Nyhedsoverblik – d. 13. december

13. december 2020

Hver søndag giver SEIN dig et nyhedsoverblik fra ugen, der gik. Nyhedsredaktionen har udvalgt 3-5 historier. De kan være fra ind- og udland, store og små, men vi mener, at de er værd at belyse. Vi vil forsøge at belyse aktuelle emner ud fra SEINs tanker og anskueliggørelser.

Mette Frederiksen undskylder tvangsflytningen af 22 grønlandske børn – men fortsætter tvangsflytningen af 11.000 danskere
En historisk udredning slår det fast: Tvangsflytningen i 1951 af 22 socialt udsatte grønlandske børn kalder på politisk ansvar. Statsministeren undskylder nu det fatale sociale eksperiment. “Hensynet til børnene blev sat til side,” lyder det i en pressemeddelelse udsendt i tirsdags.

Samme dag runder et borgerforslag om at afskaffe ghettoloven 50.000 støtter. En lov, som tvangsflytter 11.000 borgere, og som FN kritiserer for diskrimination og krænkelse af menneskerettighederne. Mette Frederiksen betegner den derimod som “en af de bedste aftaler i Folketinget” og som et udtryk for solidaritet med børn i udsatte boligområder.
18-årige Ibrahim El-Hassan, aktivist i bevægelsen Almen Modstand, opfatter det dog som klokkeklar etnisk diskrimination og uddyber: “Hvordan kan man tillade sig, i et demokratisk land som Danmark, at tvinge folk ud af deres boliger?”

https://menneskeret.dk/nyheder/fn-ser-kritisk-paa-flere-danske-sociale-forhold

Journalist råber op: “I Danmark præmierer vi åbenbart vold mod kvinder”
I marts tyrede Türker Alici en vandflaske i hovedet på sin kvindelige partner i realityprogrammet Paradise Hotel. I november blev han nomineret til årets realitydeltager på baggrund af sin bærende rolle i serien. Dette har fået journalist Iben Maria Zeuthen til at råbe op på sociale medier, hvor hun fordømmer nomineringen.

Arrangørerne bag Reality Awards udtaler til DR “at de tager stor afstand fra vold”, men at Türker alligevel blev nomineret, fordi han har beklaget hændelsen, samt at offeret Sarah Dohn, på daværende tidspunkt, ikke opfattede episoden som en voldshandling. En handling, som dog får ham smidt ud af programmet, og som Sarah Dohn nu beskriver til Se og Hør således: “Han er meget voldelig, han tyrer en flaske i hovedet på mig, og den er målrettet mig”.

Nu har Alici trukket sig helt fra prisuddelingen. Han begrunder beslutningen således: “Når det begynder at gå ud over mit firma, Bronuts, så synes jeg ikke, det er så fedt længere”.

https://www.dr.dk/nyheder/kultur/omdiskuteret-flaskekast-faar-realitydeltager-til-traekke-sig-fra-prisuddeling?

EU-medlem sprang nøgen ud af vinduet i flugt fra homo-sexorgie
Da politiet i Bruxelles opløste en ulovlig 25 mands-sexfest, fangede de en nøgen blødende mand med ecstasy i tasken. Det viste sig at være József Szájer, et højtstående medlem af den ungarske national-konservative regering, bedst kendt for at have sammenfattet Ungarns kontroversielle forfatning. Forfatningen fratager ungarske LGBT+-personer rettighederne til blandt andet ægteskab og adoption. Szájer har nu trukket sig fra sin post i EU.

Den ungarske premierminister Victor Orban fordømmer episoden, som han kalder “uacceptabel og uforsvarlig”. LGBT+-organisationen RainbowHouse udviser derimod bekymring for Szájer på baggrund af hans dramatiske “outing” og tilføjer, at “det stadig er for tidligt at spå, om dette vil underminere tilliden til regeringens anti-LGBT+-politik”.

En ting er sikkert: Ungarer bosat i Bruxelles glemmer ikke episoden foreløbigt. Her har man foreviget det nedløbsrør, som Szájer flygtede via, med en tekst, som udstiller hans politiske hykleri: “The political career of József Szájer, MEP of Fidesz and EPP, ended here, when he tried to flee the authorities, using this gutter, after attending an illegal ecstasy fuelled orgy, amid the COVID-19 pandemic on Friday 27’th 2020”.

https://www.dr.dk/nyheder/udland/orban-tager-afstand-fra-gammel-ven-efter-sexfest-i-bruxelles-det-var-uacceptabelt-og

Oliestop i Nordsøen
Et flertal i Folketinget har besluttet, at Danmark fra år 2050 ikke længere skal hente olie og gas fra Nordsøen. Beslutningen sker i tråd med danske ambitioner om at være et grønt foregangsland og opnå klimaneutralitet i år 2050. Danmark har siden 1972 hentet olie og gas fra Nordsøen, og en indstilling af de fossile aktiviteter er et stort skridt for klimakampen.

Beslutningen kritiseres dog for at være for langsom. Danmark er nemlig i EU blevet tildelt store reduktionsmål i udledningen af drivhusgasser til år 2030, som altså er 20 år før de fossile aktiviteter i Nordsøen ophører. Det uambitiøse i aftalen falder naturligt tilbage på den klimabekymrede ungdom. Når klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) udtaler, at beslutningen mest handler om signalværdi til omverdenen, kan man som ung føle sig forsømt. Det er derfor stadig op til den unge, klimabevidste generation at presse på for yderligere ambitioner inden for dansk klimapolitik.

https://www.dr.dk/nyheder/viden/klima/betyder-det-danske-oliestop-overhovedet-noget-klimaet

England gør klar til at vaccinere mod coronavirus
England har i denne uge påbegyndt massevaccination mod coronavirus blandt sin befolkning. England bliver derfor et forgangsland inden for coronavaccination, som er en proces, store dele af den resterende verden vil følge nøje.

Vaccinationer i England sker, samtidig med at vi i Danmark bliver ramt af nye restriktioner, som statsminister Mette Frederiksen annoncerede på et pressemøde i mandags. Vaccinationseventyret rundt omkring i verdenen står derfor som det klareste håb for en normal sommer i Danmark. Hvis vi skal gøre os forhåbninger om festivaler, sene byture og kaffe i bedsteforældrenes have, er det vigtigt, at vi oplever en succes med vaccinationerne.

https://edition.cnn.com/2020/12/07/uk/uk-covid-first-vaccinations-pfizer-gbr-intl/index.html

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her