De uskrevne regler på MobilePay

13. februar 2020

MobilePay er fast inventar i din, min og tusindvis af andre danskeres smartphones. Appen gør det nemmere end nogensinde før at modtage og sende penge mellem venner. Eller…? For hvad er god skik på MobilePay? Liv giver os her den håndbog, du ville ønske, at Danske Bank havde skrevet.

Animation af Yana Yun Lin

102 mia. kroner-spørgsmålet til dig: Hvad blev årets ord kåret som i 2014?

Dansk Sprognævn og Sproglaboratoriet kårede blandt hundredvis af kandidater årets ord til:
MobilePay.

Hvis du gættede rigtigt, er du den heldige vinder af en præmie på 102 milliarder. Samme beløb, som vi danskere overførte til hinanden på appen i 2019. Jeg skriver det igen: 102 milliarder.
Hvert eneste sekund bliver der i gennemsnit lavet ti overførsler på MobilePay døgnet rundt – alle ugens syv dage. Det viser rekordtal fra Danske Bank.

Lad mig så stille et nyt spørgsmål: Du får din studiegruppe på besøg og handler ind til aftensmad. Det bliver 175 kroner. Beder du dem overføre for de mexicanske pandekager og guacamolen? Du er i byen med gutterne og køber en flaske Ga-Jol Shot. Sender du en anmodning dagen efter? Hvad med din veninde, som svinger dankortet og betaler for din latte på cafeen? Sender du straks penge til hende på MobilePay?

I nogle vennegrupper kunne man ikke drømme om at anmode for en hjemmelavet middag. I andre er det kutyme.

Du vil få lige så mange forskellige svar, som du har venner. For eksempel skiftes man til at give frokosten i nogle venskaber. MobilePay bliver i lommen. I andre modtager man 7 kroner for den fælles kande vand, man lige har betalt. I nogle vennegrupper kunne man ikke drømme om at anmode for en hjemmelavet middag. I andre er det kutyme.

Fælles er, at det formentligt ikke bliver italesat. Det er en kluntet dans, når der skal overføres og anmodes på den ellers brugervenlige app. Af god grund. Økonomi er tabu.

I forberedelsen til at skrive dette indlæg planlagde jeg at inddrage MobilePay-referencer fra artikler, bøger og film. Problemet er, at de ikke findes. Ingen steder kan vi spejle os i de gode færdselsregler på MobilePay. Så må vi begynde at snakke om dem. Så here goes: De seks uskrevne regler på MobilePay.

Matthew McConaughey-reglen

Husker du den ikoniske scene fra filmen The Wolf of Wall Street, hvor Matthew McConaughey og Leonardo DeCaprio sidder på en frokostrestaurant, hvid dug og skyskrabere i baggrunden, og førstnævnte pludselig indgår en aftale med tjeneren om, at der skal serveres Martinis ved deres bord hvert femte minut?

Hvad vil der ske, hvis McConaughey lige sendte DeCaprio en MobilePay-anmodning dagen derpå?

Den går ikke. McConaughey bestiller de mange drinks. Ergo betaler han. Det samme gælder, når du er i byen og går amok med at bestille drinks/shots/øl.

Reglen er, at hvis du i situationen italesætter, at du lægger ud og ikke giver, er du berrettiget til at sende en anmodning dagen derpå.

Kolonihavehuset-reglen

Distræte Ditte er hende, som altid glemmer at overføre. Lad os tage udgangspunkt i et eksempel: kaffepause i kantinen.
“Det bliver 20 kroner, tak,” siger kantinedamen.
På disken står Dittes og din egen kaffe.
“Jeg overfører til dig over MobilePay,” lyder det fra Distræte Ditte.
Du lægger ud. Ditte glemmer at overføre.
Alle har sikkert været i selskab med Distræte Ditte på et tidspunkt. Eller selv været hende. Hvad gør man, når situationen gentager sig gang på gang?

Kommer de her penge til at afgøre, om jeg kan købe kolonihavehuset, jeg altid har drømt om, når jeg bliver voksen?

En god regel er at se beløbene i et større perspektiv.

Lad os lave et regnestykke. Du lægger ud for Dittes kaffe én gang om ugen. Den koster 10 kroner. I går på studiet i tre år. Der er cirka 52 uger på et år. Trækker man skemafrie uger, ferie osv. fra, har vi cirka halvdelen tilbage.

10 kr. x 26 uger x 3 år = 780 kr.

Hvad er det beløb i det store perspektiv? Spørg dig selv: Kommer de her penge til at afgøre, om jeg kan købe kolonihavehuset, jeg altid har drømt om, når jeg bliver voksen? Formentligt ikke.
Nu kan du give slip på din mobilnote med folk, der mangler at overføre, og i stedet spekulere på, om du skal være med i fredagsbaren.

Opsummeret er reglen altså: Glemmer dine venner at overføre til dig, får de gratis kantinekaffe, og du får fred.

Mindre er mere-reglen

Nu skal du glemme alt om, hvad jeg lige har skrevet, for du er studerende. SELVFØLGELIG har du brug for pengene.

Men hvordan inddriver du pengene for den frokost/fællesgave/biograftur, du har lagt ud for? På en høflig måde, som ikke leder tankerne hen på Gollum, der hvæser my precious! Hvad er god skik?

Skal du sende en anmodning direkte afsted? Skal du skrive en besked først, hvor du varsler din anmodning og så sende den? Eller skal du slet ikke sende en anmodning, men smide en besked på Messenger, hvor du beder om beløbet? Velkommen indenfor i hovedet på en overtænker.

Reglen her er: mindre er mere.

Med andre ord: Send nu bare den anmodning direkte afsted. Selvom det kan virke mindre høfligt.

Happy birthday to you-reglen

Der er et lille men, før du går i gang med at sende anmodninger. Reglen om tidsfrist. Lad mig komme med et eksempel: Du lægger ud for en shawarma i byen. Tre uger senere kommer du i tanker om, at du har glemt at sende en anmodning. Bare ærgerligt, Sonny Boy. Tidsfristen er udløbet.

Her må vi drage inspiration fra et andet felt: fødselsdagshilsner.
Når du glemmer at skrive på din vens fødselsdag, er du stadig i kridthuset, hvis du sender en besked dagen efter. For eksempel:
“Hov, jeg nåede ikke at skrive! Jeg var begravet i eksamen/SoMe-detox/min seng hele dagen” (vælg selv undskyldning).
Efter tre uger går den ikke.

Reglen er: indenfor én uge for småbeløbsanmodninger. Medmindre du ikke har noget imod at virke nøjeregnende, men du har allerede glemt din vens fødselsdag, så kom over det. Dit image har ikke brug for flere ridser.

Joakim Von And-reglen

Er det i orden at sende en anmodning på 15 kroner, fordi man har ladet sin pant stå efter en fest? Eller anmode om 9,67 kroner for benzin, efter at man har kørt 20 kilometer sammen? Kan man tillade sig at sende en 20-kroners anmodning, fordi en har lånt et tæppe under en overnatning? Eller 2,5 krone for halvdelen af et biografgebyr?

Husk dig selv på ordet bagatel.

Svaret er NEJ, Joakim Von And. De ovennævnte eksempler er fortalt af danskere, som har ringet ind til Curlingklubben på P3 og delt deres frustration over nærige mennesker på MobilePay. Fællesnævnere for næsten alle historierne er, at de resulterede i, at “anmoderen” og “den anmodede” ikke længere er venner i dag.

Hvis du skal ud med revisorriven, er reglen derfor: Husk dig selv på ordet bagatel.

Udsæt aldrig dine venner for det samme, som den stakkels P3-lytter her har oplevet: “Jeg er engang blevet anmodet om den totale sum af 1 krone og 33 ører på MobilePay for at have taget en banan hjemme hos en veninde. Vi er den dag i dag ikke længere i kontakt.”

Nu kommer vi til den sidste og vigtigste regel af alle:

VIP-reglen

Tal åbent om reglerne for MobilePay i dine forskellige vennegrupper.
Italesæt, når du ønsker selv at give, og når du forventer at blive betalt tilbage.

Måske kan samtalen om MobilePay gøre det nemmere at snakke om økonomi i det hele taget. Så vi også kan sige højt, når vi har SU-lån eller studiegæld. Ved at snakke med andre opdager man, at vi alle er ens. Ingen har 100 % styr på pengene. Hverken Matthew McConaughey på Wall Street eller Joakim Von And i Andeby. Men det opdager vi kun, hvis vi bryder tabuet om økonomi.
Anmodning for anmodning.

Hvad tænker du?

  1. Claus Bunkenborg siger:

    Super analyse – det burde vi have tænkt på 🙂

    Claus
    CEO, MobilePay

  2. Jacob South Klein siger:

    As a big fan of MobilePay, I wholeheartedly approve of this article.

  3. Michael F. siger:

    Et meget underholdende og velturneret indlæg, tak for det!

  4. Søren L siger:

    Så er jeg fint klædt på til livet i byen. Tak for fin artikel!
    Og jeg gættede faktisk på MobilePay som årets ord i 14. Så jeg ser frem til de 102 milliarder.
    Mobile Pay er ok.
    Bare inden kl. 18 i morgen, så er det fint.
    Og der bliver ingen Joakim Von And regel der.
    God dag!
    PS. Man skal love, hvad man holder ?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her