres egen mentale sundhed.

Det er sjældent, man er bedst kendt for sine handlinger uden for banen som 25-årig fodboldstjerne, men det er måske alligevel tilfældet for Marcus Rashford. Med sit velgørende arbejde har han vundet flere priser og blev i 2020 tildelt en af Storbritanniens største udmærkelser, nemlig en MBE. MBE står for ‘Member of the Most Excellent Order of the British Empire’ – et resultat af Rashfords store indsats for at brødføde fattige, britiske børn. En sag, der ligger hjertet nær, da han selv fik mad gennem madbilletter som barn. Med utallige samarbejder med foreninger på tværs af landet, et rørende brev til den engelske regering og kæmpe støtte fra befolkningen, fik Rashford skubbet sine initiativer igennem. 

Rashfords karriere er et bevis på, at ens handlinger uden for rampelyset kan være lige så vigtige som ens præstationer på banen. Hans status og indflydelse som 25-årig i Storbritannien er uhørt, og hans arv som en kendt sportsfigur vil ikke kun blive målt i hans præstationer som fodboldspiller, men også i hans indsats for at skabe en bedre verden uden for stadionet.


Tekst: Zakaria Abdiaziz
Visuelt: Malin Høm
Redaktør: Martin Bjerg Dahl

Hvad tænker du?

  1. Leonora Petersen siger:

    Virkelig god😍😍😍😍 sindssygt skrevet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her