Cecilies nyhedsindblik: valg, svindel og det iranske plot
De amerikanske vælgere skal i stemmeboksen, mænd med slips har plyndret Europa, og så var der den dag, hvor Danmark blev lukket ned. Cecilie tager dig igennem tre nyhedshistorier fra de to forgangne uger, og Astrid har illustreret dem.
Midtvejsvalget i USA
I dag, den 6. november, skal amerikanerne en tur i stemmeboksen. Denne gang handler valget om pladserne i Kongressen, som kan sammenlignes med det danske folketing. Selvom det ikke er Trumps præsidentplads, der står for skud, har Trump alligevel en del at frygte, for resultatet af valget kommer til at have ret stor betydning for, hvor mange af hans politiske idéer han fremover kan indføre.
Flere hundrede valg og afstemninger bliver afgjort under midtvejsvalget, men de to vigtigste valg er til de to kamre Repræsentanternes Hus og Senatet i Kongressen. I Repræsentanternes Hus er alle 435 pladser i spil, mens 33 ud af de 100 pladser i Senatet er på valg. Her står det mellem demokraterne og republikanerne. I øjeblikket er det republikanerne, Trumps parti, der har flertallet i begge kamre, men meget tyder på, at det kommer til at ændre sig efter i dag. Demokraterne ser nemlig ud til at vinde flertallet i Repræsentanternes Hus. Og eftersom man skal have flertallet i Kongressen bag sig for at få vedtaget nye love, kan Trump godt begynde at vinke farvel til flere af sine politiske prioriteringer, hvis forudsigelserne holder vand.
Jeg husker tydeligt den morgen i november 2016, hvor jeg stod og pakkede pebernødder på mit arbejde, mens jeg måbende kiggede på radioen, der fortalte mig, at Donald Trump var USA’s nye præsident, så jeg er ret spændt på at se, hvordan amerikanerne stemmer denne gang. Og lige en sidste ting: Hvis du undrer dig over, om miljø og klima er på dagsordenen i valgkampen, kan jeg svare dig med et rungende nej. Ret tankevækkende, når der er tale om en af verdens mest magtfulde nationer, hvis du spørger mig.
CumExFiles
Det lyder som navnet på et tophemmeligt dokument, der ligger gemt i Pentagon og beviser UFOers eksistens, men i virkeligheden er det “bare” navnet på sagen om mændene, der plyndrede Europa. I Danmark er SKAT blevet svindlet for 12,7 milliarder kroner, men det er bare en lille bid af kagen. I alt har mændene svindlet for over 410 milliarder kroner på tværs af Europa.
Man fristes næsten til at spørge: Hvad bliver det næste? Er grådigheden ude af kontrol?
Hundredevis af bankfolk, advokater og aktiehandlere fra toppen af finansverden har i flere år samarbejdet om at trække penge direkte ud fra statskasserne i flere europæiske lande. De har brugt en ret så kompliceret metode, som groft sagt går ud på at få skattemyndighederne til at betale skat tilbage til flere folk, der ikke har indbetalt penge til skattemyndighederne i første omgang. På den måde er pengene fosset ud af statskasserne. Og det er ikke bare enkeltpersoner, der er gået sammen om at svindle hele Europa – nogle af verdens største banker har også haft en finger med i svindelnummeret. Helt centralt har vi den britiske finansmand Sanjay Shah, som ser ud til at være hjernen bag det hele.
Vi skal ikke ret langt tilbage i kalenderen for at finde alle overskrifterne om Danske Banks hvidvaskskandale – og nu det her. Man fristes næsten til at spørge: Hvad bliver det næste? Er grådigheden ude af kontrol? Og hvordan forhindrer vi flere skandaler? Det forsøgte politikere og eksperter at blive klogere på i Debatten på DR. Jeg ved ikke, hvor meget klogere jeg blev, men noget tyder i hvert fald på, at toppen af finansverden har fået storhedsvanvid, og at der snart må være nogen, der skrider ind og hiver i bremsen.
Iransk attentatforsøg i Danmark
Hvad skete der, den dag Danmark blev lukket ned? Sådan er der mange, der har spurgt siden fredag den 28. september, hvor en menneskejagt lukkede ned for Storebælt, Øresundsbroen og færgeafgange fra Sjælland. Svaret kom frem for en uge siden, da Politiets Efterretningstjeneste fortalte, at den historisk store politiaktion skyldtes mistanker om, at den iranske efterretningstjeneste planlagde et attentat på dansk jord.
Okay, men hvad betyder det så? I Ringsted bor en gruppe politisk aktive iranere. De er en del af den iranske bevægelse Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz, som kæmper mod det iranske regime, da de mener, at styret begår terror og ikke overholder menneskerettighederne. Omvendt beskylder Iran ASMLA for at være en terrorgruppe, og det er netop denne gruppe, som den iranske efterretningstjeneste ifølge PET havde planer om at angribe. Politiaktionen skyldtes altså, at PET frygtede, at et angreb mod lederen af ASMLA i Ringsted netop var ved at finde sted den fredag eftermiddag i september. Iran afviser dog at have planlagt angrebet i Danmark.
Hvis det passer, at Iran havde planer om at myrde modstandere af det iranske styre i et andet land – og det er PET ret sikker på, at det gør – er der tale om en ret alvorlig sag, som kan sammenlignes lidt med historien om Jamal Khashoggi, som jeg skrev om for et par uger siden. Attentatforsøget har da også fået folk op af stolene både i Danmark og udlandet. Udenrigsminister Anders Samuelsen kalder sagen for uacceptabel og er i øjeblikket ved at samarbejde med EU om, hvordan de i fællesskab skal reagere overfor Iran for at gøre det klart og tydeligt, at de ikke vil finde sig i det iranske plot.
Hvad tænker du?