Maria og Mathilde stiller op til kommunalvalget: Et byråd skal repræsentere befolkningen

27. oktober 2021

Hvordan er det at stille op som ung kandidat til kommunalvalget? Hvorfor er det vigtigt at stemme? Og hvad kan vi unge egentlig bidrage med til kommunalpolitik?

De spørgsmål vil du få svar på i dette indlæg, hvor du skal møde de to byrådskandidater Mathilde og Maria, der med deres unge alder er med til at sænke gennemsnitsalderen blandt byrådskandidaterne.

De vil i byrådet for at gøre en forskel for de unge.

De unge er stærkt underrepræsenterede i kommunalpolitik. Faktisk var det kun 57 ud af de i alt 2432 nyvalgte medlemmer, der på daværende tidspunkt var under 25 ved det sidste kommunalvalg i 2017. Det svarer til ca. 2%, og når man sammenligner det med at samme aldersgruppe udgør lige knap en tredjedel af Danmarks befolkning, står det klart, at der er for få unge i kommunalpolitik.

Mathilde Heinze og Maria Witthøft er begge 19 år og stiller op til kommunalvalget. På trods af deres politiske uenigheder har de samme vision om at give unge en stemme i kommunalpolitik, da de mener, at vi har meget mere at skulle have sagt. Derudover ønsker de i hver deres kommune et mere alsidigt byråd, hvor gennemsnitshårfarven ikke er grå. 

Maria: ”Jeg er bare træt af, at der sidder mange gamle mennesker. Et byråd skal jo repræsentere befolkningen, men jeg synes virkelig, der mangler diversitet. Og så tænkte jeg: Jeg kan jo ikke brokke mig over det uden at gøre noget ved det.”

Svært at blive taget seriøst
Pigernes alder er både deres vigtigste styrke og største svaghed. Det er en fordel i deres egen valgkamp, da de skiller sig ud i forhold til andre kandidater, men også for især de unge vælgere, der har nogen at spejle sig i.

Maria: “Fordelen er helt sikkert, at man er alternativet for de unge. Jeg har jo indsigt i nogle ting, som de gamle ikke har, f.eks. hvordan seksualundervisning virker på folkeskoleeleverne.”

Mathilde erklærer sig enig og tilføjer, at hun som ung kandidat håber på at kunne trække stemmeprocenten lidt op. 

Mathilde: ”Jeg vil gerne sætte fokus på, at man som ung faktisk kan ændre rigtig meget i sin hverdag gennem kommunalpolitik. Jeg tror desværre, der er mange unge, der tænker sådan ‘ugh, det bare for folk, der ikke er gode nok til at være inde i Folketinget’.”

Men med fordele hører der som regel også nogle ulemper til. Dem skal vi selvfølgelig også ind på. 

”Årh, der er mange,” sukker Maria, mens Mathilde griner medfølende. ”Jeg kan godt synes, det er svært at blive taget seriøst. Jeg kan f.eks. ikke have lyserød på, selvom jeg elsker lyserød, men det signalerer, at jeg er uintelligent. Altså rigtige ”voksen-voksne” kan også godt lave fejl og ikke vide, hvad de skal sige, men det bliver bare skudt ned på en anden måde, fordi man er ung.”

Mathilde: ”Helt sikkert, men der er omvendt også en positivt forstærkende effekt, når man som ung faktisk kan svaret. Så er folk virkelig positive.”

Maria: ”Helt enig.”

Hvor er de unge henne?
Vi taler også om, hvorfor det er vigtigt, at man bruger sin stemme som ung, og der er igen stor enighed mellem de to ungdomspolitikere.

Mathilde: ”Det er fint, vi har alle de ældre, men der er også brug for et modspil, og der tænker jeg bare: ‘Hvor er alle de unge henne?’. Jeg ser så mange demonstrationer, så jeg tror i virkeligheden, det er, fordi folk ikke ved, hvad de skal gøre med det, de mener.”

Pigerne har begge to et brændende ønske om, at flere unge vil tage del i politiske debatter, ligegyldigt hvilke holdninger man har. 

Maria: ”Jeg vil selvfølgelig allerhelst have andre unge rekrutteret ind i mit eget ungdomsparti, men hvis de nu er uenige med mig, synes jeg da, at det klart er federe, hvis de melder sig ind i et andet parti og kæmper for, hvad de mener.”

Mathilde: ”Ja, for hvis der ikke er nogen, der er uenige, så kan man jo aldrig blive klogere.”

Derfor er budskabet fra Maria og Mathilde, at politik er noget, man skal kaste sig ud i – også selvom man ikke ved ret meget om det. Selv hvis du er i tvivl om, hvilket ungdomsparti du skal melde dig ind i, eller hvilken kandidat du skal stemme på, så er det vigtigste ifølge dem at du bare stemmer og ikke lader eventuel usikkerhed stå i vejen for det.

Artiklen udgives i samarbejde med Tuborgfondet.

Kilder til artikel
https://www.dr.dk/nyheder/politik/kommunalvalg/kristoffer-laura-og-marcus-nedgoeres-paa-grund-af-deres-alder-det-er
https://www.kl.dk/politik/fakta-om-kommunalbestyrelserne/
http://extranet.dst.dk/pyramide/pyramide.htm#!a=26,66&v=2&g

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her