Nyhedsoverblik – 20. juni

20. juni 2021

Hver søndag giver SEIN dig et nyhedsoverblik fra den seneste tid. Nyhedsredaktionen har udvalgt 3-5 historier. De kan være fra ind- og udland, store og små, men vi mener, at de er værd at belyse. Vi vil forsøge at belyse aktuelle emner ud fra SEINs tanker og anskueliggørelser.

Ungarn banner LGBT+-repræsentation i skoler og børne-tv
Hele juni måned står det på fest og farver i LGBT+-fællesskabets tegn. År efter år har pridemåneden vokset sig større, den og kan denne gang fejrer 52 års fødselsdag. Men hvis man er ung ungarer, kan det hurtigt blive svært at mærke kærligheden. Fredag d. 11. juni besluttede den ungarske regering at banne alt LGBT+-indhold, der har børn som målgruppe, heriblandt børnebøger og undervisningsmateriale.

‘’Beslutningen er inkluderet i en lov, som også straffer pædofili. Det betyder, at børn og unge under 18 ikke må blive udsat for pornografisk indhold, herunder indhold der repræsenterer kønsskifte eller homoseksualitet,’’ skriver BBC samme dag som loven blev vedtaget. Amnesty International-direktør for Ungarn, Dávid Vig, mener, at Ungarns regering prøver at associere pædofili med LGBT+, for at sætte fællesskabet i endnu dårligere lys: ‘’Det vil stigmatisere LGBT+-folket og deres allierede endnu mere,’’ udtaler han.

Denne beslutning er langt fra den første af slagsen, som Ungarn har taget. Blot i 2020 har Ungarn bannet homoseksuelle fra at adoptere samt vedtaget en lov, der forhindrer transkønnede mennesker i at registrere deres kønsskifte på deres ID. I samme år beordrede Ungarns premierminister, Viktor Orbán, at LGBT skulle ‘’holde sig væk fra vores børn’’.

https://www.bbc.com/news/world-europe-57439699
https://www.vice.com/en/article/n7v3mq/hungary-just-passed-a-law-effectively-banning-gay-couples-from-adopting
https://www.vice.com/en/article/m7j884/hungary-viktor-orban-gay-fairytale-characters
https://www.vice.com/en/article/n7wjbg/hungary-transgender-law-id-birth-certificates-orban

Flere partier vil lukke gymnasier med stort antal af elever med ikke-vestlig baggrund
Som del af en ny aftale, som et flertal på Christiansborg er blevet enige om, skal mellem 6-9 gymnaiser i hovedstadsområdet lukke for optag af elever i et år. Det skal ske med henblik på at bryde med den “negative spiral”, som partierne hævder, at gymnasierne er havnet i. Aftalen indebærer et helt nyt system for, hvordan eleverne skal optages og fordeles på gymnaiserne. Elevsammensætningen er ifølge børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) enormt skæv både social, kulturelt og etnisk.
“Dette kan være med til at skabe parallelsamfund og gøre det vanskeligere at sikre dannelseselementet i de gymnasiale uddannelser,” står der blandt andet i aftalen.
Ifølge Dansk Folkepartis undervisningsordfører, Marie Krarup, vil den nye aftale ændre på kulturen.
“Vi skal ikke have sharia eller islamisering på gymnasierne i Danmark. Det er derfor, Dansk Folkeparti er med i aftalen.
Vi ønsker ikke gymnasier, som er domineret af muslimsk kultur,” 
siger hun ved præsentationen af aftalen.

Det er dog et forvrænget billede af virkeligheden, mener administrerende direktør for NEXT, Ole Heinager; “Eleverne render altså ikke rundt med knive og snakker sharialov. De får tegnet et helt forkert billede af, hvordan gymnasierne er.”

Hvilke 6-9 gymnaiser, som der er tale om at lukke ned, er endnu ikke blevet offentliggjort.
Aftalen er indgået af regeringen, Enhedslisten, SF, De Radikale, Alternativet, Kristendemokraterne og Dansk Folkeparti.

https://www.tv2lorry.dk/lorryland/ny-aftale-kan-lukke-for-optag-paa-flere-gymnasier-i-hovedstadsomraadet

Christian Eriksens hjertestop vækker opsigt om førstehjælp
Lørdag d. 12. juni kunne danskerne følge med hjemme i stuerne eller se kampen direkte i Parken i København. En aften, der ellers havde lagt op til spas og fædrelandskærlighed, blev pludselig uhyggelig, da fodboldspilleren Christian Eriksen faldt pladask ned på det grønne græs. Der var tale om et hjertestop.

På de sociale medier har hændelsen fået stor opmærksomhed. Det var dog særligt førstehjælp og hjertemassage, der blev fokusset for mange Instagram-stories i weekenden. Det var nemlig manuel hjertemassage, der holder gang i Eriksen, før han blev genoplivet med ét stød fra en hjertestarter. Eksempelvis skriver Lise Rønne, tidligere X-Factor vært, således: ‘’Lad mig lige – i kølvandet på lørdagens forskrækkelse – minde om, at man kan booke et gratis hjerteredder-kursus anytime! […] Nu ved jeg, hvor min nærmeste hjertestarter er, og jeg ved, at det altid er bedre at gøre noget end ikke at gøre noget.’’

Tilbud om førstehjælpskursus findes her:
https://hjerteforeningen.dk/hjertelungeredning/
https://www.instagram.com/p/CQIdt7lBQoB/

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her