Jo, du må godt være en lyseslukker til jul

15. december 2021

Som kulden bider i kinderne, og mormor køber Karen Volf brunkager på udsalg, trækker julen sig hastigt ind på os. Selvom julen er hjerternes fest, ligger selvsamme fest rod til mange dilemmaer. Men i dagene, hvor julekalenderen kører hver aften, kan det være svært, når man ikke er ligeså glad, som julen fortæller os, at vi skal være.

Søndag d. 5. december spurgte vi vores følgere på Instagram om, hvad de oplever kan være frustrerende i julemåneden. 

Svarene vekslede blandt andet imellem eksamensstress, for mange aftaler, den traditionelle julemenu, kapitalisme og hovedløs flokmentalitet.

Lad os folde dem ud: Vi starter ved de personlige frustrationer. De tunge emner, der tynger hjertet, og som fylder tankestrømmene med mørk substans. Emner, der ofte er svære at snakke om over julebordet; vinterdepression, familiebrud, eksamener, eller om du har økonomisk overskud til julegaver. Healthline.com skriver, at de typiske grunde til, at julen kan være så overvældende, er på grund af ensomhed og for høje forventninger til både sig selv og julen. En undersøgelse fra 2014 viser, at 64% af personer med psykiske lidelser oplever, at juleperioden forværrer deres mentale helbred. Men når så mange mennesker oplever en forværring i den “mest vidunderlige tid af året”, hvorfor snakker vi så ikke højt om det?

Et andet perspektiv er de frustrationer, som det til tider kan føles som om, at hele verden vender kinden til: “Kapitalisme og hovedløs flokmentalitet”, som en af SEINs følgere beskriver den magiske juleperiode. December er en tid, hvor vi passer mindre og mindre på vores jord til fordel for den nødvendige and og de vildeste, dyreste julegaver. Vi tilsidesætter vores normale fokus for en tradition, som kun får forbrugerkulturen til at vokse – år efter år efter år. Black Friday, juletilbud og nytårsudsalg er billigt for os, men koster klimaet dyrt. I en COCITO-undersøgelse fra 2012 blev det rapporteret, at en gennemsnitlig dansk jul udleder 200 kg CO2 pr. person. Det er nok CO2 til at køre hele vejen fra Danmark til Italien. Ofte puster vi liv i den gode samvittighed, der ellers bliver pillet ned af forbruget, ved at købe en ged til en familie i et fjernt land. Det er jo synd for dem, at de ikke har den nyeste MacBook Pro med matchende cover. Men donationer og goodwill vejer ikke op for julegaveræset. Derfor går kapitalisme og julegaveræs desværre hånd i hånd med klimaangst for rigtig mange. 

Hvert år er det emner og konflikter, som tages op igen og igen, uanset om de ses i stort eller lille perspektiv. De kvalitative bud på at løse folks problemer indeholder alt fra julebryg og julebudgetter til vitamin D i massevis. Et forsøg på at løse julens dilemmaer, for man skal jo være glad juleaften. Men måske er svaret ikke, at vi skal spørge folk til råds om, hvordan vi kan blive glade til jul. Fordi jo, du må faktisk godt være lyseslukkeren. Du må godt lade følelserne hænge helt uden på tøjet, hvor folk kan se dem. Du må godt fælde en tåre for klimaets skyld, eller fordi det hele rabler. Ja tak til at imødekomme ensomheden, nedtryktheden og angsten. Måske ender det med, at vi ikke kun ser frem til, at Kevin McCallister bliver glemt i New York, men at der også er plads til, at vi kan svøbe os ind i brunkartofler, glæden og tristheden. 

Kilder

#1 – Hver tredje drømmer om en anden jul, TV2, 2016
https://livsstil.tv2.dk/samliv/2016-12-15-hver-tredje-droemmer-om-en-anden-jul

#2 – Holiday Depression, Health Line
https://www.healthline.com/health/depression/holidays#Dealing-with-Holiday-Depression 

#3 – Mental health and the holiday blues, 2014, nami.org
https://www.nami.org/Press-Media/Press-Releases/2014/Mental-health-and-the-holiday-blues 

#4 – MILJØVENLIG ØNSKELISTE- OG GAVEIDEER | BÆREDYGTIG JUL, 2018, Johanne Jacobsen, YouTube
https://www.youtube.com/watch?v=Q_BZ0ZbXnsg&ab_channel=JohanneJacobsen 

#5 – Syv deprimerende julefacts, Information, 2014
https://www.information.dk/databloggen/2014/12/syv-deprimerende-julefacts 

#6 – Jul Det’ Cool, Mc Einar, 1994

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her