Nyhedsoverblik – 2. maj

02. maj 2021

Hver søndag giver SEIN dig et nyhedsoverblik fra den seneste tid. Nyhedsredaktionen har udvalgt 3-5 historier. De kan være fra ind- og udland, store og små, men vi mener, at de er værd at belyse. Vi vil forsøge at belyse aktuelle emner ud fra SEINs tanker og anskueliggørelser.

Roskilde Festival i opråb: Vi har brug for en klar udmelding nu
Regeringens genåbningsplan har ikke gjort danskerne klogere på deres sommerferieplaner. Det har fået Roskilde Festival til at råbe op: “Kære politikere: Vi har brug for en klar udmelding nu,” lyder det på deres hjemmeside. Det er fortsat uvist, om man så småt kan begynde at støve sit orange Harald Nyborg-telt af, eller om man skal vente igen til næste år og satse på, at tredje gang er lykkens gang; “Vi har alle ventet længe nok. Vi kan ikke vente mere. Vi – og alle jer, der er engageret i det danske festivalliv, har brug for vished nu.” Ifølge Signe Lopdrup, den administrerende direktør for Roskilde Festival, kan danskerne godt forberede sig på at blive skuffede: “Jeg har ud fra ekspertgruppens anbefalinger meget svært ved at tro på, at vi kan samle tusinder af mennesker på Roskilde Festival i slutningen af juni. (…) Tanken om en kommende aflysning er virkelig trist, men det er efterhånden svært at se nogen anden udvej.”

Men måske er der alligevel håb forude. Ifølge en række spanske eksperter er det nemlig muligt at holde koncerter for større forsamlinger på ansvarlig vis. Sådan lød det, efter man i Barcelona har eksperimenteret med en såkaldt ‘prøvekoncert’. Seks ud af 5000 deltagere blev smittet med coronavirus, hvoraf fire ud af seks blev smittet efter koncerten.

https://www.berlingske.dk/aok/roskilde-festival-og-heartland-er-taet-paa-at-opgive-aarets-festival
https://nyheder.tv2.dk/udland/2021-04-27-5000-deltog-i-proevekoncert-nu-ved-forskerne-om-der-skete-smittespredning

Unge borgere i West Virginia bliver betalt for at lade sig vaccinere mod corona
Unge voksne er mere tilbageholdende med at lade sig vaccinere end ældre, lyder et studie fra BBC. Det har fået den amerikanske delstat West Virginia til at reagere. Delstaten tilbyder nu unge borgere 100 dollars (omtrent 600 kroner) for at lade sig vaccinere mod corona. Ifølge delstatens guvernør, Jim Justice, er det nye tiltag et vigtigt skridt i kampen mod corona: “Det er vigtigt, at de unge også får en vaccine for at få styr på coronasituationen.” Tiltaget dækker over unge borgere mellem 16-35 år: “Vores unge i dag forstår ikke rigtigt, hvor vigtige de er for at få stoppet den her epidemi,” udtaler han til BBC. Ifølge avisen Washington Post lyder regningen på cirka 27,5 millioner dollar – cirka 170 millioner kroner – hvis alle takker ja til tilbuddet.

https://jyllands-posten.dk/international/usa/ECE12937158/delstat-tilbyder-unge-100-dollar-for-at-blive-vaccineret/

USA har ambitiøse mål for klimaet: Det har fået resten af verdens lande til at følge trop
I 2015 trak den daværende præsident, Donald Trump, USA ud af Paris-aftalen. Med Biden som amerikansk præsident er klima atter på dagsordenen – nu med et lidt andet take. USA vil, som verdens næststørste udleder af drivhusgasser, halvere landets CO2-udslip inden 2030. Sådan lyder det i hvert fald under Bidens klimatopmøde over Zoom.

“No nation can solve this problem on their own,” lyder det fra præsidenten. Det har fået Japan, Canada, Brasilien – og ja, endda Kina – til at følge trop. Ifølge Zetland har Japan og Canada mere eller mindre fordoblet landets indsats på klimaområdet. Mens USA er på diplomatisk kant med både Kina og Rusland, så sker der noget magisk: De samarbejder på klimaområdet. På Joe Bidens todages klimatopmøde, der slutter i dag, kan man se, at det nytter noget, når USA går forrest. Og det giver fornyet håb på klimafronten. Det ser ud, som om det er muligt for flere af verdens lande at finde en fælles kurs i kampen for klimaet på trods af landenes uenigheder.

https://www.zetland.dk/historie/se6ElNGY-mevMwN7a-6885e

Altinget Uddannelse: Halvdelen af alle grundskoler har ikke et funktionelt elevråd. Det kan blive et demokratisk problem
Allerede fra barnsben stifter danskerne kendskab til demokratiets grundsten og fordele – eller, sådan ser visionen i hvert fald ud. En ny rundspørge fra Danske Skoleelever viser, at det halter med at få et velfungerende elevråd stablet på benene på de danske grundskoler.

Undersøgelsen tog udgangspunkt i lidt over 100 skoler rundt omkring i landet. Hver fjerde elev udtaler, at deres klasse endnu ikke har valgt et elevråd på nuværende tidspunkt. Blandt de klasser, der har etableret et elevråd, svarer næsten halvdelen, at de ikke har afholdt møder siden i sommer (2020). Tallene bekymrer Børne- og Undervisningsministeren, Pernille Rosenkrantz-Theil, da et velfungerende elevråd er vigtigt for elevernes kendskab til et demokratisk samfund: ”Demokrati er noget, man skal øve sig i og lære, og her spiller elevråd en vigtig rolle i at forme en ungdomsgeneration, som forstår demokratiets muligheder og spilleregler.”

Veletablerede elevråd er en mangelvare på de danske folkeskoler. Det kan blandt andet skyldes, at eleverne ikke har kunne møde fysisk op på skolen. Formand for Danske Skoleelever, Esther Vyff Petersen, mener, at corona har været afsættet for debatten, men at der er tale om et generelt problem. Herved understreger formanden vigtigheden i at rette fokus på området. I sidste uge præsenterede hun, i spidsen for Danske Skoleelever, et forslag om at indføre en national valgdag for skolernes elevråd, hvor kontaktlærere, elevråd og skolebestyrelser uddannes i elevrådsarbejdet. På den måde bliver skolerne forpligtet til at inddrage eleverne i forskellige beslutninger, som vedkommer dem. Forslaget får ros fra både Venstre og De Radikales undervisningsordfører, Ellen Trane Nørby og Lotte Rod.

https://www.altinget.dk/uddannelse/artikel/mange-skoler-staar-helt-uden-elevraad

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her