Hvordan har jeg kvindernes kampdag? del.2

08. marts 2023

I dette indlæg vil Frederikke se lidt nærmere på, hvad det er, vi faktisk fejrer på kampdagen. Det er en fortsættelse af hendes indlæg fra mandag, der kom med forslag til, hvad man kan beskæftige sig med på dagen. Nu er dagen kommet, og hun starter dagen ud med et indlæg, hvor hun danner et overblik over nogle af de milepæle, kvindekampen har nået. Og hun interviewer aktivist Rosa Engelbert Jensen om, hvad kampdagen betyder for hende.

GLÆDELIG KAMPDAG! 

I sidste afsnit fik jeg en masse gode tips til, hvad man skal lave på kvindernes internationale kampdag – som er i dag!

I denne her tekst vil jeg dykke lidt dybere ned i dagen. Hvad er det, vi kan se tilbage på, og hvilke kampe bliver kæmpet i dag? 

Milepæle og mål

Kvinder har kunnet stemme og stille op til folketinget siden 1915 – i 108 år.

Aborten har været lovliggjort og fri i 50 år.

Vi har haft samtykkeloven i to år.

For nylig, i november 2022, havde vi et folketingsvalg, hvor der var rekord i antallet af kvinder stemt i Folketinget. Hele 44% – en stor kontrast til de 2,9 % der blev valgt ind i 1918. 

Samtidig er der også noget, der tyder på, at vi først lige er begyndt.

Klik her og Støt SEIN

Debatten om kvinders rettigheder og ligestilling mellem alle køn bevæger sig i mange afkroge i dag: 13 procents lønforskel mellem mænd og kvinder, øremærket barsel til mænd, LGBTQ+ rettigheder og kvoter til bestyrelsesposter.

Jeg har snakket med aktivist og filosofistuderende Rosa Engelbert Jensen. Udover at arbejde for organisationen Everyday Sexism Project, der arbejder imod hverdagssexisme, koordinerer hun også 8. marts for museet KØN i Århus. Hun påpeger, at emnet: “grænsen for abort” (der lige nu ligger på 12 uger) også vil komme til at fylde mere, og giver et tip til at starte samtalen om den. 

“Det er helt ok at diskutere dette, også selvom man måske synes, grænsen er fin, hvor den er – konstruktive samtaler flytter altid et eller andet, selv hvis stå-stedet starter ud, hvor vi er nu.”

12-ugers grænsen blev fastlagt i 1973. Det er især Sex & Samfund, der i januar 2023 har været ude og stille spørgsmålstegn ved og opfordret til et opgør med den. Netop, fordi de mener, at den er forældet. 

"Debatten om kvinders rettigheder og ligestilling mellem alle køn bevæger sig i mange afkroge i dag"

Deltag i dagen!

Så der er altså mere at fokusere på på dagen end “bare” at skænke en tanke til de hårdt tilkæmpede rettigheder, jeg startede ud med at ridse op. Rosa Engelbert Jensen mener i den grad også, at man skal engagere sig på dagen:

“Der er arrangementer i HELE byen, og jeg vil sige, det er en dag, der kalder på deltagelse! Og IKKE kun ift. at dele ting på insta-story – der er så mange seje aktivister og foreninger og alt muligt, som knokler for at lave fede arrangementer!”

Jeg spørger også, hvad dagen betyder for hende: 

Personligt er det en friheds- og festdag! Den skal ikke kun være til akademiske samtaler! Dagen er for alle – alle køn, alle aldre, alle klasser og alle former for viden osv… Vi f.eks. har en masse fede arrangementer fra aktivister såsom kusseworkshop, croquis, flirteworkshop, sex-quiz, danseshow, digtoplæsning og mere endnu! Dét er for mig 8. Marts’ ånd!“

Hvis man f.eks. har lyst til at blive på sofaen, har hun også et tip til, hvordan man kan deltage i kampdagen: “Et godt “emne” er Iran (de iranske kvinders frihedskamp) – her kan man også undersøge, om der er specifikke arrangementer, hvor man kan støtte op, eller om man i dagens anledning vil donere lidt af sin SU!

"Den skal ikke kun være til akademiske samtaler! Dagen er for alle - alle køn, alle aldre, alle klasser og alle former for viden!"

Rosa Engelbert Jensen arrangerer som sagt dagen på KØN i Aarhus, hvor der er gratis adgang hele dagen indtil kl. 21. 

Hvis du ikke skal noget ud over det sædvandlige, er det også helt okay. For ligesom der heller ikke er noget parforhold, der kun bliver plejet på Valentinsdag – en dag om året – kræver kvinde- og ligestillingskampen også engagement året rundt. Og det er aldrig for sent at komme med på vognen eller bare fodre din nysgerrighed omring den.

Men jeg håber alligevel, du er kommet lidt i kampdags-stemning!
Så nu vil jeg slutte af, som jeg startede og ønske jer alle en rigtig…
GLÆDELIG KAMPDAG!!

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her