Nyhedsoverblik – 25. april

25. april 2021

Hver søndag giver SEIN dig et nyhedsoverblik fra den seneste tid. Nyhedsredaktionen har udvalgt 3-5 historier. De kan være fra ind- og udland, store og små, men vi mener, at de er værd at belyse. Vi vil forsøge at belyse aktuelle emner ud fra SEINs tanker og anskueliggørelser.

Når gymnasierne åbner igen, bliver det måske med mindre alkohol
Under coronapandemien har 60% af unge drukket mindre alkohol end før. Nu sætter landets ungdomsuddannelser ind for at fortsætte denne udvikling. I samarbejde med Alkohol og Samfund har Danske Gymnasier og Danske Gymnasieelevers Sammenslutning udarbejdet guiden ‘mere fest – mindre alkohol’, der skal fungere som en samtalestarter til at skabe en fornuftig alkoholkultur.

“Det handler ikke bare om at tage alkoholen fra dem, men om at sætte fokus på aktiviteter uden alkohol,” udtaler Anna Ida Bundgaard, sundhedskonsulent i Gladsaxe Kommune. På Aalborghus Gymnasium har man for eksempel skiftet fredagsbarerne ud med sportsarrangementer.

En undersøgelse fra Alkohol og Samfund viser, at 38% af 15-16 årige drikker for ikke at føle sig udenfor. Det kan i den henseende virke risikabelt at ændre på festkulturen, i en tid hvor 40% af unge lider af ensomhed. En af kvinderne bag tiltaget, Ingrid Kjærgaard, ser dog coronapandemien som en oplagt mulighed for ændringer: “Når den nye årgang begynder efter sommerferien, så har størstedelen af gymnasiernes elever ikke prøvet den type fester, som de forrige generationer har haft.”

https://alkohologsamfund.dk/nyheder/ny-guide-til-gymnasier-mere-fest-og-mindre-alkohol

Sønderjysk pride vil modvirke unges flugt til storbyen
Til sommer vil Aabenraas gader fyldes af regnbuens farver til sønderjydernes første prideparade. Paraden skal ifølge Susanne Branner Jespersen, sekretariatschef i LGBT+ Danmark, være med til at styrke synlige lokale fællesskaber og derved modvirke unges flugt til større byer. Set i lyset af en ny britisk-amerikansk undersøgelse, der viser, at 46% af 18-24 årige ikke identificerer sig som heteroseksuelle, er dette en væsentlig problematik for nutidens unge.

Paraden får opbakning fra den lokale Sct. Jørgens Kirke. Sognepræst Thomas Nedergaard begrunder kirkens støtte og deltagelse i paraden således: “Gud er fuldstændig ligeglad med, hvilken seksualitet du har”.

Marie Krarup (DF), valgt i Sydjyllands Storkreds, ser dog på samarbejdet mellem pride og kirken med bekymring: ”Jeg kan ikke se, hvad kirken skal der. Jeg synes, det er noget pjat. Kirkens opgave er jo at fokusere på at missionere og udbrede det kristne budskab”. Dansk Folkeparti ligger altså afstand til et tiltag, der kan mindske borgernes flugt fra land til by, hvilket ellers er en af partiets mærkesager.

https://danskfolkeparti.dk/dansk-folkeparti-lancerer-landdistriktsudspil-et-danmark-i-balance-er-hjerteblod-for-os/

https://www.dr.dk/nyheder/regionale/syd/kirke-stoetter-helt-ny-pride-gud-er-fuldstaendig-ligeglad-med-hvilken

Fodboldgiganternes kupforsøg forpurres af vrede fans
Sent søndag aften lancerede 12 af Europas mest magtfulde fodboldklubber en eksklusiv liga. Den gik under navnet ‘Super League’, og ideen gik på en lukket klub uden plads til små fisk i fodboldens store andedam. Udbryderligaens økonomiske fordele skulle indebære flere højt profilerede kampe mellem de involverede klubber samt skabe et lukket kredsløb, hvor de rige klubber kunne fortsætte med at berige egne interesser.

‘Super League’ blev mødt med foragt fra klubbernes fans. Liverpoolfanklubben ‘Spion Kob 1906’ skrev følgende på Twitter: “We feel we can no longer give our support to a club which puts financial greed above integrity of the game.” 48 timer senere kollapsede drømmene om en lukket liga under vægten af de massive fanprotester. Klubberne må nu krybe tilbage til Champions League efter et yderst ubehageligt selvmål.

https://politiken.dk/sport/fodbold/art8179756/Super-League-er-stendød-men-giganternes-kamp-for-penge-og-magt-lever-fortsat

https://www.goal.com/en-us/news/why-are-football-fans-protesting-against-super-league-plans/8css5g43wcyc1bhv4qwtr6pko

Hvem skal redde Navalny?
På et hospital 80 kilometer fra Moskva befinder den russiske oppositionspolitiker Alexei Navalny sig nu efter en sultestrejke, der startede den 31. marts og først sluttede tirsdag den 20 april. Manden, der må siges at være den russiske præsident Putins største hovedpine, blev fængslet i februar på det grundlag, at Navalny overtrådte reglerne for sin prøveløsladelse. Hans tidligere domme, der vidt betegnes som politisk motiverede, krævede, at han skulle blive inden for Ruslands grænser. Ved at forlade Rusland for Tyskland for at modtage livreddende behandling og blive lagt i koma efter forgiftningen med nervegiften Novichock, skulle Navalny altså fængsles, Navalny strejkede i fængslet, da han af de russiske myndigheder blev nægtet behandling fra sine egne læger.

Alarmklokkerne ringede hos Navalnys læger, da de så hans nyeste blodtal – både nyresvigt og hjertestop var realistisk inden for få dage, medmindre der blev taget akut hånd om sagen. Både EU med Frankrig og Tyskland i spidsen samt USA har lagt pres på Rusland for at flytte den livstruede politiker til et hospital. Det er nu lykkedes. Rusland nægter at lade Navalny dø i fængslet og dermed risikere at stå med en martyr og en rasende befolkning på hænderne. Derfor er Alexei Navalny i et limbo, der ikke tydeligt viser en vej ud.

https://www.bbc.com/news/world-europe-56800642

Både Mette Frederiksen og Joe Biden vender flygtninge ryggen
Makrelsmads-Mette og Sleepy Joe. Kær statsleder, mange øgenavne. Begge har i denne uge fået ørerne i maskinen grundet deres nølen og svigt på flygtningeområdet.

11 ud af 12 navngivne kilder fra Udlændingestyrelsens Syrienrapporter tager nu afstand fra konklusionen om, at hovedstaden Damaskus er sikker. Regeringen bruger rapporterne som grundlag for at sende op mod 500 syriske flygtninge tilbage. Der står altså nu kun en enkelt kilde tilbage, der vurderer, at tilbagevendte syrere ikke er i fare for tortur eller forfølgelse. Regeringen med udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i spidsen forsvarer stadigvæk beslutningen, da han tirsdag gjorde det klart, at der er tiltro til vurderingen af sikkerhedssituationen.

Den amerikanske præsident Joe Biden stod til at beholde sin forgængers flygtningepolitik, der blandt andet indebar maksimalt 15.000 årlige flygtninge – trods valgløfter fra valgkampen i november om at hæve grænsen til 125.000. Efter at have mødt stor kritik fra den progressive fløj i det demokratiske parti med Alexandria Ocasio-Cortez i spidsen, er præsident Bidens hold nu gået i tænkeboksen. Det er ifølge kilder urealistisk at nå op på selv halvdelen af valgløftet.

https://www.theguardian.com/us-news/2021/apr/16/joe-biden-refugee-admissions-trump-us-immigration

https://politiken.dk/indland/art8180941/Nu-tager-11-af-12-navngivne-kilder-afstand-fra-Syrien-rapporter

https://politiken.dk/udland/art8178935/Eksperter-retter-hård-kritik-mod-dansk-Syrien-rapport-»Rent-metodemæssigt-er-der-sjusk«

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her