MGP fylder 22 og er stadig en vinder

02. marts 2022

I lørdags var det 22 år siden, at MGP for første gang fyldte vores højtalere og inspirerede vores danserutiner. Hun har været ude at rejse, kommet på sociale medier, udfordret de voksnes grænser og fået os til at skråle højt på fulde fredage. I år skal vi skråle med på sangene Hater, Min mobil og Mamacita. Du skal måske bruge en ordbog for at forstå teksterne, men tematikkerne kender du allerede.

Sammen med Anne, 23-årig studerende og inkarneret MGP-fan, har SEIN taget et kig i billedbogen. Her er, hvad vi fandt ud af.

De voksne har ordet 

Det siges, at enhver kunstner skal genopfinde sig selv hvert 7. år, for at bevare succesen. Dette gjaldt også DRs børne-TV, der før årtusindskiftet var bygget op omkring tøjdyr og dukker som Kaj og Andrea og Anna og Lotte. Det var et brud med DRs retningslinjer, da der i 2000 bliver foreslået at lave en konkurrence. Hvis der var en vinder, ville alle andre jo være tabere. 

»De gjorde det klart, at det var en skidedårlig idé, og at jeg ikke havde fattet tanken om, hvad det vil sige at være barn i Danmark. De blev virkelig mopsede. En enkelt begyndte ligefrem at græde og forlod lokalet med en kollega.« 

Sådan sagde Preben Vridstoft i 2020 i et interview til Information. Samme år gik den daværende direktør af, og MGP var født. Til dåben fik hun navnet Børnenes Melodi Grand Prix

"Da jeg var barn, ville jeg jo gerne selv være med. Jeg kan huske i skolen og udenfor skolen, dansede vi og skrev vores egne sange." Anne

Gode idéer spreder sig hurtigt. Det samme gør drama.

I år 2002 opstår Nordic Melodi Grand Prix i samarbejde med Norge, Sverige og Danmark. Allerede i 2003 opstår Junior Eurovision Song Contest. Lande som Norge, Italien, Georgien  og Aserbajdsjan kommer hver med sine bidrag, men desværre har de svært ved at danse i takt: Let påklædning, voksen-makeup og tunge rytmer skiller landene. 

Især den 9-årig María Isabel fra Spanien, som vandt i 2004, måtte bære en del af byrden. Hendes påklædning samt den vilde dans til de tunge rytmer i sangen ‘Ante muerta que sencilla’, som oversat betyder ‘Hellere dø end normal’, fik især Norge til at råbe op. Selvom en spansk sang om identitet kunne skaffe Maria Isabel en plads på scenen, kunne det ikke holde Danmark, Norge og Sverige i det europæiske samarbejdet.

Nordic Melodi Grand Prix blev født på ny, men på grund af yderligere indbyrdes uenigheder var showet nødsaget til at lukke i 2009. Dramaets sidste kapitel bliver skrevet i 2010, hvor det danske show bliver aflyst. Det var på tide til en makeover, som kunne samle værdierne og fællesskabet på ny.

Velkommen til det ungdommelige woke-liv

I takt med hormonerne ændres MGPs værdier i puberteten: ‘Du er ikke som de andre pi’r’ er et nummer af Morten Philipsen fra MGP 2002. ‘Ikke som de andre piger’ er vinderen af MGP 2021. Begge er kærlighedssange, men hvor nummeret fra 2002 handler om den første folkeskolekærlighed, så er 2021 nummeret en hyldest til sangerens handicappede storesøster. 

Som mennesker har brug for brød, så har MGP brug for kærligheds-, sammenhold- og venskabssange. Disse tematikker repræsenterer værdier, som er relevante for deltagerne. 

"MGP er jo heller ikke det samme. Det er så hypet nu med store scener og makeup og sådan. Jeg savner tiderne da Signe Lindquist og Bruno var værter på en lille grineren-scene-setup." Anne

I år hedder sangene ‘Hater’, ‘Min mobil’ og ‘Mamacita’. Det er igen tematikker, som fylder i deltagernes liv. Vi bliver dog i nyere tid ikke snydt for venskabs- og kærlighedssangene, ej heller for 1-2-3-4 dansetrinene, som har fyldt gennem enhver generation Z’s mgp-historik. Sangene tager bare en anden form. 

Mamacita er en kærlighedssang, som er klædt ud i flotte biler, hiphop-moves og moderne slang. 

‘Rammer plet jeg rammer et skud / jeg kæmper stadig, jeg kæmper for gud / Tracksuit’ere det full fresh’

Det er en efterhånden gammel tradition at give de sociale medier skylden for ungdommens udvikling, og selv om de også kan tage en del af æren, så er der meget mere på spil. Kunstnere som Gili og Node er med til at sætte barren for det nye mainstream, alt imens outrerede grupper, som Shooter Gang, hele tiden sørger for at skubbe til grænserne. Selv María Isabels sang fra 2004 havde i dag forsvundet i mængden af revolutionerende indhold på TikTok. #HellereTikTokendnormal.

Ja, der er startet et nyt kapitel. Ikke kun i dansen og teksten, men melodierne og beatet lyder oftere og oftere som et Medina nummer. Efter showet ender de endda på Spotify, hvor de side om side med vores faste p3-kunstnere kæmper om lyttertallene. Men burde vi ikke hylde MGP for at udvikle sig i stedet for sidde fast i gamle ordinære vaner?

"At de ser de her ting som vigtige må betyde, at vi er gode til at tale om de ting åbent. Og det er nok det, som gør, at det føles mere ‘voksent’ end fra vores dage. Man bliver jo i en tidligere alder påvirket af disse ting og eksponeret for det. Men det betyder ikke nødvendigvis, at man tager børne-aspektet ud af det." Anne

MGP har absolut etableret sig på den danske woke-scene. Selvom nogle vil mene, at wokeisme tilhører dem, som minimum har kørekort, så har MGP bevist noget andet. 

Deltagerne er mellem 8 og 15 år, men MGP selv er 22 år. Hun er et fuldvoksent og ansvarsbevidst show, som, trods modgang, år efter år giver os grund til at elske hende. Det blev endnu engang tydeligt i lørdags, hvor 14-årige Emma tog trofæet med hjem med nummeret ‘Hater’.  

Vis dem du en vinder/ der er kun dig, du en éner

Det er umuligt ikke at blive inspireret af det tårnhøje niveau. Dette niveau skaber rollemodeller og giver børn og unge mod til at gribe scenen og åbne deres hjerter for hele Danmark. 

MGP er en éner, og efter mange års erfaring har folkene bag også skabt et show, hvor alle er vindere; deltagere og tilskuere. Derfor er der grund til at glæde sig over de moderne budskaber og det professionelle niveau. Det er trods alt os, de voksne, som skal vise vej. 

Det har været en lang og broget vej, men MGPs modenhed står tydeligt frem. Sammen med de danske børn har hun taget fat på de ting, som er vigtige for hende.

Hun står med et ben i de voksnes og et andet i børnenes lejr, hvor hun forsøger at kombinere de to: I teksterne, beatet, påklædning og udstråling. Her inviterer hun os til at gøre det samme; både gennem og med hende. Indtil vi har lært det, kan vi ikke gøre andet end at møde hende med et  åbent sind og glæde os til næste års gensyn.

Kilder

https://www.dr.dk/event/melodigrandprix/jan-lagermand-lundme

https://apps-infomedia-dk.proxy3-bib.sdu.dk/mediearkiv/link?articles=e0613207

https://www.dr.dk/nyheder/kultur/dr-aflyser-boernenes-mgp-i-2010

https://www.medieraadet.dk/files/docs/2019-05/2013Kriterier%20for%20filmvurdering_vers_jan2019.pdf

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her