Olga anbefaler: K7 er et befriende og lidt forjaget initiativ

12. september 2023

I denne uge kan du opleve 180 muséer og udstillingssteder med fri entre og dertil meget billige billetter til teater og koncerter. Et tilbud til unge, som kun gælder i uge 37. Olga har undersøgt, hvilke oplevelser rundt om i landet hun glæder sig til og helst vil besøge. For en uge er ikke meget, når man gerne vil nå det hele.

K for kultur – 7 for 7 dage, uge 37 og op til 27 år

Jeg må nok erkende, at det er et godt stykke tid siden, de københavnske museer har set skyggen af mig. Det er langt fra en del af min hverdag, og jeg befinder mig typisk kun inden for de kunstneriske vægge, hvis jeg er væk fra København. Det skyldes nok, at jeg anser museums-oplevelser som værende en fuld dags-aktivitet, hvor jeg skal have noget for pengene. 

Siden 2020 har jeg helt uanende haft mulighed for at tage gratis på landets museer i uge 37. K7 er et landsdækkende initiativ, som skal fremme unges kulturelle interesse ved at gøre museums- og teaterbesøg lidt mere spontane, tilgængelige og uforpligtende. Både for de unge, der bruger det, men især også for dem, som ikke normalt har sin gang på udstillingsstederne. Ungdommen er ikke museernes klassiske klientel. Derfor er K7 også et forsøg på at lokke det unge publikum inden for dørene. Vi skal helst blive den fremtidige forbruger af vores udstillingssteder, hvis de skal kunne overleve i deres nuværende form. Jeg har planlagt at opleve mange museer og spillesteder alle ugens dage, så det må blive klemt ind både før og efter arbejde. Jeg får travlt, hvis jeg skal nå det hele, men det bliver forhåbentlig umagen værd.

Download din K7-billet her

Olga anbefaler K7 i hele landet

København
Traumecentret er en opfølger til koncert-forestillingen ‘Hotel Corona’ fra 2020 på teatret Revolver. Denne gang er det en iscenesættelse af Bisses nye album ‘Traumecentret’, som man kan se for blot 45 kr. Vi vil vække de døde til live og stede dem til hvile igen. Vi vil grave vores egen grav og fejre livets triumftog.
Planetarium er for alle os, der har selv den mindste interesse for universet. Vi får adgang til udstillinger omkring Big Bang og universets begyndelse. Derefter kan vi opleve en vild helhedsoplevelse i den flotteste kuppelsal med et alt-omsluttende lærred, hvor vi blandt andet kan se ‘Den internationale rumstation’ gratis mandag-lørdag kl. 15:55. 

Nordsjælland
Louisiana er i sig selv en fryd for øjet at besøge. Men midt i uge 37 starter en ny udstilling om det feminist-aktivistiske kunstkollektiv Pussy Riot. Med deres farvestrålende tøj, sange og performances har de udfordret det russiske regime, og nu udstilles dokumentation fra mere end et årtis aktioner på Louisiana. Derudover skulle den islandske kunstner Ragnar Kjartansson have en udstilling, man ikke vil gå glip af med sit kritiske blik på vestlig kultur gennem musik, humor og tragikomedie. Jeg har i hvert fald selv gemt den til uge 37.

Syd- og Vestsjælland
Geocenter Møns Klint ligger lige på toppen, inden man selv kan gå ned og udforske gamle fossiler og den flotte Klint. Hvis man ikke har været der endnu, er det virkelig oplevelsen værd, og man kan blive klogere på området uden at behøve at betale for den viden. Det er helt uforpligtende, og man kan gå rundt på egen hånd – både på klinten og i geocentret. 

Sydfyn
Øhavsmuseet huser en interaktiv udstilling, hvor man mærker naturen og finder tilbage til rødderne i udstillingen ‘Mærk Dig Selv’. Vi som beskuere har mulighed for at komme i centrum og opleve naturens påvirkning på en måde, hvor vi måske kan føle os som en del af noget større.

Odense
Bonnie og Clyde er en musical om det berygtede og beundrede forbryderpar, som er blevet sat op på Odense Teater. En historie fyldt med forelskelse, kriminalitet, musik og intriger. En forestilling, der koster 50 kr. under K7 – det er sjældent, man kan gå i teatret til den pris.

Aarhus
ARoS kender vi for panoramaet af en regnbue, som er placeret på toppen. Men ARoS indeholder både nye og faste udstillinger på sine ti etager. Blandt andet udstiller kunstneren Annette Messager sin surrealistiske, feministiske og æstetiske udstilling,Désirs désordonnés / Disordered Desires’, der med en skulpturel legesyge har fokus på vores begær. Hvis ikke, det er noget for dig, kan du altid bare gå en tur i regnbuen og gå ud igen – helt uforpligtende.
Natten er en teaterkoncert, sat op på Aarhus Teater, som givetvis skulle give en stærk sanselig oplevelse om nattens univers. Min aarhusianske veninde skrev, at “den var sygt god.” Det må jo være den bedste anbefaling, man kan opnå. Og så koster den kun 40 kr. i uge 37.

Midtjylland
Team Teatret har opsat et teaterstykke kaldet ‘Mine venner’, som bygger på romanen med samme titel af Monica Isakstuen. Stykket handler om venskab: både de gode gamle, de konfliktfyldte, de blege, de invaderende og de besættende venskaber, der ligner forelskelse. Og vigtigst af alt sætter stykket spørgsmålstegn ved, hvem man egentlig er uden sine venner. Pris: 50 kr.

Nordjylland
Aalborg symfoniorkester spiller koncert ‘Hollywood Galla’ fredag d. 15. september. Med som solister er to anerkendte musicalsangere Andrea Lykke og Christoffer Brodersen, som sammen med orkestret skal opføre de største filmhits i Musikkens Hus i Aalborg. 

Syd- og sønderjylland
Koldinghus er et over 750 år gammelt slot, som tidligere agerede et af landets vigtigste kongeslotte, og som nu er forvandlet til et moderne museum. En sammenkobling af et historisk monument og en flot arkitektonisk bygning, der virkelig er en nydelig oplevelse.

Kan vi gøre det mere uforpligtende at gå på museum?

Jeg håber, K7 kan sætte fokus på sammenhængen mellem kunsten og de unge. Få det unge publikum ind af dørene og samtidig rette kunsten og kulturen mod os. Det kan være, vi ville dukke mere op, hvis entré-prisen til kultur-institutionerne kostede noget i nærheden af K7’s priser.

Vi er alligevel ikke det klientel, der findes i forvejen, men til gengæld skal vi helst blive det.

At nå de mange muligheder på en uge kan blive svært samtidig med den normale hverdag. Arrangørerne af K7 har i samarbejde med Københavns Kommune forsøgt at få samme unge publikum til hyppigere at besøge udstillings-stederne i København – med K7PLUS. Et abonnement, som giver dig adgang til en række af museer i København for 69 kr/måned. Jeg tvivler dog på dens brede succes, da det ikke skaber rammerne for det uforpligtende, som vi har brug for til at kunne lægge tid af til museerne. Dertil skal der dog være cadeau til arrangørerne for at lægge vægt på det unge publikum. Prisen er ikke det eneste, der holder de unge fra at træde ind i museums-verdenen. Det er mindst lige så vigtigt, at den unge målgruppe er tænkt ind i og tænkt med i de udstillinger, vi bliver præsenteret for, når vi først er kommet ind af døren.

Jeg værdsætter virkelig, at der findes et initiativ som K7, men jeg håber samtidig på en generelt billigere entré for alle unge. Vi er alligevel ikke det klientel, der findes i forvejen, men til gengæld skal vi helst blive det.

K7 foregår fra d. 11. til 17. september
Læs mere her


Tekst: Olga Pontoppidan
Visuelt: Frederikke Vinter Vistrup
Redaktør: Laura Rye Bislev

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her