SEINblik

08. maj 2022

Nyhedsredaktionen har udvalgt 3-6 historier fra ind- og udland, som er relevante og aktuelle for dig og din hverdag. I dag kan du bl.a. læse om dokumentaren om Herlufsholm, samt hvorfor kvinder i USA kan miste retten til den frie abort.

Årets deltagere

Breeeev! Wokeismen kommer til Paradise Hotel

Sex, fuldskab og drama ruller over skærmen for 19. gang, når Paradise Hotels nyeste sæson starter den 24. maj. Men hotelgæsterne har ikke fået den varme velkomst af seerne, som man kunne drømme om. 

I mandags lancerede Facebooksiden Paradisedk årets deltagere. Iblandt dem er bl.a. spejderen Rasmus og Lady Gaga-elskende Zilas. I år har fokusset været på at caste en mere mangfoldig gruppe af unge til at deltage i programmet. Men selvom ungdommen hyppigt efterspørger diversitet, gælder det ikke i alle kroge: “Lad os lige holde 1 minuts stilhed for Paradise Hotel” og “Flovt sgu” lyder det i Facebook-kommentarerne. 

Selvom Paradise er kendt for deres æstetiske singler, er der også en håndfuld seere, der roser det nye tiltag:  “Måske det paradise vil vise er mangfoldighed, og ikke bare de kønneste individer i landet,” skriver en Facebookbruger. 

NENT Group har i kortene, at denne sæson vil belønne positive værdier og adfærd:  “NENT Group garanterer et helt nyt […] format, som i højere grad skal afspejle den tid, vi lever i idag,” har produktionsselskabet meldt ud i en pressemeddelelse. 

Tivoli aflyser fredagsrock koncert

Tivoli valgte at aflyse Fredagsrock i fredags den 6.maj efter en række uroligheder til to tidligere koncerter. 

I fredags skulle CHEFF Records bestående af blandt andet kunstnerne Topgunn, Kidd og Klumben have spillet på scenen i Tivoli, men det blev desværre aflyst. Topgunn udtaler til DR, at han godt forstår aflysningen: Sikkerheden og den gode oplevelse har altid været vores førsteprioritet, så vi har forståelse for, at Tivoli bliver nødt til at aflyse.”

Den 15. april opstod der tumult blandt fredagsrock publikummet til en Icekiid koncert: Dette medførte, at koncerten måtte stoppe. Den 23. april forsøgte flere at springe over hegnet til Artigeardit og Andreas Odbjerg.  

Tivoli har siden de to hændelser indført et pladsreservationsprogram til arrangementer, der har større efterspørgsel end deres kapacitet rækker til. Programmet trådte i kraft til Aqua-koncerten den 29.april.

Aqua-koncerten forløb også “meget vellykket”, udtaler Tivoli selv, da det var et mere modent publikum. Tivoli har dog taget beslutningen om at aflyse CHEFF Records trods den vellykkede Aqua koncert, da CHEFF Records formentlig vil tiltrække et yngre publikum. Tivolis kulturdirektør, Frederik Wiedemann, udtaler i pressemeddelelsen: Vi har haft særlige udfordringer med noget af det yngre publikum til to af de første store koncerter i år. Vi har derfor valgt at aflyse den næste Fredagsrock, mens vi skaber det bedste setup for koncerter – også med et yngre og feststemt publikum.”

Tivoli ønsker også at indføre tiltag som spot-tjek af gæster i indgangen, konfiskering af eventuel medbragt alkohol og øget bemanding af kontrollører. Tivolis kulturdirektør udtaler til TV2 Lorry: “Vi er meget kede af, vi er nødt til at aflyse koncerten. Vi havde også selv glædet os til det, men situationen er usædvanlig, hvor vi har set nogle ting, som vi ikke plejer. Derfor kan vi simpelthen ikke være klar til på fredag.” Grundet deres bookede program kan de desværre hellere ikke arrangere en ny koncert med CHEFF Records. 

Tivoli håber dog at stå klar til fredagsrock den 13.maj, hvor DJ’en Martin Jensen gæster Tivoli Scenen.

Lækket dokument: USA mister måske retten til fri abort

Det amerikanske medie Politico har udgivet et lækket dokument på 98 sider skrevet af den amerikanske højesteretsdommer Samuel Alito. I dokumentet skriver Alito, at han ønsker, at dommen i sagen “Roe mod Wade”, der sikrer amerikanske kvinder fri abort, skal omstødes, altså laves om. Alito ønsker i stedet for, at delstaterne skal bestemme, hvilken abortlovgivning de skal have.

Det var også delstaterne, der bestemte over abortlovgivningen inden 1973. I 1973 fastslog man så retten til fri abort i den amerikanske højesteretssag “Roe mod Wade”. Sagen handlede om den ugifte kvinde Norma McCorvey, bedre kendt under pseudonymet Jane Roe. Sagen startede i 1968, hvor Roe var 21 år og gravid med sit 3.barn. Hun ønskede ikke at få flere børn, blandt andet på grund af manglende økonomi. Sagen var 3 år undervejs og har siden sikret, at kvinder selv må vælge, om de ønsker en abort, uden at delstaterne kan sætte forhindringer for dem. Det vil det lækket dokument dog sætte en stopper for.

De store argumenter for at omstøde “Roe mod Wade” er, at der i “Roe mod Wade” blandt andet bliver brugt begrebet “privatliv”, der ikke står i den amerikanske forfatning, men er blevet fundet mellem linjerne i forfatningen. Niels Bjerre-Poulsen, der er lektor ved center for Amerikanske studier ved Syddansk Universitet, udtaler til DR om begrebet “privatliv” i “Roe mod Wade: “ Det gjorde det muligt for konservative dommere at sige, at afgørelsen er dårlig jura. Højesteret kan ikke have en mening om noget, der ikke står i forfatningen.” Alito argumenterer derudover for i dokumentet, at abortlovgivningen er politisk, og derfor skal politikerne tage sig af det; Alito ønsker selv, at abortlovgivningen ikke skal blive håndteret af de federale politikker, men af delstaterne. 

Hvis delstaterne får lov til at bestemme over abortlovgivningen, vil kvinder i Texas kun kunne få udført en abort, hvis moderens liv er i fare. Dette blev skrevet i en udløserlov i Texas sidste år, og 12 andre stater har lignende udløserlove. En udløserlov vil i dette tilfælde træde i kraft, i det øjeblik “Roe mod Wade” bliver omstødt.

Beslutningen er dog ikke endeligt taget, og de 9 højesteretsdommere kan stadig nå at ændre holdning. Niels Bjerre-Poulsen udtaler til DR: “Teoretisk set kan de godt nå at ombestemme sig. Men det, vi kan se i dokumentet, er, at der er et flertal for Alitos udlægning.”

Herlufsholms hemmeligheder er ikke så hemmelige længere 

Grov mobning, vold og seksuelt misbrug: Man kunne godt være tilbøjelig til at tro, at det blot er ens gamle teenageroman, der har fået et comeback, men det er desværre virkelig hændelser på én af Danmarks mest prestigefyldte skoler. 

Det er TV2, der har tændt lighteren under det papirhus af sager, der har ligget og ulmet på Herlufsholm Skole. Dokumentarfilmen Herlufsholms Hemmeligheder byder nemlig op til stort drama; Fødselsdagstæsk, pø-kamp, bindelege med fingrene i numserne og seksuelle videoer. Netflix kunne ikke have skrevet det bedre. Herlufsholms hemmeligheder er ikke børne-tv. Grovere bliver det kun, da det bliver tydeligt, at skolens ledelse længe har kendt til problemerne – uden handling. Faktisk har skolens rektor, Mikkel Kjellberg, næsten fået kritik-bingo: Både eksperter, statsministeren og kronprinsparret har været ude med riven efter ham.

“Som forældre forventer vi, at skolen effektivt sikrer en kultur, hvor alle er trygge og en del af fællesskabet, og vi vil i den kommende tid følge de ændringer, som er åbenlyst nødvendige,” skriver Kronprinsparret på Facebook. 

Prins Christian startede i 1.g på skolen i 2021, og Prinsesse Isabella står til at skulle starte næste år. Det er altså kun, hvis ikke skolen ender i nedlukning, som mobbeforsker Helle Rabøll Hansen foreslår. Det ville angiveligt kunne hjælpe med at gentænke skolens traditionelle disciplin og hierarki. 

Kostskolen oplyste i går, at rektor Mikkel Kjellberg stopper. Dokumentaren kan ses på TV2

Kilder

https://www.facebook.com/ParadiseDanmark/posts/5951168961579876 

https://footy.dk/footy-entertainment/2022/01/11/kaempe-aendring-slut-med-paradise-hotel/ 

https://press.nentgroup.dk/post/nent-group-moderniserer-paradise-et-helt-nyt-take-pa-et-elsket-f 

https://www.akademikerbladet.dk/aktuelt/2021/august/unge-kraever-mangfoldighed-paa-arbejdspladsen 

https://www.dr.dk/nyheder/seneste/topgunn-efter-aflyst-fredagsrock-sikkerheden-har-foersteprioritet 

https://soundvenue.com/musik/2022/05/tivoli-aflyser-denne-uges-fredagsrock-med-cheff-records-sker-efter-kaotiske-koncerter-med-icekiid-og-artigeardit-479907 

https://soundvenue.com/musik/2022/04/tivoli-reagerer-paa-de-seneste-ugers-kaotiske-fredagsrock-koncerter-indfoerer-pladsreservation-479343?_thumbnail_id=415249 

https://www.tv2lorry.dk/koebenhavn/frygter-uro-tivoli-aflyser-koncert-paa-fredag 

https://www.dr.dk/nyheder/udland/vrede-demonstranter-foran-hoejesteret-efter-laekket-dokument-om-afskaffelse-af-ret 

https://www.dr.dk/drtv/se/deadline_-modis-danske-diplomat_ven_313444 

https://www.dr.dk/nyheder/udland/vrede-demonstranter-foran-hoejesteret-efter-laekket-dokument-om-afskaffelse-af-ret

https://nyheder.tv2.dk/samfund/2022-05-05-ekspert-anbefaler-at-herlufsholm-lukker-og-gentaenker-skolen

https://nyheder.tv2.dk/2022-05-04-tv-2-dokumentar-afsloerer-detaljer-om-overgreb-paa-herlufsholm-fire-elever-bortvist

https://nyheder.tv2.dk/2022-05-05-vold-grov-mobning-og-seksuelle-kraenkelser-nu-staar-flere-herlufsholm-elever-frem

https://nyheder.tv2.dk/samfund/2022-05-05-ekspert-anbefaler-at-herlufsholm-lukker-og-gentaenker-skolen

https://tv2-dk-videos.secure.footprint.net/TV2flash/flex/f8ce635a-a0f6-4d5d-bb50-96d0808e5ec4.mp4

https://nyheder.tv2.dk/2022-05-06-rektor-vil-se-paa-aendringer-af-omstridte-regler-og-traditioner

https://nyheder.tv2.dk/samfund/2022-05-05-nu-reagerer-kronprinsparret-paa-afsloeringer-om-herlufsholm

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her