Nyhedsoverblik – 30. maj
Hver søndag giver SEIN dig et nyhedsoverblik fra den seneste tid. Nyhedsredaktionen har udvalgt 3-5 historier. De kan være fra ind- og udland, store og små, men vi mener, at de er værd at belyse. Vi vil forsøge at belyse aktuelle emner ud fra SEINs tanker og anskueliggørelser.
Regeringen vil gøre op med de store studiebyer
‘Regeringen vil placere 25 nye videregående uddannelser rundt omkring i landet’. Sådan lyder det i et udspil, som blev præsenteret torsdag. Statsministeren lovede i sin nytårstale, at flere unge skulle kunne uddanne sig lokalt – og med det nye udspil virker det, som om der nu kommer handling bag ordene. Med udspillet ønsker man at flytte uddannelserne ud til lokale miljøer rundt omkring i landet, så alle uddannelserne og de unge ikke kun centraliserer sig i de større byer. Hensigten fra regeringens side af er at skabe mere balance i uddannelsesmiljøet, hvilket også gør det nemmere at rekruttere arbejdskraft i hele landet. Regeringens plan er at uddannelsesbalancen bl.a. skal skabes ved at indføre et loft på de videregående uddannelser i landets fire største byer. Her skal der nemlig skæres 10 procent af studieoptaget, og akkurat denne nedskæring mødte kritik på Christiansborg, og dét allerede inden udspillet var blevet fremlagt. Planen møder også kritik af studerende, der frygter for mistrivsel og dårlige uddannelser.
https://www.bt.dk/samfund/regeringen-har-store-planer-for-landets-uddannelser
Er det hykleri, når Mette Frederiksen tager afstand fra racisme?
De seneste dage har en video floreret på sociale medier. Et forældrepar er på tur med deres to små børn, da de udsættes for et verbalt racistisk overfald. De bliver blandt andet mødt med tilråbet: “Det her er ikke jeres land. Prøv at kigge på jeres hudfarve!” Mette Frederiksen roser i et opslag på Facebook, hvordan familien siger fra i situationen. Derefter påpeger hun: “Vi har alle et ansvar for at sige fra.”
Denne udtalelse kalder sociolog og forfatter Aydin Soei for ”topmålet af hykleri”. På hans Instagramprofil tordner han imod regeringens manglende handleplaner imod racisme. Regeringen afviser nemlig, at handleplaner kan løse problemet. Her påpeger Soei, at justitsminister Nick Hækkerup sidste år støttede op om en bred handlingsplan imod racisme overfor danske jøder.
https://nyheder.tv2.dk/samfund/2021-05-25-mette-frederiksen-reagerer-paa-opsigtsvaekkende-video
https://www.instagram.com/p/CPTEQOOBHfI/
Tyrkiet siger nej tak til plastaffald fra EU
32 millioner tons plastaffald – det var, hvad EU’s lande sidste år sendte til Tyrkiet. Men nu siger landet nej tak til mere affald, hvilket kan være skelsættende for, hvordan vi fremover skal genanvende plast i det hele taget. For hvor skal EU-landene nu gøre af al den plastik, som vi plejede at sende sydpå? Det er et godt spørgsmål, som den administrerende direktør for en britisk genbrugsforening, Simon Ellin, endnu ikke kender svaret på. Han kalder dog beslutningen for ‘et banebrydende øjeblik’, der radikalt kan ændre den globale genbrugsindustri.
Gigantisk fodboldfest tramper de aflyste musikfestivaler gule og blå
Politiet var talstærkt til stede, da Brøndby IF sikrede sig guldet ved det danske mesterskab i fodbold. Alligevel var de tusindvis af jublende fodboldfans ikke til at stoppe – selv ikke i forsamlingsforbuddets navn. På sociale medier florerer billeder, der sammenligner Brøndby IF guldfesten med lignende folkemængder på større musikfestivaler. Skuespiller Frederik Cilius Jørgensen var også hurtig til at lave sammenligning: “Jeg tør slet ikke tænke, hvor stor en idiot jeg ville føle mig som, hvis jeg lige havde måttet aflyse Smukfest.”
Forud for fejringen modtog politiet tre demonstrationsvarslinger, hvoraf en gik under navnet ”flere fans på stadion”. De lovlige demonstranter kunne derfor omgå forsamlingsforbuddet, mens de umaskeret sang under romerlysets skær. Styrelsen for Patientsikkerhed har nu opfordret alle, som deltog i festlighederne, til at lade sig teste.
Flykapring og tvangslanding i Minsk – tilspidser forholdet mellem EU og ‘Europas sidste diktatur’
Virker overskriften her, som noget du har studset over i medierne den forgangne uge? Eller virker det måske helt mystisk og voldsomt i dine ører? Læs med, så får du her et lille overblik over, hvad der sidste søndag skete i luftrummet mellem to EU-medlemslande.
I et ganske almindeligt passagerfly, der søndag lettede fra Grækenland med kurs mod Litauen, sad blandt andre den 26-årige journalist og aktivist fra Hviderusland Roman Protasevitj. Hvad han ikke vidste, var, at flyet med eksport fra et jagerfly snart ville blive omdirigeret til hans eget hjemland, hvor han samme dag ville blive anholdt. Okay – hvem er Roman Protasevitj, og hvem står bag kapringen af passagerflyet?
Protasevitj kan bl.a. skrive journalist, blogger og oppositionsaktivist på cv’et. Han er pga. sidstnævnte efterlyst i sit hjemland, Hviderusland, hvorfor han lever i eksil i Litauen. Til spørgsmål nummer to må det mest sandsynlige svar være Hvideruslands præsident, Aleksandr Lukasjenko. Og hvorfor så det? Vi skal et smut tilbage til landets præsidentvalg den 9. august 2020, hvor Lukasjenko med 80 procent af stemmerne udnævnte sig selv som præsident. Dog blev han beskyldt for valgsvindel, hvilket fik hundredetusinder af mennesker til at demonstrere i landets gader. En af demonstranterne har højst sandsynligt været Roman Protasevitj, som også efterfølgende bl.a. har skrevet indlæg, der har forholdt sig kritisk til landets præsident. Præsidenten selv har efterfølgende slået meget hårdt ned på demonstranter, hvilket herhjemme i vores demokratiske hjerter kan virke ganske frihedsberøvende. Hændelsen i europæisk luftrum i søndags er derfor langt, langt ude i ekstremerne, hvilket EU og USA også understreger ved at indføre sanktioner mod det hviderussiske regime.
https://www.zetland.dk/historie/s8l40xLB-a8RVB0BV-733b6?fromLanding=1
Hvad tænker du?