SEINblik

22. maj 2022

Nyhedsredaktionen har udvalgt 3-6 historier fra ind- og udland, som er relevante og aktuelle for dig og din hverdag. I dag kan du bl.a. læse om Sidney Lees død samt hvorfor Isabella Arendt stopper som formand for Kristendemokraterne.

Foto: Linda Kastrup

Bandana, smykker og amerikansk accent: Realitystjernen Sidney Lee døde i mandags 

Danmarks største realitystjerne er død. Bandana, graphic tees og selvbruner. Ingen anden end selveste Sidney Lee. Han blev blot 43 år. 

Siden 00’erne har Sidney sat sit præg på tv-skærme tværs over Danmark. Hans reality-karriere startede i en dansk wrestling serie fra 2007. Med citater som “Peter Bastian?” og “Hvad sker der? Er i glar?” slog han ned som et lyn i danskernes humor. Efter “Singleliv” tog hans karriere fart. Han har deltaget i 50 realityprogrammer, herunder bl.a. “For Lækker til Love” og “Divaer i Junglen”. 

Realitystjernen har haft stor success med hans persona. Hans personlighed gik dog heller ikke uset hen, hvis man spørger venner og bekendte. I en TV2 Lorry-bragt artikel, husker vennerne tilbage på deres ven: “Jeg tror ikke, at I finder en eneste person, som har noget negativt at sige om ham, hvis de kendte ham personligt,” fortæller vennen Michtel Nebelong til TV2. 

Sagen om Sidneys død ligger i Politiklagemyndighedens hænder. Man ved stadig ikke, hvorfor ikonet døde, men det afsløres, at døden skete, mens Sidney var i politiets varetægt. 

Sidney vil blive husket som den kultfigur indenfor dansk reality, som han var. Find en samling af ikoniske Sidney Lee momenter her

Mette Frederiksen springer ud som podcaster

Torsdag aften lancerede @mette en spritny podcast med sig selv som kurator. Allerede fredag morgen kunne første afsnit af “Statsministeren Spørger” høres på Spotify, Apple Podcasts, og andre podcastplatforme. 

Den velkendte makrelmad har smurt sig ind på Instagram og indirekte i valgkampagnerne. Men på podcastfronten har Mette F ikke fået mange hjerter: “Statsministerens første gæst er […] Rune Lykkeberg, […] det er ham, der har sået frøet til ideen om podcasten. Forbilledet er tilsyneladende den tidligere amerikanske præsident Franklin D. Roosevelts legendariske ’Fireside Chats’, 

Hvorfor i alverden Rune Lykkeberg ser denne form for envejskommunikation fra præsidenten som en slags demokratisk højdepunkt er uvist og noget idiosynkratisk,” skriver Politiken.

Det er ikke kun i medierne, at podcasten ikke har fået den vildeste opbakning. Flere memesider på Instagram ser kritisk på Mette som deltidspodcaster.

@speltmemes på Instagram

Næste afsnit udkommer fredag d. 27. maj. Skal du lytte med?

Finland, Sverige og NATO: En moderne kærlighedshistorie

Finland og Sverige vil være medlem af NATO. 

Onsdag d. 18. maj ansøgte de to nordiske lande om medlemskab i det militære forsvarssamarbejde. NATO er en organisation med militær samarbejde, der primært består af vestlige lande. Hvorfor gør landene det nu efter årtier med neutralitet?

Kort sagt har Finland og Sverige altid takket nej til medlemskabet. De ville begge undgå at opruste deres militær og dermed provokere Rusland. Begge lande ligger tæt på Rusland. Især Finland har ikke villet sætte en provokation af Rusland på spil, da de deler landegrænser. Sveriges neutralitet har været mere ideologisk og har fokuseret på dialog frem for militærmagt. 

I kølvandet på Ruslands invasion af Ukraine har politikere fra begge ansøgende lande udtalt, at det er et helt nyt sikkerhedsnet, som Europa nu står i “Jeg synes personligt, at vi ikke kan stole på en fredfyldt fremtid ved siden af Rusland,” udtaler den finske premierminister Sanna Marin. 

Hvordan ville det sikkerhedsnet se ud, hvis Sverige og Finland får et adgangspas til NATO? Major Steen Kjærgaard siger dette om begivenheden: “Det betyder, at russerne reelt bliver pakket ind af NATO fra Anatolien og hele vejen op til Arktis. Det er russernes værste skræk overhovedet.”

Sverige og Finland kan altså bidrage til NATO med militær styrke, bedre geografi og signalværdi.

NATOs parlamentariske forsamling afgører først i næste uge, om landene får lov til at være med i NATO. 

Enhedslisten vil udnytte EUs spillebane

Det er ikke længere et mål i sig selv, at Danmark skal forlade EU – i hvert fald ikke for Enhedslisten. Partiet har sidste weekend haft årsmøde og lavet en markant ændring i deres EU-program. 

Selvom partiet altså ikke længere ser en udmeldelse som et mål i sig selv, vil partiet stadigvæk fastholde en kritisk profil over for EU-maskineriet og bevare perspektivet om en dansk udmeldelse af EU. 

Pernille Skipper, som var medstiller af ændringsforslaget, siger også, at “vi er stadigvæk meget kritiske over for det demokratiske underskud, der er i EU. Men vi anerkender også, at EU er en spillebane, hvor vi kan vinde sejre. Det har vi set på både klima, ligeløn og rigtig mange andre områder. Og den spillebane skal vi bruge”. 

Men det er bestemt ikke et samlet Enhedslisten, som står bag partiets nye EU-politik. Partiets endelige EU-program blev vedtaget med et flertal på blot to stemmer. De to fløje i partiet er fortsat uenige om, hvorvidt det er bedst at være imod EU og arbejde for at nedbryde unionen, eller om man skal forsøge at være en del af fællesskabet og være med til at lægge den rigtige linje indefra. Det sidste er nu partiets politik. 

Alligevel er især mange af partiets unge medlemmer glade for den nye linje. En stor del af dem har ikke kunnet se sig selv i partiets tidligere EU-kritiske politik og har haft svært ved at forstå den negative holdning til EU. Derfor håber mange af partiets unge medlemmer, at partiets nye linje vil gøre partiet mere attraktivt for venner og bekendte, som ellers har været enige i resten af Enhedslistens politik. 

Vikaren fra helvede går af

I tirsdags kom det frem, at Isabella Arendt ville stoppe som formand for Kristendemokraterne, og hun med øjeblikkelig virkning også meldte sig ud af partiet. 

Kristendemokraterne mister derfor endnu et markant medlem og står uden deres tre spidskandidater til det kommende folketingsvalg, da det tidligere er kommet frem, at Jens Rohde ikke genopstiller, og stemmeslugeren Kristian Andersen fra Vestjylland heller ikke vil være at finde på stemmesedlen ved næste valg. 

Isabella Arendt blev landskendt tilbage i 2019, da hun overtog en TV-debat fra den tidligere formand. Her blev hun kendt som enten “vikaren fra himlen” eller “vikaren fra helvede”, afhængig af hvordan man så på partiets politik. Isabella Arendt nåede at være formand for Kristendemokraterne i tre år. 

Isabella Arendts brud med Kristendemokraterne sker på baggrund af manglende opbakning fra baglandet, og fordi arbejdsglæden simpelthen var forsvundet hos den nu tidligere partileder. Isabella Arendt udtaler, at hun ikke længere trives i arbejdet, og der gik længere og længere tid imellem, at hun gik glad på arbejde. 

Selv om Isabella Arendt afviser, at der er internt drama i Kristendemokraterne, har DR’s politiske korrespondent Christine Cordsen lavet en lynanalyse hos DR, hvor hun fortæller om et dramatisk opgør om den frie abort i partiet. Det er ingen hemmelighed, at flere af partiets medlemmer er imod fri abort og mener, at partiet skal lægge en hårdere politik på området, og at partiet ikke skal være for fri abort. Og selvom Jens Rohde for lidt over et år siden meldte sig ind i partiet på baggrund af den frie abort, står det stadigvæk i partiets principprogram, at “loven om fri abort er principielt uacceptabel”. 

Ung fodboldspiller springer ud som bøsse

Den britiske 17-årige fodboldspiller Jake Daniels springer ud som homoseksuel. Det er første gang siden 1990, at en engelsk professionel fodboldspiller tør stå frem og fortælle offentligheden om sin seksualitet. Han bliver hyldet verden over og bliver forhåbentlig rollemodel for fremtidige fodboldbørn. 

I mandags tog den unge Blackpool fodboldspiller en stor beslutning. Efter en god sæson, hvor han havde etableret sig som professionel fodboldspiller med en målscore på over 30 mål for Blackpools førstehold, mente Jake Daniels, at han var klar til at fortælle offentligheden sin store hemmelighed og springe ud som homoseksuel.

Fodboldverdenen er stadigvæk præget af homofobi, og en af Englands mest markante stemmer indenfor fodbold, den tidligere Manchester United-spiller Gary Neville, har også udtalt, at “Daniels skal forberede sig på, at nogen i miljøet vil møde ham med modstand, og at selvom det er acceptabelt set fra fansenes synspunkt, kan et omklædningsrum være et ondt sted…

Jake Daniels’ spring er med til at bane vejen for andre, og netop fordi fodboldverdenen er kendt for homofobi, bliver Jake Daniels også hyldet af hele verden for sit mod blandt andet af den danske Pernille Harder, som åbent har fortalt om sin seksualitet og den danske organisation Pan Idræt. Daniels håber selv, at han bliver rollemodel for andre spillere.

KILDER

https://www.tv2lorry.dk/lorryland/vennerne-saadan-var-gameren-reality-deltageren-og-kammeraten-sidney-lee 

https://www.theguardian.com/world/2022/may/12/why-are-sweden-and-finland-not-yet-in-nato-and-does-the-alliance-want-them 

https://nyheder.tv2.dk/udland/2022-05-10-finsk-og-svensk-nato-medlemskab-faar-stor-betydning-og-rusland-er-den-store-taber 

https://www.dr.dk/nyheder/politik/enhedslisten-goer-op-med-aartiers-eu-politik-dansk-eu-exit-er-ikke-laengere-et-maal 

Ungdomspolitikere fra Rød-Grøn Ungdom (begge instagramopslag fra lørdag den 14. maj) samt Enhedslistens regionsrådspolitiker Grethe Olivia Nielssons Facebookopslag fra tirsdag den 17. maj 2022

https://politiken.dk/indland/politik/art8774535/Isabella-Arendt-melder-sig-ud-af-Kristendemokraterne

https://nyheder.tv2.dk/politik/2022-05-17-isabella-arendt-afviser-drama-i-kd-arbejdsglaeden-var-vaek

https://www.dr.dk/nyheder/politik/kristendemokraternes-nye-formand-efter-isabella-arendts-exit-det-er-en-trist-dag

https://www.dr.dk/sporten/fodbold/et-stort-oejeblik-fodbolden-stjerner-hylder-17-aarig-springe-ud-som-homoseksuel

https://www.skysports.com/football/news/11095/12614736/jake-daniels-becomes-uks-first-active-male-professional-footballer-to-come-out-publicly-as-gay-reaction

https://www.dbu.dk/nyheder/2020/februar/homofobiske-tilraab-er-et-problem-i-dansk-fodbold/

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her