SEINblik

11. september 2022

Nyhedsredaktionen har udvalgt 3-6 historier fra ind- og udland, som er relevante og aktuelle for dig og din hverdag. I dag kan du bl.a. læse om Storbritanniens magtskifte og en mulig dansk Oscar.

Storbritannien hilser på ny leder og siger farvel til sin længste regerende monark

I mandags fik Storbritannien en ny premierminister… igen. Liv Truss gik med 57% af stemmerne fra Det Konservative Parti og indtog rollen som partileder og dermed premierminister. 

Liz Truss - Secretary of State for Foreign and Commonwealth Affairs, First Secretary of State Ministers attends Cabinet Meeting in Downing Street.

Truss er efter sin indsættelse gået i gang med at danne regering og har meget andet at se til. Inflationen i Storbritannien er i øjeblikket over 10% og millioner af familier er på vej mod fattigdom. Truss har indtil videre været afvisende overfor hjælpepakker og har af flere omgange nævnt skattelettelser for landets rigeste.

Derudover har cirka 200 parlamentsmedlemmer nægtet at give støtte til hende og hendes konkurrent, Sunak, i den offentlige debat. Truss står til at skulle samle et splittet land midt i en økonomisk krise. Om hun også må gå af før tid som hendes 3 forgængere, kan kun tiden vise.

Dronning Elizabeth II

Truss nåede at have audiens hos dronning Elizabeth i tirsdags på slottet Balmoral i Scotland. Samme slot hvor dronningen to dage senere, torsdag aften, blev erklæret død. 

Dronning Elizabeth II havde tidligere i år fejret 70 års jubilæum for sin regeringstid og blev 96 år. Hun efterfølges af sin 73-årige søn, nuværende kong Charles den III, som er den ældste regent til at indtage tronen. 

Kongen talte fredag aften for første gang til sit folk, hvor han takkede sin mor for hendes indsats som dronning. I går, lørdag blev han ceremonielt udråbt til konge af Storbritannien. Dronningen vil blive begravet 10 dage efter sin død, men den nationale sørgeperiode vil vare 12 dage.

På de sociale medier 

Det er dog ikke alle, der sørger over dronningens død. Internettet har efter udmeldingen været fyldt med opslag, memes og delinger af information om, hvordan det britiske kongehus har behandlet tidligere kolonier, udøvet folkedrab og understøttet systematisk racisme.

https://vm.tiktok.com/ZMNEuoDfe/

@tremelvin who gon tell her? 🔥 #queenelizabeth #tremelvin #rip ♬ original sound – Tré Melvin

 

Derudover har dronningens død inspireret Ye til at lægge sine mange stridigheder bag sig. Det fortæller han på sin instagram. De er dog efterfølgende blevet slettet, så hvem han præcist taler om, vides ikke. Ye har gennem tiden haft beafs med Pete Davidson, Kid Cudi og har for nylig erklæret direktøren for Adidas, Kasper Rørsted, død.

TikTok trend gør flere unge afhængige af nikotin

Puff Bars trender i øjeblikket på TikTok. Engangs e-cigaretter, som er ubrugte efter et bestemt antal sug. E-cigaretterne indeholder nikotin og sælges med smag af vandmelon, mango, banan mf.

SSP konsulenten Lærke Mogensen udtaler til DR:

“Min bekymring omkring de her e-cigaretter går jo på, at unge starter med at eksperimentere med det her produkt, som de måske kun har et begrænset kendskab til. Det indeholder store mængder af nikotin, som vi jo ved er skadeligt for de unges hjerner.”

Puff Bars bliver problematiseret af mange eksperter, da de ligner og smager som slik. Dette kan få unge til at glemme faren ved nikotin, forklarer professor i tobaksforebyggelse, Chalotta Pisinger, til DR: 

 “De fleste børn og unge har slet ingen fornemmelse af, hvad de har i hænderne, når de sidder med sådan et stykke legetøj, der smager af slik. Det er et stærkt afhængighedsskabende stof, der er i.”

Engangscigaretten, der bliver reklameret for på TikTok, bliver ifølge SSP konsulenter brugt af unge, men også børn, som blot går i 6. klasse.

En mulig dansk Oscar i syne?

Odense Film Festival, bedre kendt som OFF, sluttede i søndags den 4. september, og vinderen blev… Nest. Årets vinder af OFF får med i æren og titlen som bedste danske kortfilm også en Oscar-kvalificering.

Nest er instrueret af Hlynur Pàlmason og handler om tre søskende på Island, der bygger en hule. Man følger dem over et år fra en enkelt kameraposition. 

CPH DOX skriver om filmen:

“Som publikum til denne smukke og vilde fortælling om en hule på et sted, som er svært tilgængeligt og med en helt unik placering i verden, får vi i bogstaveligste forstand en oplevelse på første række. De tre søskendes kampe, jokes og øjeblikke af stor glæde bliver vores i det fortryllende landskab.”

Det bliver spændende at se, hvem der kommer videre til den røde løber.

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her