Lasse er Kaospilot: “Vi bliver opfordret til at fejle”

12. marts 2024

Betalt samarbejde med Kaospilot.

Har du hørt om Kaospilot? Hvem er de, og hvad kan de? Skribent Laust Weinreich har talt med 25-årige Kaospilot Lasse Pablo Pilgaard Andersen om uddannelsen, og hvad det betyder for ham at gå på den.

Foto: Dicte Hostrup Sønnichsen

I Filmbyen Aarhus, med udsigt ud over Bassin 3 i Aarhus Havn, finder man en af de mest unikke uddannelser i Danmark. Uddannelsen hedder Kaospilot og er en af frontløberne, når det kommer til læring og undervisning. 

Kaospilotuddannelsen er en international iværksætteruddannelse. Deres undervisning skiller sig ud fra den traditionelle uddannelse, der klæder én på til den virkelige verden gennem læring om projektledelse, lederskab og forretningsudvikling.

De byder på nuanceret undervisning. Det gør de blandt andet ved at tage udgangspunkt i projekter taget fra den virkelige verden og undervisning med elementer af innovation, kreativitet og praktisk erfaringsbaseret læring.

“Jeg tror, at min grund til at starte her …” starter Lasse Pablo Pilgaard Andersen med at sige.

“Det kan godt være, at det lyder en lille smule kliché men jeg tror egentlig bare, at jeg er landet”.

Det er sådan Lasse forklarer, hvordan han fandt vej til den unikke uddannelse.

Det er utroligt svært at regne ud, hvad man vil i en verden i konstant forandring

Under et højskoleophold havde Lasse et valgfag, der hed Projektmager, og her var læreren tidligere elev på uddannelsen. Hun fortalte ham om uddannelsen, og før han vidste af det, havde han første dag på skolen. Det var for to år siden, da Lasse var 23. Nu er han 25 år og i gang med sit fjerde semester.

“Jeg gik på en filmskole i København og der indså jeg, at det at lave film og at skabe projekter ligner hinanden en del” fortæller han.

Han så sammenligningen i arbejdet. Man udvikler et koncept i idéfasen, hvor man så gennemarbejder det praktiske og ender ud med et koncept, man kan vise stolt frem. Lasse havde overvejet at bevæge sig videre fra film og så uddannelsen som en god mulighed for at bygge på hans egenskaber.

Hvem vil du være, når du bliver stor?

At blive spurgt om, hvad man vil være, når man bliver stor, er nok et af de spørgsmål, man bliver spurgt mest om som ung. Selv når man starter på studie, er det ikke et spørgsmål, man kan undgå – “hvad vil du bruge det til?”. Det er utroligt svært at regne ud, især i en verden i konstant forandring. Lasse har sin helt egen måde at se på sin uddannelse på. 

“Jeg tror, det med, hvilken rolle, jeg kommer til at kalde mig selv, når jeg er færdig ikke er det, der betyder allermest. Det er, at jeg finder ud af, hvilket område, jeg godt kunne tænke mig at arbejde inden for og gro som menneske”, forklarer Lasse.

For Lasse betyder det allermest at slukke tørsten og prøve en masse forskellige projekter af. Det er også et af formålene med uddannelsen.

Deres mål er ikke kun at fagligt uddanne deres elever, men også at give dem erfaring gennem projekter baseret på det virkelige liv og i sidste ende hjælpe deres elever med at gro til et kompetent professionelt menneske. Men hvordan hjælper Kaospilotuddannelsen én med at gro?

“I vores tid lige nu, er det med at fejle en utrolig skræmmende ting for mange, især i det normale uddannelsessystem”, fortæller Lasse og uddyber: “Her bliver vi opfordret til det”.

Foto: Dicte Hostrup Sønnichsen

Hvem er Kaospilot til for?

Kaospilotuddannelsen kan på papiret virke svimlende bredt. Det, mener Lasse, er en positiv ting.

“Jeg tror, at uddannelsen er perfekt til én, der har mod på at prøve kræfter af med en masse forskellige ting”, starter Lasse. Han mener, at det er et perfekt miljø for folk, der går virkelig op i noget. “Man får muligheden for at prøve kræfter med en masse forskellige kriser i verden, vi står overfor lige nu, såsom klimaet”, siger han.

I bund grund kan man sige, at skolen omfavner det unikke i hver elev. Fokus er ikke rettet mod en bestemt endestation – de får lov til at udforske og gro deres egne veje, men bevæger sig alligevel mod det samme mål.

Målet er at bidrage til en bedre verden, som i øjeblikket står overfor mange udfordringer og forandringer, som nogen bliver nødt til at tage stilling til, og det gør Kaospiloterne.

I Lasses første år gik det mest ud på at arbejde på projekter. I år arbejder han meget fokuseret på uddannelse, alternativ læring og unges trivsel: “Jeg er ved at arbejde på et projekt med en skole i Sverige, hvor de laver den første folkeskole bygget ud fra Donut Economy Principper – en mere holistisk måde at gå til det at undervise på”, forklarer Lasse.

Uddannelsen foregår på engelsk og er perfekt for folk, der elsker at udforske. Man får muligheden for at bruge den teoretiske viden i den virkelige verden. Kaospilotuddannelsen koster i alt 161.000 kroner, hvilket er noget, de er meget åbne om. Man skal også være fyldt 21 år eller blive det i løbet af første semester.

“Det føles, som det er den eneste skole, hvor jeg rent faktisk kunne gå og være ivrig efter at komme i skole”, siger Lasse til slut.

Hvis Kaospilotuddannelsen lyder som noget for dig, kan du søge ind hos Kaospiloterne inden den 17. marts lige her


Tekst: Laust Weinreich
Fotos:
Dicte Hostrup Sønnichsen
Redaktør: 
Mille Ravn Nyhauge

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her