Interview med Ayman Ahmad: ”Jeg vil være en forkæmper for demokratiet”
19-årige Ayman Ahmad blev til Folkemødet nummer fire ved DM i debat. For to år siden mistede han næsten sit liv til et knivstik, men nu han har en spirende karriere i og omkring politik foran sig.
Højskolens journalistiske fordybelse
Til daglig er debattøren Ayman Ahmad elev på Krogerup Højskole, hvor han fordyber sig i journalistik. Ikke med henblik på en karriere indenfor journalistik, men som led i sin rejse indenfor politik.
”Jeg vil ikke bare deltage i den politiske debat som debattør, derfor har jeg valgt et højskoleophold med fokus på journalistik. På den måde kan jeg lære at ytre mine holdninger bedst muligt på skrift og i artikelform,” fortæller han mig.
Dog understreger han også, at han ikke nødvendigvis sigter efter en karriere som såkaldt levebrødspolitiker, men nærmere, at han vil kæmpe for de bedste politiske løsninger, om det så er som folkevalgt politiker eller fra en position i baggrunden, for eksempel som spindoktor eller noget, der minder om.
Det er også som elev på højskolen, at Ahmad i år stillede op til Dansk Ungdoms Fællesråds DM i debat, som blev afgjort lørdag den 15. juni ved Folkemødet på Bornholm. Politikens plads, hvor finalen foregik, var propfyldt med spændte tilskuere, da Ahmad fik en fjerdeplads. Det var hans anden finaleplads i træk, efter han sidste år blev nummer tre.
En excentrisk åbningstale
Ved fredagens semifinaler blev Ahmad tidligt en publikumsfavorit, allerede ved sin åbningstale. Samtlige deltagere holdte en et minut lang åbningstale om noget, de havde på hjerte. Ayman Ahmads tale var særdeles medrivende og sendte nærmest chokbølger ud blandt tilskuerne. Som den fineste kunstskøjteløber bevægede han sig glat igennem talen.
Samtidig var der noget råt i den. Han reciterede Tove Ditlevsen, kom med bogstavrim og holdt tempoet til punkt og prikke grundet sin enestående vejrtrækningskontrol. Det var som at se slam poetry eller freestylerap. Men ingen af de kreative spidsfindigheder fjernede fokus fra talens stærke pointe:
”Kan man nogensinde blive accepteret som dansker, når man hedder Ayman Ahmad Mouhammad?”
Ifølge Ahmad selv er talen inspireret af Frederik Vads seneste udtalelser om muslimer. Han har ofte snakket om kriminalitet, men ville i denne omgang forsøge at udnytte muligheden for at snakke identitetspolitik. Om hvorvidt han nogensinde kan blive anset for at være dansker.
”Jeg er født på Hvidovre Hospital, jeg er vokset op i Danmark, og det er mit hjem. Jeg er dansker. Men gang på gang skal jeg høre på folk som landets statsminister undergrave mig i de danske værdier. Det gør mig bare vred,” fortæller han mig om talen.
Kan man nogensinde blive accepteret som dansker, når man hedder Ayman Ahmad Mouhammad?
”Jeg har ofret så meget for at kunne blive anerkendt og accepteret som dansker. Jeg har næsten måttet give mit eget liv,” fortsætter han i reference til det knivstik, han blev udsat for i 2022.
”Jeg viser, at jeg vil være en frontløber for demokratiet, men ender med at blive spurgt, om jeg går ind for sharia-lovgivning, og bliver beskyldt for at være en islamisk fanatiker. Hvordan kan jeg bevise, at jeg er et godt menneske?”
Integrationsstrategien her i landet har Ahmad også en klar holdning til. Han forklarer, hvordan han ser politikere komme med falske forhåbninger i forhold til begreberne inklusion og assimilation:
”Der bliver snakket rigtig meget om inklusion, men det er, som om de vil have assimilation. Altså at jeg skal blive ligesom dem. Samtidig er det, som om jeg ikke kan blive accepteret som dansker, fordi jeg har en anden hudfarve.”
Han nævner også, hvordan det kan være svært at finde hoved og hale i alle de falske løfter, der bliver bragt til bordet fra politikernes side.
Identitetskonflikten opsummeres perfekt i Ahmads åbningstale til DM i debat. Han fik publikum til at skråle i enighed, da han spurgte, om der noget mere dansk end at citere Tove Ditlevsen udenad i sin tale. Noget, mange danskere ikke engang ville kunne.
Fra fængsel til finale
Kigger man på deltagerlisten til DM i debat forventer man måske primært ungdomspolitikere med tilknytning til diverse politiske partier eller interesseorganisationer. Det er også den baggrund, langt størstedelen af deltagerne stiller op med. Her er Ayman Ahmad dog anderledes. Da jeg spørger ham, om han er den eneste deltager, der har siddet i fængsel, griner han og siger:
”Det er jeg sikkert.”
Men livet som kriminel var tæt på at ende fatalt. Et knivstik i låret, som han ifølge lægerne var heldig med at overleve, fik Ahmad til at rejse til Jylland og indskrive sig på Den Jyske Håndværkerskoles kølerteknikeruddannelse for at undslippe den kriminelle løbebane. Herfra begyndte Ahmads nye liv at tage fart.
”Dansk Metal besøgte vores skole, og jeg fik muligheden for at komme på et weekendophold med alt betalt. Jeg kunne få mad tre gange om dagen og leve godt, så jeg sagde ja til det,” fortæller han.
Weekendopholdet blev dog meget mere end bare et rart hotelophold, det også blev til en åbenbaring:
”Jeg snakkede med dem om, at det var svært at få læreplads, når man har anden etnisk baggrund og er tidligere straffet. Selv i et erhverv, hvor de har stor mangel på lærepladser.”
Herefter debuterede han som taler ved Dansk Metals årsmøde i 2022. En tale, der fik stående bifald og gik viralt. Og det åbnede nye muligheder op for Ahmad. Han blev inviteret i Go’ Morgen Danmark og fik publiceret et debatindlæg i Politiken.
Efterfølgende kom muligheden for deltagelse i DM i debat, hvor han er blevet finalist to år i streg, på trods af at han aldrig har vundet det hele. Og han er fortsat passioneret for politik og vil blive ved med at kæmpe for sine mærkesager.
”Jeg har altid haft en masse holdninger, jeg har bare aldrig vidst, at de var politiske. Efter jeg satte mig ordentligt ind i det, gik det op for mig, at alt i verden er formet af politik. Man kan ikke engang gå en tur i skoven uden at blive konfronteret med det. Jeg troede bar, verden var ond, men jeg vidste ikke, at man kunne gøre noget ved det,” siger han.
Han fortæller også om, hvad fremtiden måske bringer:
”Jeg vil blive ved med at kæmpe for at få folk ud af kriminalitet og lære kriminelle om demokratiets vigtighed og den indflydelse, alle stemmer har. Jeg synes, den læring bør være implementeret fra de tidlige folkeskoleår.”
Vedrørende retssystemet tilføjer han:
”Systemet virker ikke. Det er ikke lavet til at få folk væk fra det kriminelle liv, men avler dem bare og er designet til at gøre kriminelle dygtigere.”
Jeg vil blive ved med at kæmpe for at få folk ud af kriminalitet og lære kriminelle om demokratiets vigtighed og den indflydelse, alle stemmer har.
Siden oktober sidste år har han været medlem af Moderaterne. En beslutning, han tog, fordi han insisterer på at tage debatten og brede den ud til begge politiske fløje. Han mener, det er den eneste måde, vi kan få udrettet noget som samfund.
”Vi er desværre på vej ud i en tid, hvor vi ikke kan snakke sammen. Hvis samtalen, hvor vi lytter og ikke bare taler, dør, så får vi aldrig opnået noget. Jeg vil kæmpe for, at demokratiet går i den rigtige retning,” afslutter han.
Skribent: Mads Simonsen Tolstrup
Redaktør: Anna Christina Løwe Nielsen
Hvad tænker du?