Nyhedsoverblik 17. oktober

17. oktober 2021

Hver anden søndag giver SEIN dig et nyhedsoverblik fra den seneste tid. Nyhedsredaktionen har udvalgt 3-5 historier. De kan være fra ind- og udland, store og små, men vi mener, at de er værd at belyse. Vi vil forsøge at belyse aktuelle emner ud fra SEINs tanker og anskueliggørelser.

Seks gymnasier lukker for optag i et år – hvad bliver der af eleverne, der søger næste år?

Havde du tænkt dig at søge ind på Aarhus Gymnasium næste år? Så kan du godt tro om igen. Et politisk flertal har nemlig besluttet, at seks gymnasier ikke må optage elever til næste skoleår for at få balance i elevsammensætningen på de pågældende og omkringliggende gymnasier. 

Dette gælder Herlev Gymnasium, Hvidovre Gymnasium, Høje-Taastrup Gymnasium, Sydkysten Gymnasium, Viby Gymnasium og Aarhus Gymnasium. Med i aftalen hører et særtilskud som kompensation for de tabte indtægter, så lærerne på de ramte gymnasier ikke skal fyres. De frigjorte lærerressourcer skal komme de tilbageværende elever på skolerne til gode til for eksempel to-lærerordninger, skriver undervisningsministeriet i en pressemeddelelse.

Den skæve elevsammensætning på gymnasierne har længe været et omdiskuteret problem i det politiske farvand, og de ramte gymnasier har længe efterspurgt en løsning på en skæv sammensætning af for eksempel etnicitet og socioøkonomisk baggrund.

Ikke alle gymnasierne er lige glade for løsningen. Alma Tynell, forkvinde for Danske Gymnasieelevers sammenslutning, fortæller til DR: “Gymnasierne kan blive stigmatiseret som dem, der skulle lukke for optag, fordi der var en for skæv fordeling. Så vi så hellere, at man brugte de her ressourcer på at lave et godt skolemiljø”. 

Jan Vistisen, rektor på Herlev Gymnasium, er mere positivt stemt: “Jeg er fortrøstningsfuld. Vi kan simpelthen ikke leve med, at det er nogle ganske få skoler, der skal løse integrationsopgaven, som vi i virkeligheden burde fordele på mange flere forskellige skoler”. 

De elever, der ikke kan søge ind på de ramte gymnasier, skal næste år fordeles ud på omkringliggende gymnasier. 

Foruden forbuddet mod optagelse i et år på de seks gymnasier træder en ny elevfordeling i kraft i skoleåret 2023/2024 som en del af løsningen. Dette indebærer en ny model for kapacitetsstyringen samt elevfordeling, hvor Børne- og Undervisningsministeriet udpeger zoner som enten afstands- eller fordelingszoner.

https://www.dr.dk/nyheder/indland/seks-gymnasier-maa-ikke-optage-elever-naeste-skoleaar-nu-faar-de-mulighed-vende

https://www.uvm.dk/aktuelt/nyheder/uvm/2021/okt/211004–aftale-giver-mulighed-for-ny-start-til-6-institutioner

Roskilde festival navne offentliggøres – og der frigøres 5000 billetter til unge under 25

2 lange år er gået siden Dyrskuepladsen i Roskilde sidst var indhyllet i telte, støvler og toner. Men nu er der udsigt til, at Roskilde Festival 2022, nr. 50 i rækken, kan blive afholdt. Og der er rift om pladsen. Ikke mindst, fordi de fleste partout-billetter er gået til gæster, der købte billetter i 2020 eller 2021. 

Kun 5000 af i alt 80.000 billetter blev refunderet, og derfor er de resterende pladser begrænsede. Men er du uden billet og under 25 år, er der stadig håb! Roskilde Festival sætter nemlig 5000 ekstra billetter til salg d. 30 november kl 12:00. 

Dette er billetter, som er forbeholdt unge under 25 år, og Roskilde Festival udlægger selv, at disse ekstra-billetter er for at tage hensyn til de unge mennesker, som endnu ikke har oplevet festivalen grundet aflysning. De påpeger, at hele 80 % af de førstegangsdeltagende på festivalen er under 25, og at sådanne billetter kan være et lille plaster på såret.

De første 23 navne er netop blevet offentliggjort, og her headliner blandt andet Dua Lipa og Tyler, The Creator. Også danske sangerinder, bl.a. Jada og Erika de Casier, er på listen. En liste, som tilmed rummer en længere række af kvindelige musikere, hvilket endnu ikke er en selvfølge i musikbranchen. Line-uppet byder også på niche-bands som Fontains D.C og Idles, der begge følger den igangværende postpunk-bølge. Der er altså musik til enhver smag og et program, som stadig gemmer på mange navne.

Her ses de første 23 navne på Roskilde Festival 2022:

Dua Lipa (UK)

Tyler, The Creator (US)

HAIM (US)

St. Vincent (US)

AG Club (US)

Alogte Oho & His Sounds of Joy (GH)

Arlo Parks (UK)

Black Pumas (US)

Converge: Blood Moon (US)

Danish String Quartet & Dreamers’ Circus (DK)

Erika De Casier (DK)

Fontaines D.C. (IE)

grandson (CA)

IDLES (UK)

Jada (DK)

Joyce (DK)

Kelly Lee Owens (UK)

Land of Kush (CA/EG)

Lingua Ignota (US)

Moses Sumney (US)

Poppy (US)

Nyege Nyege (UG)

Seni Reak Juarta Putra (ID)

https://www.dr.dk/musik/festival/roskilde-festival/storhittende-popdronninger-og-hypet-rapstjerne-roskilde-klar-med-23

https://gaffa.dk/index.php/nyhed/152074/varm-op-til-roskilde-festival-2022-sammen-med-alle-artisterne

https://www.roskilde-festival.dk/en/years/2022/news/23-fantastic-music-acts-and-an-extra-ticket-sale-for-young-people/

Tilbage på dansk jord. Hvad bliver der af de 14 børn fra Roj-lejren?

Regeringen skiftede i maj mening efter et stort pres fra støttepartierne og besluttede at hente tre kvinder og deres 14 børn hjem fra de kurdiske fangelejre i Syrien. Siden da har kvinderne og deres pårørende ventet bekymret på at blive hentet hjem. Nu er de endelig tilbage på dansk jord, og de tre kvinder er anholdt og varetægtsfængslet. Men hvad med børnene?

Ifølge Socialstyrelsens direktør, Ellen Klarskov Lauritzen, er ansvaret for de 14 børn nu overgået til de relevante kommuner og regioner, som står for at yde den hjælp og støtte, det enkelte barn har brug for. Sådan fortalte Lauritzen på et pressemøde i sidste uge. Selvom det er positivt for børnene, at de er ankommet til Danmark, har det at adskille børnene fra deres mødre så hurtigt efter ankomsten til Danmark også ført til en omfattende kritik.

Der er stadig fem danske børn tilbage i Syrien, der ikke er hentet hjem, fordi deres mødre ikke længere har dansk statsborgerskab. 

https://nyheder.tv2.dk/samfund/2021-10-07-moedrene-er-anholdt-hvad-skal-der-nu-ske-med-boernene

https://www.dr.dk/lyd/special-radio/genstart/genstart-2021-10-14

Sportsdilemma: Dansk deltagelse i Qatar eller ej

Tirsdag aften vandt Danmark 1-0 mod Østrig i en afgørende kvalifikationskamp, som på papiret sendte Danmark videre til VM i fodbold. Mesterskaberne afholdes næste år i Qatar. Qatars værtskab for fodboldfesten får dog flere til at sætte spørgsmålstegn ved, hvorvidt Danmark bør deltage eller ej. 

Qatar fik tildelt værtsskabet i 2010 og har siden da haft omkring 2 millioner migrantarbejdere ansat til at bygge stadioner. Kritikken går på, at arbejdsvilkårene har været utrolig hårde og usunde for arbejderne, der har arbejdet under langt fra optimale forhold ift. mad, hvile og vejr m.m. En undersøgelse bragt af the Guardian peger endogså på, at op mod 6.500 af arbejderne er døde siden projektets start, og organisationen Amnesty International fremdrager, at dette tal sandsynligvis er meget større. 

Hertil kommer anklager, som beskylder Qatar for at have bestukket FIFA i kampen om værtsskabet. Men er fodbold så lig penge, og penge lig politik? 

Flere danske politikere har efter tirsdagens kamp udtalt sig ift. Danmarks deltagelse ved VM 2022. Blandt andet siger statsminister Mette Frederiksen, at man bør adskille fodbold og udenrigspolitik. Men kan man i vor tid adskille sport og politik? Kommer Danmark til at spille ved VM i Qatar i 2022? Og hvis, hvilke signaler sender vi da som land?

https://www.theguardian.com/global-development/2021/feb/23/revealed-migrant-worker-deaths-qatar-fifa-world-cup-2022

https://www.dr.dk/nyheder/politik/skal-danmark-boykotte-fodbold-vm-i-qatar-her-er-politikernes-svar

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her