Jeg synes, at du er god til

24. august 2018

Anneli har tegnet fem af sine bedste venner. Hun har fortalt dem, hvad hun synes, at de hver især er gode til. At lytte, at snakke, at rose sig selv eller at være i sine følelser. De har fortalt, hvad det betyder for dem. Og deres samtale er blevet til en lille portrætserie om at kende hinanden som venner.

Noah

Jeg synes, at du er god til at være i dine følelser

Anneli: Jeg synes, at du er god til bare at føle nogle ting – du pakker ikke tingene ind. Det virker sådan meget oprigtigt. Det kan både være godt og skidt. Det er både de morgener, hvor du er i mega dårligt humør, men når du så er glad, så er du det også bare. Jeg føler ofte, at jeg skal styre det, der nu kommer ud. Dér er du bare mere umiddelbar på en fed måde.

Noah: Jeg vil sige både og. Du har ret i, at når jeg er glad, så er jeg glad. Men når jeg er i dårligt humør, så bliver det sådan en … kugle af en art. De følelser, jeg har, når jeg er i dårligt humør, bliver ofte undertrykt, eller de bliver til en knude. Jeg kan ikke blive vred og reagere udad med det. Og jeg kan ikke græde. Det er så sjældent, jeg græder. Så i stedet bliver det pakket ind.
Men ja, jeg kan ikke finde ud af at lave det der filter. Jeg har prøvet at sige: “Okay, i dag skal jeg være glad” og så ligesom tage mig sammen og ikke være trist, men det fungerer ikke. Jeg har prøvet at sige: ”Okay, du skal bare smile”. Men jeg kan ikke smile. Ikke når jeg ikke er glad.

Christopher

Jeg synes, at du er god til at passe på dem, du holder af

Anneli: Jeg synes, at du er god til virkelig at omfavne folk med kærlighed – sådan virker det i hvert fald. Det er også noget, som jeg tror vi [vennegruppen] forbinder meget med dig – at du bliver familiefar. Som om du har meget kærlighed at øse ud over folk.

Christopher: Ja, det har jeg også – tror jeg. Eller det ved jeg, at jeg har. For dem, der betyder meget for mig. Men det er sådan en meget ja-nej-ting for mig. For dem, der ikke betyder noget for mig – dem kan jeg godt være lidt ligeglad med. Desværre.

A: Jeg tror, at jeg vil fremhæve det som en god ting.

C: At være selektiv med sine venner?

A: Ja, at fokusere sin affektion på nogle mennesker, man vælger ud, så man ikke bare behøver at gå og være sød mod alle. Du er også god til at vide, hvilke personers holdninger du behøver at forholde dig til. Jeg synes, du virker sådan ret ligeglad med de mennesker, der er irrelevante for dig.

C: Ja, hvorfor skulle jeg ikke være det?

Julie

Jeg synes, at du er god til at rose dig selv

Anneli: Jeg synes, at du er vildt god til at praise dig selv, i mange forskellige situationer. Hvis vi siger til dig, at en eller anden er vild med dig, så er du bare sådan “Ja det forstår jeg da godt”. Det er en tankegang. Man skal huske at turde lade sig selv sige sådan noget. Det er vigtigt.

Julie: Det er det. Når jeg kommer hjem og ser mig selv i spejlet, så er jeg sådan: “damn!”. Jeg lader også tit mig selv falde, hvor jeg kan sidde med en grundtanke som “Hvad er jeg overhovedet, og hvad er min personlighed overhovedet?”. Men meget af tiden er det positive ting, jeg tænker. Mit hadeord i verden er “janteloven”. Jeg kan ikke klare folk, der føler, at man ikke må praise sig selv, og som føler, at de er bundet af, at samfundet mener, at man skal holde sig selv nede og være humble, for det er noget lort at sige. Altså, hvis du vil have mig, så skal du vide, at i sidste ende vil jeg elske mig selv højere.

A: Men din self-love indbefatter også andre end dig selv, synes jeg. Fx når du siger, at alle piger i verden er fantastiske på hver deres måde. På en måde er det jo en kærlighed til dig selv, der også omfatter andre. Det er en anden ting, jeg synes du er god til: Du er helt vildt god til at støtte folk. Fx os to, hvor du er god til at sige sådan noget som ”Ej, men du er så smuk, og du er så god til det og det”. Det er vildt rart. Men det er også gensidigt, at vi også hyper hinanden op. Altså, vi er gode til at være hinandens største fans.

Rasmus

Jeg synes, at du er god til at lytte til dig selv

Anneli: Jeg synes, at du er god til at passe på dig selv på en eller anden måde. Og ikke gå til ekstremer. Ligesom at du giver dig selv tid til at være dig selv og slappe af og gøre noget, du godt kan lide.

Rasmus: Det er vel ikke, fordi der er nogen, der gør noget, de ikke kan lide? Jeg tror sådan, at hvis jeg selv skal sige noget, som jeg ser som en god kvalitet hos mig selv, så er det at kunne sige nej. For det synes jeg ikke, at der er særlig mange, der er så gode til. Om det så er af frygt for at blive holdt udenfor eller hvad, det ved jeg ikke… Måske er der nogen, der gør det for at please. Men man skal også kunne skelne mellem, hvornår man så skal sige ja, og hvornår man siger nej, så man ikke bare konsekvent siger nejnejnej.

A: Jeg vil egentlig koge det ned til, at der er en altoverskyggende ro over dig.

R: Hold da helt kæft.

A: Jamen, det er rigtigt.

Elisabeth

Jeg synes, at du er god til at snakke om alt

Anneli: Det her er måske noget, jeg føler, at jeg også selv gør lidt – men jeg synes, at du er virkelig god til, at der ikke er noget, man ikke kan snakke om. Både mellem os to, men også generelt. Det virker, som om du kan sætte ord på alt, også med August [Elisabeths kæreste]. Det er der mange mennesker, der er virkelig dårlige til, og det er svært at få startet. Det er udtryk for sådan en ro eller en åbenhed omkring alt, at der ikke er noget, der er farligt at snakke om.

Elisabeth: Det kan jeg også godt være enig i. Det prøver jeg også at gøre. Fx dengang med Noah til nytårsaften. Jeg tænkte bare, at jeg lige så godt kunne spørge, for så kunne han jo bare sige, at han ikke havde lyst til at snakke om det, hvis det var. Og det er et virkelig rart punkt at nå til, når det føles sådan totalt hæmningsløst. Jeg elsker for eksempel den der følelse af, at man kan skrive til en person uden at føle sig irriterende.
Men tak. Det er jeg glad for, at du siger som en af mine gode kvaliteter. Det er rart, for det er også noget, jeg prøver at gøre meget.

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her