Maries fem vigtigste nyheder

27. november 2017

Jeg, Marie, har udvalgt de nyheder, der har optaget mig mest i de seneste to uger. Juliane har illustreret dem.
Denne gang handler nyhedsbrevet om demokrati i Danmark, Tyskland og et (måske) spirrende et i Zimbabwe. Og så handler det om klimaopråb for døve eller i hvert fald meget sløve ører. Vi slutter på en god nyhed – om sport?!


Zimbabwes diktator er afsat

Den 93-årige Robert Mugabe er gået af som Zimbabwes præsident. Det er han efter 37 år på posten, som i sidste uge endte i et kup mod ham udført af landets militær. Det skete efter, at præsidenten havde afskediget sin vicepræsident, og der gik gisninger om, at han ville gøre sin kone til efterfølger som Zimbabwes leder. Mugabe er blevet tvunget til at gå af, hvilket har udløst folkefest i det afrikanske land. De sidste 37 år under hans styre har ført til perioder med massiv hungersnød og økonomisk krise i Zimbabwe. Landets nye overhoved er den tidligere vicepræsident Emmerson Mnangagwa, som sidder der frem til 2018, hvor der skal være valg. Umiddelbart lyder det hele godt og dejligt, men da jeg lavede en hurtig Google-søgning på det meget mundrette navn Emmerson Mnangagwa, blev jeg en anelse bekymret. Han var eksempelvis minister for national sikkerhed under en politisk konflikt i 1980’ernes Zimbabwe, hvor mange civile blev dræbt i massakre udført af militæret – det hævder han dog, at han intet havde med at gøre. Men han har utvivlsomt været en stor del af det styre, der har siddet på magten de sidste 37 år på godt, men i høj grad også ondt. Under overfladen er et magtskifte altså måske ikke helt så lykkeligt endda, og det bliver meget spændende at se, om en mand med en så usympatisk historie virkelig har tænkt sig at føre Zimbabwe i en mere demokratisk retning.


Status på kommunal- og regionsrådsvalg

Der har været malet kommunal- og regionsrådsvalg henover alle lygtepæle og hele nyhedsbilledet i den seneste tid. Stod du af midt i alle informationerne? Så bringer jeg dig her et kort overblik over nogle af de vigtigste valgresultater:

– Socialdemokratiet blev de helt store vindere med fire ud af fem regionsformandsposter og klart flest borgmesterposter. Partiet er nu det største parti kommunalpolitisk og overtager derfor formandsposten i Kommunernes Landsforening.

– Valgets tabere blev Venstre, der gik tilbage med omkring ligeså meget, som Socialdemokratiet er gået frem; cirka 3 procentpoint. Også Dansk Folkeparti har ikke meget at juble over.Til gengæld får partiet formegentlig deres første borgmesterpost nogensinde – på Læsø. Forhandlingerne er dog stadig igang på øen her knap en uge efter valgdagen, men meget tyder på, at borgmesterposten går til Dansk Folkeparti. Hvis ikke, så er der ikke meget at juble over i DF’s lejr.

– Alternativet kom ret helskindet igennem sit første kommunalvalg. Hver tiende københavner har eksempelvis stemt på liste Å, hvilket betyder, at Alternativet får kultur og fritidsborgmesterposten i København.

– Socialdemokratiet sidder tungt på landets største byer. Både København, Odense, Aarhus og Aalborg er socialdemokratisk ledede kommuner.

– Holbæk får den yngste borgmester nogensinde. Den 24-årige socialdemokrat Christina Krzyrosiak Hansen. En ægte boss lady.


Klimaet er i krise

Det har været en kendsgerning i efterhånden lang tid (i hvert fald for de fleste), at vi mennesker er nødt til at ændre vores måde at leve på, hvis ikke vi vil være skyldige i klimaforandringer, der får alvorlige konsekvenser for planeten. Konsekvenserne har vi allerede mærket, men det bliver kun værre, hvis der ikke handles NU. Det har over 15.000 forskere skrevet under på i en ’Advarsel til menneskeheden’, der blev offentliggjort i denne uge. I forrige uge var verdens ledere samlet til klimatopmødet COP23 i Bonn. Her skulle de samles om at lægge en videre plan for blandt andet, hvordan Paris-aftalen, der blev indgået for to år siden, skal føres ud i livet. Trumps USA har meldt sig ud, og det har ført til store konflikter i klimaforhandlingerne.

Først næste år skal landene vedtage en aftale, der skal gøre løfterne fra Paris-aftalen til virkelighed. Det tager uendeligt langt tid, når så mange ledere skal blive enige om at gøre noget, fordi der er så mange interesser, der skal varetages. Det kan godt føre til en blandet følelse af total panik og håbløshed inden i mig. Jeg føler, at alle sidder på hænderne, mens verden er ved at falde fra hinanden, og at jeg intet kan gøre. Det kan du og jeg jo heller ikke alene. Så lad os håbe på, at nogen, der rent faktisk kan gøre noget, snart tager et ordentligt ansvar.

Angela Merkel er i problemer

Forhandlinger om regeringsdannelse i Tyskland er brudt sammen om den tyske ”Mutti”, Angela Merkel. Efter valget for omkring to måneder siden har den tyske kansler forhandlet med partiet De Grønne og det liberale parti, FDP. De forhandlinger har FDP’s leder forladt til stor overraskelse for alle. Det betyder, at Merkel nu enten kan danne en mindretalsregering eller udskrive nyvalg, hvis ikke forhandlingerne genoptages. Det kan blive ”begyndelsen på enden for Angela Merkel.”

Og hvad har det af betydning for mig? Det er ret afgørende for EU’s fremtid, hvem der leder Tyskland. Angela Merkel vil sammen med den franske præsident, Macron, være en stærk EU-venlig alliance. Macron får derimod sværere ved at føre sine ambitioner for et mere samlet EU ud i livet, hvis ikke Tyskland har en EU-venlig leder i spidsen – fordi Tyskland er et af de absolut mest centrale lande i unionen.


Danmark skal til VM i fodbold

Danmark har kvalificeret sig til VM i fodbold, hvilket jeg synes er SÅ fedt. For der er ikke noget, der kan samle et lille dansk land som fodbold. Jeg ser ikke specielt meget fodbold ellers, men jeg ved, at jeg skal se det her. Det handler jo nok om nationalfølelse og alt den slags, selvom det ikke er noget, jeg ellers føler så sindssygt meget af. Men sport og Dronning Magrethe får det virkelig frem. Måske skal du ikke se fodbold til sommer, men uanset hvad så synes jeg lige, du skal se den her fremragende video af Nicklas Bendtner, der synger Helmig i spillernes omklædningsrum. Det er to af Danmarks største stoltheder i smuk forening. Gid Helmig skal skrive VM-sangen. Please!

Hvad tænker du?

 1. Lisbet Adler Brønsdahl siger:

  -at det er rigtig vigtigt at fortælle, at der har været en heftig debat i Kbhn. om at besætte borgmesterposterne for de store politikområder.
  Enhedslisten og Alternativet, som begge fik større/stor opbakning, og som kritiserer de eksisterende magthavere og lover forandringer, gik uden om at tage de “tunge” borgmesterposter, da de fik muligheden for at få dem.

  1. Marie Lagoni siger:

   Hej Lisbet

   Det har du fuldstændig ret i – det har været en heftig diskussion, ligesom der også har været en masse andre relevante debatter i mange af landets andre kommuner.
   Den debat, du referer til, kunne jeg også sagtens have haft med i overblikket.
   Tusind tak for input – det er dejligt, du læser med!

   Bedste hilsner
   Marie Lagoni

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her