Skulle jeg have mødt dig senere

17. december 2019

Når man vælger et andet menneske til, vælger man så noget andet fra? Og er én type ungdom nødvendigvis bedre end en anden? Det er nogle af de spørgsmål Aja prøver at finde svar på i sin tekst, og i den forbindelse har hun besøgt en veninde der tidligt i sin ungdom valgte et helt nyt liv til. Sammen undersøger de hvad det vil sige at binde sig: Er det begrænsende, eller åbner det op for nye måder at udforske på?

Jeg kan nogle gange ønske at jeg havde mødt dig senere. Så ville jeg måske have været mere klar til at læne mig roligt tilbage og snakke om hvad vores børn skal hedde. Jeg tænker på om du er det sidste første kys jeg fik. Jeg tænker på om jeg har prøvet alt det jeg ville hvis du nu gik hen og blev den jeg brugte resten af livet med. Jeg tænker på hvor den angst kommer fra. Er det indefra, fra en reel lyst til at gå ud og finde ud af hvad vi går glip af, eller er det udefra? Fra de singlevenner vi sammenligner os med, eller de historier vi hører om vores forældres vilde ungdom med bollerum i kollektiver og fri kærlighed?

Der er mange opskrifter på at være ung, og det er ret sent gået op for mig at jeg hele tiden skaber historien om mig selv.

”Man tager valg hele livet, og det er ikke til at vide hvilke man kommer til at fortryde, så man kan lige så godt stole på de valg der føles rigtige nu og her”.

Sådan siger min veninde Linnea til mig mens vi sidder på gulvet i hendes stue. Mellem os kravler hendes ti måneder gamle lille pige. Linnea har nemlig valgt at få et barn med sin kæreste i en alder af 22 år, og det har sat tanker i gang hos mig selv. Om det at binde sig til en kæreste, om måske at have mødt den eneste ene tidligt i livet. For det må jo være den ultimative underskrift på et parforhold at skabe et nyt liv sammen, og alligevel virker det som det mest naturlige i verden for Linnea. Det lyder så nemt, det med at stole på de valg man tager.

At tage valg der definerer os, og som skaber historien om vores ungdom, er noget af det jeg synes er mest skræmmende og befriende på samme tid. Du kan være sådan én der tager i byen torsdag, fredag og lørdag, sådan én der er politisk aktiv og sådan én der har kæreste på. Der er mange opskrifter på at være ung, og det er ret sent gået op for mig at jeg hele tiden skaber historien om mig selv. Det har fået mig til at tænke på de valg jeg har taget. Selvom det aldrig er et valg at blive forelsket, har jeg i en stor del af min ungdom valgt et andet menneske til som min kæreste og samtidig valgt noget andet fra. Det har føltes rigtigt i alle øjeblikkene og gør det stadig, og alligevel falder det mig en gang imellem ind om jeg, eller måske du, kommer til at fortryde. Om vi kommer til at se tilbage og tænke: ”Hvorfor slog vi os ikke mere løs da vi havde chancen?”.

Men bliver det lettere når jeg er 30? Jeg forestiller mig at der ikke på samme måde er forventninger til at man skal have det samme sociale liv og de samme eventyr, og måske higer vi også lidt mere efter at være frie og kunne klare alting på egen hånd når vi er unge.

At være selvstændig er noget med at kunne gøre tingene selv, men hvad nu hvis jeg ikke har lyst til at klare alting selv?

”Jeg har ikke det samme behov for selvstændighed, jeg synes faktisk det er lidt overvurderet. Jeg kan godt lide at afhænge af andre, og at andre afhænger af mig. Selvfølgelig vil jeg kunne gøre de ting jeg har lyst til, men det gør ikke at jeg ikke afhænger af min kæreste”.

Jeg har været bange for at jeg ville miste evnen til at være alene og klare tingene selv hvis jeg ”vænnede” mig for meget til at du var her. Jeg har fundet ud af at min selvstændighed er noget jeg har bygget på igennem hele mit liv, i nogle perioder har jeg mindre brug for den, men jeg kan altid hive den op af værktøjskassen når jeg skal bruge den igen. Men hvorfor forbinder vi selvstændighed med styrke mens ensomhed er forbundet med svaghed? At være selvstændig er noget med at kunne gøre tingene selv, men hvad nu hvis jeg ikke har lyst til at klare alting selv? Selvom det er Pippi-agtigt at kunne være uafhængig, så er det også modigt at vælge et andet menneske til med alt hvad det kræver.

... det unormale var at have været sammen med den samme kæreste længe.

”Jeg lider ikke så meget afsavn til det med at knalde rundt, det var nok mere en historie jeg fortalte om mig selv – at jeg godt kunne lide det. Jeg kan godt savne de intensive veninderelationer hvor man sover i én stor seng og bruger hele lørdagen sammen. Nu vil jeg bare gerne sove sammen med Malik. Men jeg tror også jeg har fået min egen nye form for dating. Altså, lige nu skriver jeg lidt med en som er en ny veninde, og jeg kan blive helt høj over det, næsten på samme måde som hvis jeg skrev med en fyr. I går skrev hun noget i retning af ”Jeg håber snart vi ses”, og så gik jeg og tænkte over hvad jeg skulle svare og spurgte Malik til råds. Ligesom jeg plejede at gøre med mine veninder”.

Da jeg var lidt yngre, var jeg en del af et fællesskab der dyrkede det med hvem der havde prøvet hvad og med hvor mange. Det handlede om at skubbe den længst og have nogle gode historier at byde ind med, og det unormale var at have været sammen med den samme kæreste længe. Min første kæreste og jeg diskuterede om vi skulle være monogame på vores første Roskilde Festival fordi vi begge to havde nogle forventninger om at Roskilde er lig med et nyt telt hver aften og den ultimative frihed. Det var der i virkeligheden ingen af os der havde lyst til, og det var ret fantastisk at finde tryghed sammen i det samme telt hver aften.

”Det er også en illusion at man stopper med at udforske fordi man er i et forhold. Jeg føler slet ikke jeg er færdig med at udforske min seksualitet sammen med Malik, og det er det bedste rum at udforske i sammen fordi det er trygt. At have kernen og så kunne bygge rundt uden om den.”

Nogle gange er græsset også ret vissent på den anden side. Der er ingen opskrift på den rigtige ungdom, og der vil altid være nogle at måle sig med som kan eller har noget man ikke selv har. I Linneas stue putter jeg mig i hendes ord om at stole på sine valg, om at date nye veninder og om at have en kerne at bygge rundt om. Og om dig tænker jeg at det aldrig er noget dårligt at have fundet en som jeg ikke har lyst til at give slip på igen.

Hvad tænker du?

  1. Jacob Skoubo siger:

    Det mest ægte jeg længe har læst! TAK

  2. Nanna siger:

    Hvor er det en smuk måde, du sætter ord på noget, jeg har tænkt så meget over.

  3. Anton siger:

    Mega nice!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her