Hvorfor vælge sæsonarbejdet?

28. juli 2022

Det danske sommerland er for de fleste tanlines, festival og ferie. Danmark trækker stikket og nyder friheden. Men hvem står bag disken, når der bliver betalt med feriepenge? Ida og Luna har spurgt to sæsonarbejdere, hvorfor de tager sommerferiens mange og lange vagter.

Emma Á Dunga, 24 år

Normalvis læser jeg i Odense, men denne sommer er jeg tilbage som tjener på mit gamle arbejde, Restaurant Maven. Det er min 4. sommersæson som tjener her, og denne uge arbejder jeg 5 dage af 41 timer. 

Maven er en super hyggelig restaurant, som ligger midt i KBH. Der er travlt, og man skal virkelig løbe hurtigt. Jeg ville ikke kalde det en typisk turistfælde, for idéen bag Maven er, at man har gæsten i hånden gennem hele oplevelsen. 

Sommeren er defineret af, at der er travlt. Vi spurter rundt og forsøger at nå det hele. Vi er et yngre crew, men med få ældre passionerede medarbejdere. Vi har det mega sjovt. Også selvom vi har arbejdet 10 timer eller mere, spurtet frem og tilbage hele dagen, så sidder vi altid og drikker øl og snakker efter en lang arbejdsdag.

Blandt kollegerne snakker vi tit om, at vi er performere, når vi arbejder. Og pausen er en halv time til at trække vejret, men så snart den er gået, så træder man tilbage i rollen som performer. Det skaber et behov for, at man kan hygge sig, når man er færdig. Et behov for at komme tættere på hinanden.

Det er også derfor, at jeg kommer tilbage. Der er svært at slippe stedet. Min søster og min veninde har også arbejdet her i flere år. Man bliver så gode venner med alle herinde; kokkene og ham, der laver regnskabet og ejeren. Det er jo de eneste folk, man ser, så din eneste omgangskreds i perioden bliver dine kollegaer. Sådan har det været for mig alle årene. Det er en arbejdsfamilie. 

Men den primære grund til, at jeg kommer tilbage er, fordi jeg mangler penge, hah!

Jeg får jo en god timeløn, som jeg ikke ville kunne få på et nyt job, og det er jo nemt med vante rammer. Jeg har arbejdet der så længe, at selvom det er 6 måneder siden, at jeg var der sidst, er alt jo det samme, og det gør det nemt. Og når man har gode oplevelser på en arbejdsplads, så trækker det også at komme tilbage.

Jeg anser det jo stadigvæk som arbejde. Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at jeg ikke hellere ville bruge en uge ved en pool i Grækenland, men sådan er det bare ikke for mig i år. 

Maven vil altid have en speciel plads for mig. Det vil nok være et sted, jeg altid vil komme tilbage til som gæst – forhåbentligt ikke som ansat. Det her er svært at udtale mig om, for jeg har sagt det før: jeg regner med, at det bliver min sidste sommer på Maven. Min gode kammerater siger altid; lad os nu se.

Emma Luisa, 20 år

Emma bor i København, hvor hun har pillet hul på hendes musikkarriere. Hele to bands er det nemlig blevet til gennem tiden, og som nylig Københavner støtter forlystelsesoperatorjobbet hendes store drøm. 

Vi mødes udenfor Tivoli majestætiske indgang, hvor dusinvis af gæster venter på at blive lukket ind på den varme sommerdag. På den anden side af murene skal Emma tilbringe de næste 12 timer omringet af søde kolleger og ivrige gæster, når hun står for operationen af blandt andet ballongyngen og svingkarrusellen. 

Hvorfor arbejder du her denne sommer?

Huslejen skal jo betales… og så vil jeg gerne spare sammen til at kunne rejse engang til næste år forhåbentlig.

Har du en tilknytning til stedet?

Ikke mere end måden, hvorpå alle andre har en slags tilknytning til Tivoli, tror jeg? En af mine søstre har siden sidste år arbejdet i en af de andre afdelinger derinde, så det er derigennem, at jeg har fået idéen fra.

Hvad får du ud af at bruge din sommer her?

Forhåbentlig nogle penge, haha. Men som tilflytter til København i år, har jeg også fået nogle skønne kolleger-slash-venner, der har gjort tilværelsen i storbyen mindre ensom!

Bonusspørgsmål (hvis det giver mening): Er sæsonarbejde en blessing or a curse? Og hvorfor?

Jeg ville jo sige en blessing for fleksibiliteten. Når Tivoli har lukkeperioder, kan man jo gøre, hvad hjertet lyster. For eksempel tage ud og rejse i sit sabbatår eller tage ud og spille koncerter, når man forfølger sin spæde musikerdrøm!

Emma har længe arbejdet på at udgive musik. En drøm, der startede på Soundcloud og som nu har udfoldet sig til to bands. Under The Elms deler Emma med sin søster. Tilsammen har de arbejdet på at skabe en EP, som du kan lytte til i efteråret på Spotify. Syrlig Rosea er skabt ud af et firkløvervenskab fra gymnasiet. Andrea, Anna, Luna og Emma lover hyrbidjazz fra øverste hylde. 

Du kan følge Emma på @emma_luisa på Instagram eller holde øje med hendes musikkarriere på @undertheelms og @syrligrosea.

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her