SEIN anbefaler

02. november 2022

I starten af hver måned anbefaler kulturgruppen en række begivenheder, som vi går og glæder os til. Anbefalingerne tager udgangspunkt i alverdens kulturelle indslag, men tager mest af alt forbehold for en knap så tung pengepung.

Talking Heads, "Remain in Light" (cover)

Jacob går en tur med et godt album i ørerne

Der er en tendens til, at det hele trækker sig en smule sammen i november måned. Dine venner har måske vendt sig væk fra parkerne og caféerne mod deres hjem. Det kan være, at du savner dem, men det kan også være, at det nu går op for dig, at det måske er meget sundt at kunne være i sit eget selskab. Derfor anbefaler jeg, at du finder et godt album og går en tur med dig selv. Jeg hører eksempelvis ‘Remain in Light’ af Talking Heads i øjeblikket. Måske finder du ud af noget nyt, eller måske synes du, det er spild af tid – men du kan give det et skud.

Dato og tid: Når du har lyst
Sted: Der, hvor du er
Pris: Gratis

Beate anbefaler Édouard Louis' "Færdig med Eddy Bellegueule"

Beate dykker ned i Edouard Louis’ forfatterskab

Edouard Louis er blevet lidt af en darling blandt dem, der interesserer sig for fransk litteratur – og med rette. Bogen ‘Færdig med Eddy Bellegueule’ kom jeg igennem på en enkelt aften. Louis skriver enkelt, men gribende – og så er han veltalende. Så læs hans bøger og se nogle interviews med ham. Han har meget på hjerte, og han er klog at lytte til.

Dato og tid: Når du har lyst
Sted: Hvor du låner eller køber dine bøger
Pris: Gratis på biblioteket

Foto: Camilla Skov

Astrid laver indisk mad

Efteråret er dampende mad og gryderetter. Varme krydderier og cremede konsistenser. Derfor anbefaler jeg, at du i november, minimum én gang, følger Vegetarisk Hverdags opskrift på Saag Paneer – og lad os se, om ikke du gentager succesen. Retten er billig og overraskende nem. Denne anbefaling er samtidig et hack til at kunne nyde mad i takeaway-genren, uden at bruge over 100 kroner. Du kan lave det selv. Det kalder tiderne også på. 

Find opskriften her.

Dato og tid: Når du craver indisk takeaway eller comfort food.
Sted: Et valgfrit køkken.
Pris: Afhænger mest af prisen på smør og feta. 

Lee Lozano, No title 1961, farveblyant på papir. Foto: Thomas Barratt. Courtesy: Hauser & Wirth.

Linnea ser Lee Lozanos kunst på GL STRAND

Lezano var en kvindelig kunstner i 60’ernes USA, der proklamerede sig selv som antifeministisk – på trods af at skabe værker, der leger med og forkaster stereotypiske kønsopfattelser. I udstillingen ‘The Ultimate Metaphor is a Mirror,’ som er hendes første udstilling i Danmark, mødte jeg Jesus, der fik et handjob på korset, indadvendte ansigter og skrald, hun samlede og tegnede i 60’ernes industrielle New York. Et virkelig specielt møde med en radikal, spændende, vred, sjov og menneskelig kunstner, jeg godt gad drikke en øl med.

Dato og tid: Indtil d. 13/11
Sted: Kunstforeningen, GL STRAND
Pris: 75 kr. hvis man er under 27, ellers 90 kr.

"Inden april" af Morten Chemnitz.

Christoffer læser ‘Inden april’

Årstiden byder på forandring. Da jeg forleden sad i toget og kiggede på alle de små fuger i landskabet, kom jeg i tanke om en idé, jeg engang fik. Den udspringer fra Morten Chemnitz’ ‘Inden april’: en digtsuite om små nærbilleder i landskaber og deres gradvise forandring gennem efterår, vinter og frem til marts måned. Den lyder sådan her: Prøv at læse de digte, der passer til månederne, tag ud i skoven eller byen og kig efter de forskellige kvaliteter ved årstiderne. Det skærper i hvert fald mine sanser. Prøv at finde fugerne i landskabet.

Dato og tid: Et par digte om ugen frem til marts eller bare i ét hug, hvis man ikke kan vente (så god læsning er det, ja)
Sted: Kan lånes på de fleste biblioteker eller købes
Pris: Gratis på biblioteket

Martine Syms, Mythiccbeing (2018). Installationsview, Kunsthal Charlottenborg. Foto: David Stjernholm. Courtesy: kunstneren & Sadie Coles HQ, London.

Rebecca skal til gratis omvisning på Kunsthal Charlottenborg

Hver onsdag i de kolde og mørke efterårsmåneder kan man komme til gratis omvisning på Kunsthal Charlottenborg. Man kan se deres tre aktuelle udstillinger: Post Capital, Asia One af Cao Fei og Digital Matters af Honey Biba Beckerlee. Især udstillingen, Post Capital, vækker en interesse i mig. Den tager udgangspunkt i det iboende paradoks ved at have et kapitalistisk system, der både er afhængig og truet af teknologiske fremskridt.


Dato og tid: Hver onsdag kl. 18 fra d. 19. oktober – 21. december
Sted: Kunsthal Charlottenborg, København
Pris: Gratis 

Grossererbadet i Badeanstalten Spanien i Aarhus.

Martin er god ved sig selv

“Året har 16 måneder: November / december, januar, februar, marts, april / maj, juni, juli, august, september / oktober, november, november, november, november.” Sådan skriver digteren, Henrik Nordbrandt, i digtet ‘Året har 16 måneder’. Når nu november føles så lang, så gør den hyggelig. Gør mørke til hygge: frem med stearinlysene og tag varmt og blødt tøj på. Når du så har siddet der i en krog tilpas længe, synes jeg, du skal tage ud og forkæle dig selv. Der er ikke noget som at træde kold og våd ind i en spa. Det behøver ikke være noget særligt – bare der er et varmt bassin, en sauna og et dampbad. Husk at være god ved dig selv – du fortjener det.

Dato og tid: Når det regner og er koldt på den helt særlige november-måde
Sted: F.eks. Grossererbadet i Aarhus, og Sjællandsgade Bad i København
Pris: 65 kr. i Grossererbadet, 100 kr. for saunagus i Sjællandsgade Bad 

Imelda Staunton som dronning Elizabeth, Dominic West som prins Charles (nuværende Kong Charles red.) og Elizabeth Debicki som prinsesse Diana i femte sæson af Peter Morgans "The Crown".

Olga skal se 5. sæson af ‘The Crown’

November måned bliver lang og kold, så hvad er bedre end at dyrke hyggen indenfor med en god serie? Den 9. november udkommer den længe ventede 5. sæson af serien ‘The Crown’ med et helt nyt cast. Den handler om 90’ernes Storbritannien med dronningens store udfordringer – ikke mindst skilsmissen mellem Charles og Diana. Efter Dronning Elizabeths død i september bliver det ekstra spændende at se, hvordan serien portrætterer den dramafyldte kongefamilie. Så uanset om man er til monarki eller ej, kan man ikke benægte at denne serie er god underholdning.


Dato og tid: Premiere d. 9. november
Sted: Netflix
Pris: Et Netflix-abonnement

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her