SEINblik

03. oktober 2022

SEINblik er tilbage efter en lille pause på grund af fødselsdagsfejringen i sidste uge. Har du savnet os? Det har verdenssituationen måske, for hold op hvor er der sket meget i løbet af de sidste to uger. Der har i hvert fald ikke været tid til at slappe af for hverken verdensledere eller skakspillere. Vi har samlet de største nyheder i løbet af den seneste uge og tilpasset dem til lige præcis din øjenhøjde. God fornøjelse!

Analkugler og snyd – aldrig før har skakverden været så savage

Det er mange måder, at få de unges opmærksomhed på. Mette Frederiksen samarbejdede med tidens største influencere under valget i 2019. Frank Jensen gik noget mere alternativt til den med en tunge i øret. Men skandinaviens største skakdarling, Magnus Carlson, har alligevel formået at frigøre sig selv fra skakkens firkantede kasser og snige sig ind i ungdommens 30-kønnede verden. Men hvordan? spørger de gamle (eller er det blot ekkoet fra Søren Papes spindoktor?) Med sexlejetøj… selvfølgelig.
Sagaen om Magnus Carlsson og Hans Niemann fortsatte i ugens løb på bedste SoMe-vis. 

Siden Magnus Carlsson selv var teenager, har han været den ubestridte sejrsherre i skakkens verden. Dette stoppede brat, da den 19-årig Hans Niemann vandt en overlegen sejr, og siden har Carlsson samlet på nederlag, som vi andre har samlet på elregninger.
Desværre er der en stor sansynlighed for, at Niemanns sejre fungerer præcis, som russiske folkeafstemninger  – med fleksibel moral. Først blev det opdaget, at Niemann tidligere har snydt i skakspil – faktisk til en sådan grad, at han blev bortvist. Siden har utallige teorier gjort sagen en smule mere farvefuld. Den bedste af dem værende, at Niemanns coach, Maxim Dlugy, skulle kommunikere med Niemann igennem spillet – gennem vibrerende analkugler. Og selvom vi andre ikke behøver en undskyldning for at finde godterne frem, så har flere større skaklegender gjort sig tilhængere af teorien. Hvem ville have gættet, at skak kunne være så tilfredsstillende? 

Hvis der er én måde, hvorpå man ved, at man er blevet en succes hos ungdommen, så er det, når ens ansigt lægger grund til memes på samlebånd – vi håber at I nyder dem lige så meget, som vi har gjort!

 

Iranske kvinder demonstrerer: forstå konflikten

Mens der i Danmark debatteres om retten til at bære hijab, kæmper kvinder i Iran for præcis det omvendte: retten til at lade deres hår blafre frit i vinden. 

Protesterne har spredt sig i landet siden drabet på 22-årige Mahsa Amini. D. 16. september besøgte hovedstaden Teheran, hvor hun blev taget til politistationen, grundet hende forbrydelse: stramme bukser. 

I Iran er det lovpligtigt at kvinder bærer et hovedtørklæde og løst tøj, når de er i offentligheden. Da moralpolitiet i Teheran spottede Amini, separerade de hende fra hendes familie. Amini blev af “mystiske årsager” kørt til hospitalet, hvor hun senere skulle lade livet. Politiet nægter at have straffet hende fysisk – men familien og offentligheden nægter at tro det. 

Derfor er tusindvis af iranske kvinder taget til gaden, for at vise solidaritet og kæmpe for deres rettigheder. Nedrevne symboler, afklippede hårstumper og brændte hijabs er blandt metoderne som demonstranterne benytter. Protesterne har spredt sig til mindst 50 byer, mener Reuters. Senest er fodboldlandsholdet trådt i sorte klæder, for at vise sympati overfor landets kvinder. 

Om protesterne vil have en lovmæssig effekt er stadig uvist, men jo længere vi bliver ved med at skabe opmærksomhed om det, jo større chance er der for det.

 

Verdenssituationen spidser til: Lækager i North Stream-rørene og russiske mænd på flugt ud af Rusland

Danmark og Sverige er blevet hovedpersonerne i den ukrainsk/rusiske krig efter at der er blevet opdaget fire huller i de russiske gasrør, North Stream 1 og 2.

Hullerne ligger i den del af rørene, som befinder sig i dansk og svensk farvand, hvilket har givet komplikationer i forhold til, hvem der nu har ansvaret for hullerne. Hullerne blev opdaget, da man målte rystelserne i havet svarende til et mindre jordskælv. Lige så usædvanligt, som jordskælv i Danmark, er det, at der er gået hul i rørene i første omgang.

Netop dette, har også sat gang i spekulationer i mange vestlige lande om sabotage fra russisk side, mens russerne også selv efterforsker handlingerne som terror.

Desuden har fire ukrainske regioner nu stemt ja, til at blive en del af Rusland, selvom flere af regionernes beboere har kunne berette om tvang, tyveri af dokumenter og manipulation i forbindelse med valget.  

Lækagerne og valget har endnu engang skubbet til freden mellem vesten og Rusland, og flere lande anser hullerne, som provokation og magtdemonstrationer fra russisk side.

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her