Sygeplejestuderende: “Min største bekymring er, at vi kommer ud til et sundhedsvæsen, der ikke har tid til at lære os op”

Skuffelsen og frustrationen var ikke til at overse hos de danske sygeplejersker, da Danmarks statsminister, Mette Frederiksen, endnu engang opfordrede det danske sundhedsvæsen til at yde en ekstra indsats på denne uges pressemøde om coronasituationen. Men hvordan er det egentlig at være sygeplejestuderende med udsigt til hård start på karrieren? SEIN har talt med Olivia Qvortrup, der læser til sygeplejerske og er færdiguddannet til januar.

 – Det kan godt være skræmmende at vide, at vi skal direkte ud i orkanens øje. Jeg er bange for, at det forventes, at vi, der er færdiguddannede om lidt, skal ud at løfte byrden.

Over sommeren strejkede de danske sygeplejersker i ti uger i et opråb om højere løn og bedre vilkår. Netop denne konflikt har sat tankerne i gang hos Olivia Qvortrup og har været med til at få hende til at tænke, om hun overhovedet vil arbejde som sygeplejerske.

– Min største bekymring er, at vi kommer ud til et sundhedsvæsen, der ikke har tid til at lære os op. Selvom vi er færdiguddannede og har været i praktik, er der stadig stor forskel på at være studerende til at have menneskeliv i hænderne som sygeplejerske.

Frygten for at blive glemt i det pressede sundhedsvæsen har fået Olivia Qvortrup og flere af hendes medstuderende til at overveje andre muligheder. 

– Når vi bliver færdiguddannede, overvejer flere af os at tage til Norge for at arbejde, fordi der er mere tid, flere ressourcer og højere løn.

– Jeg har også overvejet at søge væk fra arbejdet som sygeplejerske på et sygehus. Og i stedet forske, læse videre eller blive sundhedsplejerske, netop for at undgå at ende på et travlt sygehus, hvor man ikke har kompetencerne til at udføre opgaverne.

Selvom sygeplejerskerne strejkede i ti lange uger, medførte det ikke bedre løn- og arbejdsvilkår, som sygeplejerskerne ellers efterspurgte. Dog har statsministeren inviteret Dansk Sygeplejeråds formand, Grete Christensen, til møde i statsministeriet for at drøfte sagen og forhåbentlig finde frem til løsninger, der kan være med til at fjerne Olivia Qvortrup og hendes medstuderendes bekymringer.

https://politiken.dk/indland/art8464548/Sygeplejersker-f%C3%B8ler-sig-provokeret-af-Mette-Frederiksen?utm_medium=Social&utm_source=Facebook#Echobox=1636441571 
https://www.dr.dk/nyheder/regionale/fyn/mette-frederiksen-skal-ikke-regne-med-ekstra-indsats-fra-sygeplejersker-det-er?cid=soc_facebook_p4fyn_post_0mfcj8v1&fbclid=IwAR12FAbT3Q_ggdemkH2CC0QpY7fmZzRzXZaSGyFYxjuxCTYQ12SKQ5fjoUE 

Pearl Jam om igen: Ni døde til Travis Scott festival

Fredag d. 5. november gik det løs for de glade deltagere til Astroworld i Houston, Texas. 

Den verdenskendte rapper Travis Scott stod bag festivalen, hvor man blandt andet kunne spotte SZA, Earth Wind & Fire og Travis’ kæreste Kylie Jenner. Men synet af fletningerne og guldkæden fik publikum til at presse på. De over 50.000 deltagere ville så tæt på rapperen som muligt. Ubevidst skabte publikum et enormt pres på fronten af menneskemængden. Et pres, som har dræbt ni personer og efterladt hundredvis af deltagere skadet.

Travis Scott og sikkerheden til Astroworld er blevet sat under al kritik. På sociale medier strømmer det med videoer fra koncerten. Videoer, hvori desperate fans bryder ind til festivalen uden billet. Andre videoer viser koncertgængernes umulige forsøg på at slippe væk fra scenen. Selv da Scott kortvarigt satte koncerten på pause for at kalde på sikkerhedsvagterne, var det ikke muligt for dem at nå igennem mængden. 

Trods fans, der skriger på hjælp, og endda nogle, der når op til scenen for at advare om dødsfald, fortsatte han koncerten. Det diskuteres vidt og bredt, hvorfor rapperen ikke tog mere hensyn til publikummet. D. 6. november lagde han en halvandet minut lang undskyldningsvideo på Instagram: “Hver gang, jeg lægger mærke til noget mærkeligt ved mine koncerter, stopper jeg showet,” responderer Scott i videoen. Mange mener dog, at undskyldningen er foruden substans. Førhen har han stoppet et show på grund af, at en ung fan forsøgte at stjæle hans sko. Ovenpå koncerten vil Scott derfor give fulde refunderinger til alle, der kunne ønske sig det. Derudover har han planer om at betale for alle begravelser, der foregår i forbindelse med koncerten. Rapperen er efterfølgende blevet sagsøgt for situationen.

Tragedien minder i den grad om Pearl Jams optræden til Roskilde Festival 2000. På samme måde som til Astroworld, stormede publikum koncertområdet. Ni personer omkom af at blive skubbet til og trådt på af ubevidste festivalgængere. Den dag i dag er sikkerheden blevet tunet. Båse er blevet sat op foran scener, og crowdsurfing blev ulovliggjort i store dele af Europa. Dem, som har fulgt med i Travis-tragedien, krydser fingre for, at oplevelsen er en øjenåbner for bedre sikkerhed til koncerter fremadrettet.

https://www.bbc.com/news/world-us-canada-59205570 
https://www.youtube.com/watch?v=znqA2Qdw7HA&ab_channel=ShotgunShane 
https://www.youtube.com/watch?v=HoTGTF9Fl88&ab_channel=CNN 
https://www.cheatsheet.com/entertainment/travis-scott-stopped-concert-not-reason-think.html/ 

I got ninety-nine problems but krænkende musik ain’t one

En lørdag aften, en drink i din hånd og L.O.C., der runger højt i din øregang. Det er det, mange unge længes efter efter en lang uge. Men L.O.C., Tessa og andre sangere, der har en forkærlighed for ord som “bitches”, “hoes” og N-ordet, må pakke sammen på natklubben RUST.

RUST har valgt at stoppe med at spille musik, som kan føles krænkende. Initiativets formål er, at RUST fremover skal byde på en tryg atmosfære – et “safer space”. Mikkel Glenstrup, musikchefen for RUST, udtaler: “Der er ikke nogen grund til, at [gæsterne] skal føle sig krænket. Vi har ikke behov for at spille den her [krænkende] musik. ”

Initiativet er dog ikke foruden udfordringer. Eksempelvist er det blevet sværere for DJ’s at vide, hvor grænsen går. Natklubben har nemlig ikke fravalgt specifikke ord, men mener i stedet, at DJ’en skal skabe en “tryg” stemning. 

Glenstrup håber på, at det elektroniske musikmiljø vil afspejle sig i det kommercielle musikmiljø, som kan findes i den danske natklubbranche. Initiativet følger i fodsporene på “Eskimo-is debatten”. En debat, der fik hele Danmark til at diskutere, om en is virkelig kunne bidrage til en negativ kultur og hadefulde stereotyper. Efter en hed diskussion, ændrede Hansens Is alligevel navnet på den populære sommersnack. Er det tegn på, at RUST har taget et skridt i den rigtige retning?

https://www.berlingske.dk/pilestraede/natklub-vil-ikke-spille-sange-med-bitch-vi-vil-gerne-beskytte-vores 

Igen coronapas  og klare opfordringer om vaccine

I mandags, d. 8 november, indkaldte statsministeriet igen til pressemøde med covid-19 situationen på tapetet. På gældende tidspunkt har mere end 16.000 været konstateret smittet med corona, 303 var indlagt, 36 på intensiv og 21 i respirator. Det vil sige, at smitten i Danmark atter stiger, og af den grund kategoriseres corona igen som en samfundskritisk sygdom. Den stigende smitte har ført til, at folketingets epidemi-udvalg fra fredag d. 12 genindførte coronapas. Coronapasset fungerer som tidligere, hvor man skal have gyldigt testsvar eller vaccine for adgang. Passet gælder på indendørs restauranter, cafeer, natklubber osv. og derudover til forsamlinger med over 200 deltagere indendørs og 2000 deltagere udendørs. 

Derudover vil der flere steder være påbudt at vise coronapas eksempelvis ved besøg på steder med særligt udsatte personer. Du kan læse mere om de specifikke regler for coronapasset på coronasmitte.dk. Hertil kommer, at quicktest også er blevet genindført, og at pcr-test for fremtiden kræver tidsbestilling.

Med de nye tiltag sender regeringen tilmed en klar opfordring til befolkningen om at blive vaccineret. Eksempelvis vil det som ikke-vaccineret blive langt vanskeligere at komme ud at spise eller til et større arrangement, da det kræver, at man igen bliver testet jævnligt, hvorimod vaccinerede vil opleve forhindringer ift. de nye tiltag i meget ringere grad. Derfor kan tiltagene endvidere virke som en metode fra myndighedernes side til at appellere yderligere til, at flere bliver vaccineret.

Statsminister Mette Frederiksen udtrykker i pressemødet: ”Det kan ikke siges tydeligt nok. I, der ikke er vaccineret, bliv det … For alle jer, der ikke er vaccineret bliver det (coronapasset) selvfølgelig mere besværligt, og sådan mener jeg faktisk også, det bør være”.

https://www.tv2lorry.dk/lorryland/pressemoede-om-status-paa-coronasituationen-i-danmark
https://coronasmitte.dk/nyt-fra-myndighederne/pressemoeder/bekymrende-stigning-i-smitte-og-indlaeggelser

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her