SEINblik

26. juni 2022

Nyhedsredaktionen har udvalgt 3-6 historier fra ind- og udland, som er relevante og aktuelle for dig og din hverdag. I dag kan du bl.a. læse om kvote 2-ansøgninger og angrebet af det norske Pride. 

Festivalerne råber efter hjælp

Du swiper stories på Instagram. Endnu engang ser du et opslag med sort baggrund og hvid tekst: “Sælger Full Festival billet til Roskilde – skriv i DM”. 

I går væltede Roskilde Festival for 50. gang hegnet. Men inden deres 50-års jubilæum for alvor gik i gang, var legen allerede lidt for god. Først hørte vi, at det var de frivillige sjæle, som festivalen manglede. Og nu med over 3.000 billetter til salg på DBA alene, bliver dyrskuepladsen i Roskilde lidt tommere, end den plejer. 

Roskilde er ikke den eneste store festival, der har svært ved at engagere frivillige. Tinderbox i Odense har i år måtte betale dele af deres arbejdskraft. 600 personer ud af de i alt 6000 frivillige vil eller har modtaget 140 kr. i timen i erstatning for en festivalbillet. 

Og hvad så med festivalgængerne?

Kultureksperterne gætter på, at det er corona, der holder unge festivalgængere tilbage: “Det er helt naturligt, at en billet, som oprindeligt blev købt til festivalerne i 2020 eller 2021, hvor folk ikke havde lagt planer for sommeren 2022, i højere grad bliver solgt videre end en billet købt lige op til begivenheden,” fortæller Mads Mikkelsen, kommunikations- og marketingchef for Roskilde Festival til Politiken. 

Årets line-up har dog også delt vandene. 20. juni måtte den amerikanske rapper Jack Harlow aflyse hans koncert, for at færdiggøre genindspilningen af filmen “White Men Can’t Jump”. Det rammer i mange fans’ hjerter, at han ikke dukker op. Men heldigvis, har Roskilde fundet en løsning: den japansk-britiske popmusiker Rina Sawayama. 

I kommentarsporet i lanceringsopslaget på Facebook lyder det: “Lorte erstatning, kæft hvor skuffende”. Imens mange langtidsfans af Sawayama glæder sig: “Kæmpe! Erstatter festivalens næstdårligste rapnavn […] med fusionspop fra absolut øverste hylde

Er du en af dem, er har solgt din billet til en af årets store festivaler? Hvorfor?

Optagelsesprøver kan blive det nye sort til kvote 2-ansøgninger

De nyudklækkede studenter larmer og farver i byens gader, mens politikerne diskuterer kvote 2-processen. Fremover vil vi se langt flere fagspecifikke optagelsesprøver, når unge søger ind gennem kvote 2 til videregående uddannelser. I hvert fald hvis du spørger regeringen. 

Regeringen vil væk fra de personlige ansøgninger, hvor højskoleophold og opdagelsesrejser kommer os til gode hos uddannelserne. Det vil være optagelsesprøver som vi kender dem fra Københavns Universitet eller Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Det gør regeringen på baggrund af at skabe mindre ulighed blandt ansøgerne: “Hvis forældre kan hjælpe dig med at søge ind gennem kvote 2 ved at betale for højskole- eller udlandsophold, så ender det med at betyde, at børn af ufaglærte forældre stilles dårligere, selvom de har de samme karakterer som børn af faglærte forældre,” argumenterer Jesper Petersen (S), uddannelsesminister.

Men, men, men… gør det nu virkelig det?

Nej, mener forperson i Djøf Studerende, Johanne Baadsgaard. Hun forudser blandt andet, at det kan skabe et dyrt marked for tilkøb af ekstra hjælp til optagelsesprøverne, som vi kender det fra Studienet og Mentor Danmark. Hun mener også, at det vil skabe endnu mere pres især i sommerferien, “[…] hvor unge skal bruge hele deres sommerferie på at køre rundt til forskellige optagelsesprøver, hvor de ikke helt ved, hvad det er, de bliver testet på,” fortæller Baadsgaard.

Tirsdag startede forhandlingerne om udspillet, hvor der bl.a. blev snakket om et karakterloft på 10,0, samt at uddannelserne skal optage 25% af eleverne gennem kvote 2.

Det norske Pride under angreb 

Uoversiktlig situasjon. Sådan skrev det norske politi efter en mand åbnede ild mod to natklubber natten til lørdag i den norske hovedstad Oslo. Her er, hvad vi ved om angrebet.

  • Episoden havde tre gerningssteder: Den kendte bøssebar London Pub, jazzklubben Herr Nilsen og et gadekøkken, hvor gerningsmanden blev anholdt.
  • Der er flere tilskadekomne. To har mistet livet og 21 er kørt på hospitalet.
  • Gerningsmanden er norsk statsborger med iransk baggrund. Han var kendt af politiet samt den norske efterretningstjeneste PST. Desuden menes han at være tilhænger af terrororganisationen ISIS.
  • Den norske  ligestillingsminister har udtalt sig om sagen og vist stor sympati for alle involverede. Sådan lød ordene på dagens pressemøde: Vi skulle have gået i paraden. Vi skulle fejre kærligheden for første gang i tre år.
  • Det norske politi efterforsker handlingen som terror. Politiet har optrappet sikkerhedsniveauet og alle politifolk er pålagt at bære våben midlertidigt. 
  • Den norske Pride-parade er blevet aflyst på opfordring af politiet på grund af sikkerhedsmæssige grunde. Inger Kristin Haugsevje, leder i Oslo Pride og Inge Alexander Gjestvang, leder i FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold udtaler sig: 

“Nå skal vi følge politiets anbefalinger og ta vare på hverandre. Varme tanker og kjærlighet går til pårørende, skadde og andre berørte. Vi skal snart være stolte og synlige igjen, men akkurat i dag skal vi holde og dele pridemarkeringene hjemmefra.”

https://www.instagram.com/p/CfN9dkut_pm/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

Paraden skulle være afholdt lørdag. 

Kvinder i 26 delstater kan vinke farvel til retten til abort

Fredag omstødte USA’s højesteret “Roe v. Wade”, som i 49 år har forfatningssikret kvinder i USA retten til fri abort. Omstødelsen betyder, at det nu er op til de forskellige delstater at vælge, hvordan de ønsker at lovgive om abort. 

I maj blev det kendt efter en lækket oplysning fra Højesteret, at “Roe v. Wade” ville blive taget op til afstemning. Fem ud af ni højesteretsdommere stemte for at afskaffe retten til abort. Begrundelsen for omstødelsen af “Roe v. Wade” er, at den er forkert ift. den amerikanske forfatning, og derfor ikke kan bruges. 

Flere interesseorganisationer, politikere og kendte ansigter har gjort oprør mod afgørelsen, og sætter i flere tilfælde afgørelsen op mod den anspændte våbendebat.

https://www.instagram.com/p/CfN7efNOxWZ/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

https://www.instagram.com/p/CfMYBxuFILN/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

https://www.instagram.com/p/CfMaegVuVMP/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

Delstaten Missouri var i går den første ud af muligvis 26 delstater, som har underskrevet en ny lov, der gør det ulovligt at få en abort.

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her