Nyhedsoverblik – 14. marts

14. marts 2021

Hver søndag giver SEIN dig et nyhedsoverblik fra ugen, der gik. Nyhedsredaktionen har udvalgt 3-5 historier. De kan være fra ind- og udland, store og små, men vi mener, at de er værd at belyse. Vi vil forsøge at belyse aktuelle emner ud fra SEINs tanker og anskueliggørelser.

Plan for det københavnske natteliv vil skrue ned for alkoholen, men op for kulturen
Der er nok mange, som savner en aften på en bodega med en fadøl i hånden. Eller måske er det tanken om en høj bas og mødet med fremmede på et klistret dansegulv, der vækker søde minder og får længslen mod tiden efter corona til at vokse endnu mere.

Men knap en uge før årsdagen for det lukkede natteliv præsenterede Københavns Kommune en ny plan for nattelivet, når corona en dag er fortid, og vi skal til at feste sammen igen.
Helt konkret har kommunen lavet en plan for at få mere kontrol over nattelivet for at mindske støjgener for byens beboere. Den byder blandt andet på at inddele hovedstaden i zoner, så der nogle steder ikke vil være udskænkning af alkohol efter midnat, og den høje musik skal slukkes klokken 22.

Før panikken spreder sig over udmeldingen, så vil kulturborgmester Franciska Rosenkilde understrege, at det ikke er en plan for at lukke nattelivet i København. Til gengæld vil planen være med til at fremme et tryggere natteliv, som skal være mindre drukbåret og mere kulturbåret. I en del af planen, som altså ikke er vedtaget endnu, foreslås det for eksempel at støtte: ”det alternative natteliv (…) som arbejder med kunstneriske formater og som skaber sunde, inkluderende og forpligtende fællesskaber.”

https://migogkbh.dk/koebenhavns-kommune-vil-skrue-ned-for-nattelivet/

Lægemiddelstyrelsen laver TikToks i håbet om at appellere til unge
Selvom han ikke har opnået helt samme kendisstatus som Søren Brostrøm, så har mange nok set Thomas Senderovitz det sidste års tid. Han er nemlig direktør for Lægemiddelstyrelsen og har derfor været med til pressemøderne om Danmarks vaccineplaner. Hvis du stadig ikke helt kan sætte et ansigt på ham, så kan det være, at du skal til at scrolle lidt mere på TikTok. Nu kan du nemlig være så heldig at støde på Lægemiddelstyrelsen på din ’For You’-side.

Som den første offentlige styrelse i Danmark har Lægemiddelstyrelsen nemlig lavet en profil på TikTok. Det er ret tydeligt, at profilen skal forsøge at formidle vaccineplaner og coronastrategier til unge, men det er endnu mere tydeligt, at der ikke er så mange unge bag profilen. Tvært imod lugter det lidt af boomer-energi.

Det er nemlig en smule provokerende, når Thomas Senderovitz siger, at en TikTok-profil er en nødvendighed, fordi der ikke er nogen, der læser avis længere. For hvis Senderovitz og hans kollegaer ikke skulle have bemærket det, så møder unge også corona-relaterede informationer og restriktioner både uden for aviserne og TikTok. Det er faktisk svært at undgå, når man er sendt hjem fra skole og ikke må mødes med sine venner, netop på grund af pandemien.

Skulle du alligevel savne lidt vaccine-formidling i ”øjenhøjde”, så kan du jo hoppe ind og se de TikToks, som styrelsen allerede har lavet. De er næsten et kig værd, da de er underholdning i sig selv – men det er måske mest, hvis man er til humor af den tåkrummende slags.

https://www.tiktok.com/@laegemiddelstyrelsen?is_copy_url=1&is_from_webapp=v3

https://nyheder.tv2.dk/samfund/2021-03-04-laegemiddelstyrelsen-har-premiere-paa-tiktok-og-den-er-kikset-siger-ekspert

Snyd med kvote 2-ansøgninger er ikke en risikofri affære
I morgen mandag d. 15. marts er der ansøgningsfrist for kvote 2-ansøgninger på landets uddannelsesinstitutioner, og mange unge har derfor siddet bøjet over ansøgningerne for at fremhæve deres kvalifikationer på bedste vis.

Men flere ansøgere kan ikke kalde sig forfatteren bag deres egen ansøgning, kunne DR i sidste uge fortælle. Nogle elever køber sig nemlig til den motiverede ansøgning og betaler mellem 150-250 kr. for at få en anden til at skrive den.
Dette sker på trods af, at kvote 2-ansøgningen netop er en personlig ansøgning, hvor man har mulighed for at komme i betragtning til drømmeuddannelsen på baggrund af ens erfaringer og motivation.

Men det er langt fra risikofrit at købe sig til en kvote 2-ansøgning. Selvom der i ministeriets bekendtgørelse ikke er nogen retningslinjer for, hvem der skal skrive den, melder flere skoler ud, at man selvfølgelig selv skal skrive sin ansøgning, da andet betragtes som snyd. Får man en anden til at skrive den, kan man risikere, at andre afleverer en identisk ansøgning, hvilket nemt bliver opdaget, og så er man helt udelukket fra at blive optaget.

Eftersom det er svært at lave et system, der kan tjekke alle ansøgninger igennem for snyd, er det dog svært at vide, i hvor stort omfang der bliver snydt. Ifølge Studievalg Danmark har antallet af digitale henvendelser fra unge, der søger lovligt om hjælp til kvote 2-ansøgningen, slået rekord i år.

https://www.dr.dk/nyheder/indland/elever-koeber-og-saelger-kvote-2-ansoegninger-til-droemmestudiet

Kønsskifte på papiret for unge under 18 år
Hvis du er ung og transkønnet i Danmark, så bliver du nødt til at vente til din 18-årsfødselsdag med at kunne skifte juridisk køn. Det vil sige, at der indtil da vil stå et andet køn i dit pas end det, du identificerer dig som. Og ofte følges et nyt navn og CPR-nummer ad, så du må også vente med et navneskift.
Debatten om hvorvidt børn og unge under 18 år også skal have lov til at skifte juridisk køn, har været en lang en af slagsen. Allerede i 2016 meldte LGBT+ Danmark ud, at aldersgrænsen skulle fjernes, så børn og unge selv kunne vælge hvilket køn, der skulle stå i deres papirer.

Nu er Det Etiske Råd kommet med en anbefaling om, at reglerne skal ændres, så aldersgrænsen fremover ligger omkring 10-12-årsalderen. Der har længe været flertal for dette i folketinget, men ifølge Det Etiske Råd har det været en lang og svær diskussion.

LGBT+ Danmark er glade for den nye anbefaling fra rådet, men så hellere, at reglerne blev som i Island og Malta, hvor der ingen aldersgrænse er for juridisk kønsskifte. De mener nemlig, ”at børn og unge skal have mulighed for at leve som dem, de er – og for eksempel få lov til at starte i skole registreret med deres rigtige køn,” skriver organisationen i et opslag på Instagram.

Reglen er endnu ikke indført, og der venter stadig en lang proces i folketinget, før den træder i kraft. Ifølge regeringens skøn vil omkring 100-200 personer benytte sig af de nye regler, og dermed vil omkring 100-200 børn og unge forhåbentlig få en lettere og bedre hverdag med mere selvbestemmelse.

https://politiken.dk/indland/art8129064/Efter-sv%C3%A6r-diskussion-Etisk-R%C3%A5d-vil-tillade-b%C3%B8rn-ned-til-ti-%C3%A5r-juridisk-k%C3%B8nsskifte

https://nyheder.tv2.dk/politik/2020-08-22-politisk-flertal-for-at-boern-maa-skifte-juridisk-koen

Interview bringer racismedebatten ind i de royale gemakker
En fløjlsbetrukket kniv ind i den institution Harry forlod. En krigserklæring mod den kongelige familie. Skammeligt forræderi. Sådan lyder bare et par af de reaktioner, der er kommet i kølvandet på tv-vært Oprah Winfreys interview med den tidligere prins Harry og hertuginde Meghan af Sussex. I interviewet, der blev sendt på CBS i mandags, åbnede det eks-royale par op om deres tid i det britiske kongehus, hvor de kritiserede institutionen skarpt for ikke at behandle og beskytte Meghan Markle godt nok.

Den mest opsigtsvækkende og omdiskuterede udtalelse fra interviewet er dog parrets påstand om, at der i kongehuset skulle være racistiske tilbøjeligheder. Angiveligt skulle nogle familiemedlemmer under Meghans første graviditet have udtrykt bekymringer omkring, hvor mørk i huden deres søn Archie ville blive, eftersom Meghans mor er afro-amerikansk.
Meghan siger selv, at hun netop mener, den etniske diversitet, som hun bragte ind i kongehuset, burde opfattes som positiv, da flere mennesker ville kunne spejle sig i den royale familie.

Den 23-årige amerikanske poet Amanda Gorman, der optrådte ved Joe Bidens præsidentindsættelse, viser på Twitter sin opbakning til Meghan Markle:
“Meghan var kongehusets bedste chance for forandring, genskabelse og forsoning i en ny æra. De mishandlede ikke kun hendes ‘lys’ – de gik også glip af det”.

https://nyheder.tv2.dk/2021-03-09-harry-og-meghans-interview-faar-blandede-reaktioner

https://www.viafree.dk/programmer/underholdning/cbs-presents-oprah-with-meghan-and-harry/film/1050998

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her