Klumme: Der er en grund til, at danske unge er begyndt at tage piller. Og det er ikke på grund af kedsomhed.

06. december 2023

Nu er den gal igen.
Først var det den uomgængelige drukkultur, som forældrene og politikerne revsede om. Så var det de såkaldte e-cigaretter, altså elf- og puffbars, som hev overskrifterne hjem over landets aviser. Nu er lyskeglen rettet mod unges forbrug af receptpligtig medicin i form af opioider og benzodiazepiner. Men hvornår går det op for de voksne, at det virkelige problem ulmer under ølflasker, vapes og piller? 

 

Heldigvis er dette tema oppe og vende på DR disse dage. Danmarks Radio har nemlig valgt at stikke næsen ned i misbrug af vanedannende piller og stoffer, som danske unge er blevet hyppige forbrugere af. Og det er faktisk ikke til at tage fejl af – flere og flere danskere i alderen 15-24 har problemer med rusmidler i et omfang, der påvirker dagligdagen. Det vurderer Center for Rusmiddelforskning på Aarhus Universitet i en DR-artikel. Men det væsentlige spørgsmål er vel egentlig, hvorfor?

Behovet for at dulme sig med piller opstår næppe, udelukkende, på grund af kedsomhed.

Måske skyldes det stigende antal af pilleforbrugere, at der i virkeligheden hersker et underliggende problem, som danske medier glemmer at nævne i deres afdækning, og som vejer tungere end behovet for at eksperimentere. Ringer der en klokke, hvis jeg siger præstationspres? Det skriger nemlig i hovedet på mig. Alligevel er det ikke dét, som DR-dokumentaren ‘Helt væk på piller’ vælger at fokusere på. I programmet stifter journalist Jacob Weil bekendtskab med 21-årige Victor, som har overdoseret seks gange. I et intimt interview med Victor og hans forældre, får Jacob Weil sporet sig ind på den usikkerhed og manglende selvtillid, som satte skub i misbruget. Men mere får vi ikke lov til at dvæle ved det, før vi bliver introduceret til to unge anonyme drugdealers, som tjener penge på at sælge piller til unge mennesker som Victor. Det efterlader mig med en frustration over det manglende fokus på de bagvedliggende årsager, som overskygges af konsekvenserne ved unges pillemisbrug. Det interessante, og det vigtigste for at forhindre andre unge i at ende ud i et misbrug, er vel at undersøge, hvorfor så mange danske unge tager pillerne til at starte med.

Behovet for at dulme sig med piller opstår næppe, udelukkende, på grund af kedsomhed. Det opstår under pres. Sådan opstod det i hvert fald for min veninde. Hun begyndte at bruge adhd-medicinen Ritalin for bedre at kunne koncentrere sig, fordi hun stressede så meget over skolen. Selv var jeg stor tilhænger af middagslure og Red Bull, men jeg mindes ikke, at jeg på noget tidspunkt greb fat i hende og satte spørgsmålstegn ved de midler, hun brugte. Eller at jeg spurgte, hvordan hun havde det. I retrospekt er det foruroligende, at jeg som 17-årig lod hende gøre det – desværre var det bare ret normalt at ty til andre metoder under stress.

Hvorfor snakker vi ikke mere om årsagerne til at starte med i stedet for konsekvenserne?

Det er måske en kliché, men ikke desto mindre er hastighedssamfundet nævneværdigt i lige præcis denne her sammenhæng. Der er en grund til, at 21-årige Victor begyndte at tage opioider, ligesom der også var en grund til at min veninde tog adhd-medicin uden at have adhd. Vi lever nemlig i et hastighedssamfund, hvor vi skal præstere hurtigere og bedre, og ifølge den tyske sociolog Hartmut Rosa skyldes det, at det moderne menneske konstant er på overarbejde i forsøget på at få anerkendelse fra venner og familie. Vi vil gerne trives socialt, men vi vil også gerne præstere godt på studiet – ligesom vi også gerne vil tjene penge, så vi kan købe smart tøj eller tage ud og rejse. Der er bare ikke nok timer i døgnet til at nå det hele.

 

Visuelt af Albert Bjerregaard Poulsen

 

Det, at flere og flere unge tyr til en grum cocktail af alkohol, nikotin og piller, er et symptom på en generation med for meget fart på.

Så hvad er den kortsigtede løsning på de problemer og det accelererende pres? Det er at skrive til en drugdealer på Snapchat, som hurtigt og nemt kan sælge dig det vidundermiddel, som får dig til at skrive din forsømte aflevering på ingen tid. Eller som giver dig en kortvarig følelse af lykke, for det er, hvad pillerne gør. De giver dig en smagsprøve på det gode liv og en pause fra den presserende situation, som du end må befinde dig i. Det er som en snydekode i ‘Sims’. Men modsat videospil er virkelighedens snydekode desværre midlertidig og med potentielle og seriøse mén til følge.

 

Visuelt af Albert Bjerregaard Poulsen

Det, at flere og flere unge tyr til en grum cocktail af alkohol, nikotin og piller, er et symptom på en generation med for meget fart på. Og vi løser ikke problemet ved at kigge på konsekvenserne. Vi skal i stedet spole tiden tilbage til det moment, hvor man begynder at overveje andre midler end søvn og energidrik, for det er dér, det går galt. Vi skal være irriterende og stille spørgsmålstegn, når vores venner og veninder fortæller om deres nyindkøbte piller. Og vigtigst af alt skal vi snakke med hinanden om, hvordan vi går og har det. 

Men for at dét skal lykkes, må vi spole tiden tilbage til det moment, hvor unge begynder at overveje andre midler end søvn og energidrik, for det er dér, det går galt. Vi skal turde at stille spørgsmål og vise omsorg, når vores ven eller veninde fortæller, at de er begyndt at bruge piller i enten skole- eller festsammenhæng. 

Det er tid til handling og samtale, ikke kun passiv observation. Det ville jeg ønske, jeg selv havde gjort.

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her