Hvorfor handler ingen film om klimaet?
Genudgivelse, oprindeligt udgivet i november 2023
Klimakrisen er vores tids største historie. Så hvorfor i alverden fylder den ikke mere på film- og tv-skærmene? Sådan spørger SEINs filmredaktør, Janê, i dagens indlæg.
Efteråret er som altid kommet snigende, og pludselig er det her. Jeg trækker min cykel hjem hver aften, fordi jeg har glemt mine lygter. Det giver mig lyst til at putte mig under dynen med en kop te og en god film.
Men når jeg scroller gennem Netflix, HBO, DR og Disney, mangler der faktisk noget.
I en analyse af 37,453 film- og tv-manuskripter fra den amerikanske filmbranche fandt forskere fra University of Southern California frem til, at kun 2,8% af manuskripterne bragte klimaforandringerne på banen. Det samme kan jeg se på mine egne streaming-platforme, der også virker mærkeligt tomme for klimaindhold.
Og ikke bare det. De klimafilm, der trods alt er, er alle sammen apokalyptiske katastrofefilm. Tænk på ‘Don’t Look Up’ eller ‘The Day After Tomorrow’. Men der er næsten ingen film, der viser det daglige liv i en verden præget af klimaforandringer.
For i virkeligheden har vi aldrig kunnet mærke klimaforandringerne så meget, som vi kan lige nu, efter en rekordvarm sommer og den højeste stormflod i et århundrede. Uanset om vi vil det eller ej, er klimaforandringerne allerede en del af vores virkelighed.
Hvor er for eksempel filmen om dem, der mister deres hjem til skovbrande, oversvømmelser eller tørke og må vælge mellem at genopbygge eller flygte? Om aktivisterne på barrikaderne? Om forskerne, der kæmper en kamp, som nogle gange må føles helt umådeligt stor, men som altså ikke bare er opstået fra den ene dag til den anden? Hvor er filmen om alt det, der går bedre end før? Om store forurenende virksomheder, der bliver lukket ned, om teknologiske fremskridt, om natur og mennesker, der får plads til at ånde igen?
De findes ikke. For på film er klimakrisen enten ikke-eksisterende, ellers kommer den lige så pludseligt som efteråret og udrydder alt på sin vej. Men virkeligheden er, at klimakrisen udfolder sig gradvist og findes overalt omkring os. Både som katastrofe, som sorg og som håb.
Og det er i grunden mærkeligt, at lige præcis filmfolk, som vi ellers ser på som ret progressive mennesker, ikke beskæftiger sig mere med klimakrisen i deres professionelle arbejde. Forfattere, kunstnere og dokumentarister virker allesammen til at være flere kilometer foran.
Manglen på klimarelaterede film er et problem for klimaet. I hvert fald hvis man tror på, at de historier, vi fortæller os selv, er med til at skabe den virkelighed, vi lever i. Det gør jeg.
Men det er også et problem for filmbranchen, som gerne vil skabe virkelighedstro fortællinger, der afspejler deres publikums oplevelser og følelsesliv.
Og helt ærligt: Kære filmbranche, der er da ikke noget, som er mere virkeligt end klimakrisen.
Tekst af: Janê Gad Akrawi
Visuelt: Astrid Ida Cornett
Redaktør: Anna Bjørg
Hvad tænker du?