SEINblik

19. juni 2022

Nyhedsredaktionen har udvalgt 3-6 historier fra ind- og udland, som er relevante og aktuelle for dig og din hverdag. I dag kan du bl.a. læse om den fiktionelle hookup-app “DRIFT” samt Folkemødet.

Unge vil bringe fiktionel hookup-app “DRIFT” til live

Fra Jonas Risvigs story torsdag – en mulig prototype af DRIFT?

I fredags udkom syvende og sidste afsnit (indtil videre) af den sex-centrerede ungdomsserie SALSA. Ved hjælp af den fiktive app “DRIFT” har karaktererne samleje på kryds og tværs ved at matche med folk på appen, hvorefter de kan rangere hinanden på en skala fra et til ti. Nu ønsker flere danske unge at gøre app’en til en realitet. 

I hvert fald, hvis man scroller igennem instruktøren Jonas Risvigs DM’s: “Hey Jonas […] Jeg, som går i gymnasiet, tror, at hele samfundet vil blive […] bedre med appen DRIFT […]: 1) Et tryggere sexsamfund for unge. 2) Ens selvværd vil blive forbedret. 3) FUCKING LEVE LIVET”. Sådan lyder en besked, som Risvig har modtaget og delt på TikTok tirsdag d. 14. juni. Det er ikke den første af samme slags besked, som instruktøren deler. Og kommentarfeltet stemmer i med tags af venner og hype om appen. 

@jonasrisvig

Alle de gode argumenter 😭 test me

♬ All The Way Up – Fat Joe & Remy Ma

 

Serien er dog spækfyldt med modargumenter. Eksempelvist står flere karakterer i utrygge situationer. Men da de i forvejen har givet samtykke via appen, kan de senere hen ikke bevise det, hvis de har trukket det tilbage. Andre modargumenter, der taler for sig selv, er sexsygdomme og sexafhængighed.

Risvig har dog et åbent sind for den Tinder-agtige app: “Jeg er totalt overvældet over, at fiktionen i SALSA pludselig er vokset ud i virkeligheden. Der er masser af gode argumenter for-og-imod. […] Og så må vi se, om virkeligheden pludselig indhenter fiktionen,” skriver han på Instagram Story onsdag. I en artikel fra BT understreger han dog, at appen ville skulle udarbejde et gigantisk sikkerhedsnet, således at den kan passe på de unge

Overgreb og overfald over landegrænser vækker opsigt på kvinders sikkerhed

Sexchikane og kvindehad har fyldt meget i ugens løb. Først gik en video viralt i Kina. I videoen ses en mand, der på ubehageligt vis henvender sig til en kvinde på en restaurant. Han bliver afvist af kvinden, hvorefter manden og hans venner begynder at tæske flere kvinder på lokationen. Stole og flasker bruges som våben. 

På den anden side af verden er to kvinder nu igang med at sagsøge konsortiummet MAERSK i en amerikansk domstol. Det danskejede firma er havnet i sagen, da de to kvinder mener, at arbejdspladsen ikke beskytter kvinder, når de bliver udsat for voldtægt og sexchikane. 

Især i den kinesiske sag har myndighederne lukket øjnene for, at volden skulle være kønsmotiveret: “Derfor har man igangsat en to uger lang kampagne for at ramme organiseret kriminalitet i byen med ”lynets kraft” for at ”luge dem (de kriminelle, red.) ud med fuld magt”, blandt andet med strengere straffe,” skriver DR i en artikel tirsdag d. 14. juni. Men den er offentligheden altså ikke helt med på, hvorfor videoen af de voldsramte kvinder går viralt verden over. 

Endnu engang er der blevet sat ild til #MeToo-debatten, der centrerer sig om sympati for dem, der har været udsat for seksuelle krænkelser. Sagerne minder os endnu engang om, at der er lang vej at nå igen. Ved at dele deres individuelle sager håber ofrene på at sprede opmærksomhed på kvinders sikkerhed.

Hvad skal der nu ske i Nations League?

Det blev til 2-0 til Danmark i mandagens UEFA Nations League kamp mod Østrig. Og det blev da også fejret af hundredevis af rød- og hvidklædte danskere i Fælledparken trods det aflyste arrangement. 

Nu stiller danskerne spørgsmål til, hvorvidt vi har mulighed for at gå videre i gruppen, når de sidste kampe skal spilles til september. 

Danmark har ni point og er dermed det hold med flest point i vores gruppe. Men for at komme ud på toppen skal vi først slå Kroatien og Frankrig, der også er i gruppe A1. Indtil vi skal stille op mod de to lande, er vi dog sikret overlevelse på Nations League A-niveau, da landsholdet vandt over Østrig mandag aften. 

Ovenpå det nylige årsjubilæum for Christian Eriksens gyselige hjertestop holder landsholdet altså stadigvæk ikke tilbage. Og fansene krydser fingre hele vejen til september:

Det forudses, at Danmark har gode chancer for at få en gruppesejr. Hvis Danmark blot slår Kroatien, som vi skal spille mod før Frankrig, har vi allerede vundet gruppen. Taber Danmark til Kroatien, så skal vi krydse fingre for at vi både slår Frankrig, samt at Kroatien taber eller spiller uafgjort mod Østrig. På de to måder vil pointene gå op i en højere enhed, og vi kan hente gruppesejren hjem.

Forvirret? Det er helt fair. Bladr tilbage til SEINblikket i sidste uge og bliv Nations League ekspert på nul komma fem!

Ny rapport: Fangelejrenes danske børn får nu antidepressiv medicin

Ny rapport om en gammel historie. Virkeligheden er, at der stadig sidder danske børn i fangelejre rundt omkring i Syrien. 

Udenrigsministeriet har for nyligt sendt to børnelæger og en specialpsykolog til fangelejren al-Roj i Syrien for igen at undersøge de danske børns fysiske og psykiske tilstand. 

Særligt to brødre er i højt opsyn af lægerne. To brødre, der oplever svære psykiske udfordringer i form af raserianfald, angst og generel uro i sind og krop. Løsningen har for de lokale lejr-læger været at give den ældste bror antidepressiv medicin. Herhjemme giver man ikke antidepressiv medicin til borgere under 18 år. 

Der er tale om fem danske børn, der stadig er fanget i Syrien, skriver DR.

Folkemødet er tilbage

Det er små 11 år siden, at politikerne for første gang besluttede sig for at mingle med pøblen og svinge de røde og hvide faner over Danmarks mest ensomme ø: Bornholm. Traditionen tro betaler vi gerne mere for Airbnb og hostels i Allinge end kvadratmeterprisen for et værelse i København: For findes der bedre selfies end dem med Ole Birk Olesen eller Isabella Arendt? 

Også SEIN  har pakket kufferten og slået sig ned i weekendens politiske epicenter. Allerede torsdag måtte Clement Kjærsgaard afslutte Debatten tidligt pga. klimaprotester efter en varmtglødende debat, hvor publikum fik lige så meget huje-tid, som politikerne fik taletid. Sideløbende kommer Reuters Digital News Report med den deprimerende rapport om, at danskeres interesse for nyheder er faldende. Perfekt timing til folkemøde!



Kilder

https://www.bt.dk/film-tv-og-streaming/unge-efterspoerger-sexapp-fra-dr-serie-der-medfoelger-enormt-mange

https://www.dr.dk/nyheder/udland/overfaldsvideo-gaar-viralt-i-kina-maend-foeler-de-har-ejerskab-over-kvinder 

https://twitter.com/Byron_Wan/status/1535430153274155010 (Trigger warning: Twitter-kommentaren er blevet brugt som research og indeholder den nævnte video fra artiklen. Se på eget ansvar.)

https://mobilitywatch.dk/nyheder/fragt_logistik/article14145980.ece 

https://www.dr.dk/nyheder/penge/kvinder-laegger-sag-mod-maersk-vende-det-blinde-oeje-til-voldtaegt-og-chikane

https://seinmag.dk/seinblik-27/ https://sport.tv2.dk/fodbold/2022-06-14-saadan-er-danmarks-muligheder-for-at-vinde-gruppen

Speciallæger efter nyt besøg hos danske børn i IS-fangelejr: ‘Skal evakueres inden for måneder’ | Indland | DR

Lægerapport slår alarm: Danske børn i fangelejre i Syrien er underernærede, og én bør indlægges | Indland | DR

http://www.pet.dk/Nyheder/2022/~/media/VTD2022/VTD20226Kpdf.ashx

Regeringen skifter mening og henter kvinder og børn hjem fra Syrien: Få overblik over sagen her | Udland | DR

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her