Nyhedsoverblik – 24. januar

24. januar 2021

Hver søndag giver SEIN dig et nyhedsoverblik fra ugen, der gik. Nyhedsredaktionen har udvalgt 3-5 historier. De kan være fra ind- og udland, store og små, men vi mener, at de er værd at belyse. Vi vil forsøge at belyse aktuelle emner ud fra SEINs tanker og anskueliggørelser.

Torsdag har vi fået en time ekstra dagslys
I denne uge lægger vi ud med en lille solskinshistorie – vi går nemlig bogstaveligt talt mod lysere tider! Dagene bliver nemlig længere, og det kunne man torsdag den 21. januar opleve med solens tilstedeværelse cirka en time mere på himlen i forhold til dagslængden en måned forinden. Det kommer dog an på, hvor man befinder sig i landet, for i Århus var der tale om en hel time, mens man helt nordpå i Skagen kun havde glæde af solen et par minutter længere. Går vi længere sydpå i det danske land, var der tale om et par minutter mindre end en time – den præcise dagslængde bestemmes nemlig af afstanden til Nordpolen – men det vil vi ikke kede jer mere med. Men vi tager i hvert fald imod hvert et minut med åbne arme, og den opløftende nyhed falder nok for os alle på et tørt sted i en tid, der har været præget af mere mørke, end hvad vi er vant til. Men der er grund til at være optimistiske, for i øjeblikket forøges dagslængden med 3-4 minutter for hver dag.

Sådan en glædelig nyhed skal man ikke kimse ad, lys har nemlig stor indvirkning på vores søvnkvalitet og humør. Med sollyset kommer også mere af glædeshormonet serotonin i menneskets hjerne. Solens stråler giver hjernens celler besked om, at “nu står vi op, nu skal der udskilles mere glæde.”
Forhåbentligt kan det hjælpe med at gøre den kommende tid lidt lettere, at dagene fra nu af bliver længere og længere – lysere og lysere.

https://videnskab.dk/sporg-videnskaben/kan-lys-pavirke-vores-adfaerd

Flertal i Folketinget ønsker indført tvungen isolation ved indrejse til Danmark
Et flertal af Folketingets partier ønsker at gøre selvisolation til et lovkrav, når man rejser fra udlandet og ind i Danmark. Som det er nu, er det blot sundhedsmyndighedernes anbefaling, at man med det samme går i karantæne, når man vender hjem til Danmark, også selvom man har fået taget en negativ COVID-19 test forud for indrejse. Både Konservative, Dansk Folkeparti, SF og Socialdemokratiet bakker op om forslaget, og det tegner derfor til, at der kan opnås et flertal. Det er endnu ikke klart, hvad straffen vil være for at bryde isolationskravet, men justitsminister Nick Hækkerup siger til TV 2 Nyhederne, at han forestiller sig, at der i første omgang vil være tale om en bøde, og derefter kan det blive til fængselsstraf, hvis lovbruddet gentages.

Forslaget kommer efter, at der lørdag d. 16. januar blev registreret det første tilfælde af den sydafrikanske coronavariant i Danmark. Varianten er mere smitsom, end den vi allerede kender, og der er derfor særligt fokus på at begrænse al rejse til og fra udlandet.

Trods Udenrigsministeriets rejsevejledninger, der fraråder alle rejser til resten af verden, er flere kendte influencere og sportsfolk rejst til Dubai. Man mener, at det netop er via en rejse til Dubai, at den sydafrikanske coronavariant er kommet til Danmark, og bl.a. derfor modtager de danske turister ved den solrige feriedestination skarp kritik på både sociale medier samt af eksperter og politikere.

Bokseren Mikkel Kessler, influenceren Elvira Pitzner og Alva Madsen fra programmet Fars pige er blandt dem, der har nydt tilværelsen i Dubai og flittigt postet billeder derfra på sociale medier.
Den 17-årige Alva Madsen fortæller i en video optaget på hotelværelset, at rejsen ikke er ulovlig og siger, at der er langt større chance for at blive ramt af corona i Danmark end i Dubai. Hun slutter videoen af med ordene: “Man kan ikke gøre alle glade, så vi har bare gjort os selv glade.”

Fredag har regeringen forbudt alle flyrejser fra Dubai direkte til København frem til tirsdag. Det sker på baggrund af en borgerhenvendelse om en sjusket udført covid-19 test ved afgangen fra Dubai.

https://www.dr.dk/nyheder/indland/eksperter-forbavsede-over-kendtes-rejser-til-dubai-det-er-en-fuckfinger-til-alle-os

Joe Bidens indsættelse
Onsdag d. 20 januar 2021 var en stor dag for USA, men også en stor dag for resten af verden. På dagen kunne du nemlig på skærmen følge med i Joe Bidens indsættelse som USA’s 46. præsident. Indsættelsen var ikke just, som den plejer, og her var det ikke kun mundbind og den manglende menneskemængde i gader og stræder, der fik begivenheden til at differentiere sig fra de andre af slagsen gennem historien. For det første ønskede Donald Trump ikke at overvære og være en del af begivenheden, og herudover var sikkerheden taget til et helt nyt niveau af frygt for, at urolighederne, vi så den 6. januar i Kongressen, ville gentage sig.

Vi vinker altså nu farvel til Trump og byder velkommen til Biden i Det Hvide Hus. Som Trumps diametrale modsætning kommer der højst sandsynligt til at ske radikale ændringer fremover med Biden ved roret.

Biden har som noget af det første efter indsættelsen skrevet under på, at USA igen skal indgå i Paris-klimaaftalen igen. En ændring, som også kommer til at have glædelig indvirkning på resten af verden og på vores klodes fremtid. Aftalen blev indgået blandt i alt 196 lande i 2015, og med den forpligter medlemslandene sig til at minimere deres udledning af drivhusgasser via grøn omstilling. Målet er en reduktion af drivhusgasser på 40 procent i 2030 i forhold til 1990. Aftalen er dermed et utroligt vigtigt skridt på vej mod en grønnere klode. USA’s deltagelse vil både have symbolsk betydning for de andre medlemslande, mens landets forpligtelse til aftalen også vil skabe tydelige resultater på vejen mod målet i 2030. Landet er nemlig en af de største udledere af CO2 på globalt plan.
Donald Trump valgte at afskrive sig aftalen i 2017.

https://nyheder.tv2.dk/udland/2021-01-17-saadan-vil-biden-aendre-usa-naar-han-tiltraeder
https://kefm.dk/klima-og-vejr/klimaforhandlinger/parisaftalen-2015

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her