Hvad fuck er kommunalvalg egentlig?

06. oktober 2021

D. 16. november 2021 slår klokken kommunalvalg. En aften, hvor forventningsfulde politikere landet over står med krydsede fingre og håber på at indtage en plads i kommunalbestyrelsen i netop din kommune. Men er kommunalvalget faktisk så vigtigt, som “de voksne” banker os oven i hovedet med?

Velkommen til kommunalvalg for dummies!

Hvad er kommunalvalg?
Når du stemmer til kommunalvalget, stemmer du overordnet set på, hvordan kommunerne skal tilrettelægge deres penge i den kommende kommunale periode. Da kommunalvalget er en repræsentativ form for demokrati, skal du stemme på de lokalpolitikere, du mener, skal tage kommunale beslutninger de næste fire år.
Den kommunale periode varer altså fire år, før der endnu engang bliver udskrevet kommunalvalg.

Den politiker, der modtager flest stemmer, bliver ikke nødvendigvis borgmester. Når stemmerne tælles op, skal de politikere, som er blevet stemt ind, konkludere, hvem der skal være borgmester. Der er tale om et simpelt flertal, når de valgte politikere stemmer om, hvem der skal være borgmester.

Hvad er forskellen på kommunalvalg og folketingsvalg?
Kommunerne er dem, der råder over kollektiv trafik, folkeskoler, ældrepleje og overførselsindkomster, såsom SU og folkepension. Det er altså primært den offentlige velfærdsservice, som kommunerne sørger for. Det kommunale selvstyre er desuden bygget på et nærhedsprincip med det formål at tage beslutninger så “tæt på” borgerne i kommunen som muligt. Med andre ord kan kommunerne i højere grad tage hensyn til lige netop dig og dine ønsker, end staten kan.

Hvad laver kommunerne?
I 2007 fastslog kommunalreformen, at kommunernes primære opgaver fremover skulle have fokus på borgernes behov. Kommunernes interesse ligger altså på borgernes daglige behov i de forskellige institutioner. Det kan for eksempel være at uddanne og ansætte flere SOSU-medarbejdere til plejehjemmene. Det kan være at opsætte flere kulturhuse til de unge. Det kan være at hjælpe klimaet ved at investere i kollektiv trafik.

Bus 101A, som du tager om morgenen, eller skaterhallen, hvor du og gutterne mødes efter skole, er altså takket være din kommune.

I 2020 lå kommunernes nettodriftsudgifter på 368,3 mia. kr. ifølge Danmarks Statistik. De er fordelt på i alt 98 kommuner, og det betyder, at hver kommune i gennemsnit har en udgift på 2,5 mia. kr. om året. I år blev man blandt andet enig om, at 1,5 mia. kr. skulle gå til den kommunale serviceramme for at følge med den voksende demografi. Der blev også lagt penge til side til overholdelse af Klimaloven og FN’s verdensmål, udvikling af Sundhed.dk i kølvandet på corona og en 10-årsplan for psykiatrien.

Derfor skal du stemme ved kommunalvalget!
En udbredt holdning blandt unge er, at klima- og miljøpolitik skal fylde endnu mere på dagsordenen. Det er studenterbevægelsen Fridays for Future et bevis på, internationalt såvel som herhjemme. Mange unge higer efter en klimaforandring. En forandring, der vil ændre hele Danmarks miljøpolitik. En forandring, hvor vi kan mærke den kolde, rene luft, så snart vi træder ud af døren. En forandring, hvor grønne oaser tager plads i storbyerne.

Desværre virker det usandsynligt at ændre dansk klima- og miljøpolitik med blot et fingerkneps. Men her kommer kommunalvalget os heldigvis til undsætning. Her får du muligheden for at stemme langt mere specifikt end til folketingsvalget. For eksempel kan vejen til en grønnere fremtid være et fokus på forbedring af kollektiv trafik. Det vil Jørgen Bech fra Skibby kommune blandt andet fokusere på. Det kan også være at finde ud af, hvor langt man egentlig skal gå for at opretholde den famøse Paris-klimaaftale. I DK2020-projektet samarbejdede alle danske kommuner med Concito, som hjalp dem med netop dette.

Hvis du går med krydsede fingre døgnet rundt, er kommunalvalget en unik mulighed for at fremme affaldssortering, få bedre hjælp til SU eller sikre bedre forhold for din bedstefar på plejehjemmet, så skal du stemme til kommunalvalget!

Vil du vide mere? Tjek disse links ud!

Dit kryds ved kommunalvalget gør en forskel for din hverdag | KL
https://www.kl.dk/politik/kommunalvalg/

Kommunalvalget 2021 | Borgmesterkandidater (Spotifypodcast)
https://open.spotify.com/show/5nnj4SXMLoNCnjpTOFwPfe?si=dlzOEnrqQzSVbyMfLia-4g&dl_branch=1

Så meget bestemmer DIN kommune | DR Nyheder
https://youtu.be/PlRLr2lzoRA

Kommunalvalg | Faktalink
https://faktalink.dk/kommunalvalg

Artiklen udgives i samarbejde med Tuborgfondet.

Kilder til artikel
https://nyheder.tv2.dk/kandidattesthttps://samf.ku.dk/nyheder/ny-analyse-vi-er-paa-vej-mod-et-demokratisk-a-og-b-hold/KV_RV17_valgdeltagelse.pdf
https://cvap.polsci.ku.dk/forskning/valgdeltagelse/papers__og_rapporter/valgdeltagelse_fv19.pdf
https://www.tv2lorry.dk/kv17/stor-forskel-sa-mange-unge-stemmer-i-din-kommune
https://www.kl.dk/nyheder/momentum/2021/2021-13/markant-flere-vaelgere-lader-klima-og-miljoe-afgoere-stemme-til-kommunalvalg/
https://www.dst.dk/da/Statistik/bagtal/2020/2020-09-25-kommunernes-1000-kr
https://fm.dk/media/18036/aftale-om-kommunernes-oekonomi-for-2021.pdf
https://www.youtube.com/watch?v=PlRLr2lzoRA&ab_channel=DRNyheder
https://da.wikipedia.org/wiki/Repr%C3%A6sentativt_demokrati
https://samf.ku.dk/nyheder/ny-analyse-vi-er-paa-vej-mod-et-demokratisk-a-og-b-hold/KV_RV17_valgdeltagelse.pdf
https://cvap.polsci.ku.dk/forskning/valgdeltagelse/papers__og_rapporter/valgdeltagelse_fv19.pdf
https://www.tv2lorry.dk/kv17/stor-forskel-sa-mange-unge-stemmer-i-din-kommune
https://www.kl.dk/nyheder/momentum/2021/2021-13/markant-flere-vaelgere-lader-klima-og-miljoe-afgoere-stemme-til-kommunalvalg/

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her