SEINblik er tilbage: TUBA er reddet fra lukning
SEINblik sætter fokus på fire udvalgte nyheder, som i den heftige nyhedsstrøm ikke har fået scenetid. Læs med, når vi hver måned, her på SEINs nyhedsredaktion, zoomer ind på vigtige, men oversete begivenheder i vores samfund og verden omkring os.
Længe leve TUBA!
– Af Rosa Porse Bundgaard-Laursen
Det blev i oktober offentliggjort, at Københavns Kommune havde planer om at spare deres tilskud til TUBA væk. TUBA er en selvstændig organisation, der er ejet af Blå Kors Danmark. De tilbyder hjælp, rådgivning og terapi til unge mellem 14 og 35 år med en opvækst, der har været præget af stof- og alkoholmisbrug i hjemmet.
For TUBA er tilskuddet fra kommunen afgørende. De planlagte besparelser fra Københavns Kommune ville derfor blandt andet betyde, at TUBA’s afdeling i København ikke længere ville kunne tilbyde behandling og hjælp til unge over 25 år.
Organisationens betydning blev dog hurtigt tydelig, og der gik ikke længe, før der var lavet et Københavnerforslag. Forslaget gik grundlæggende ud på at indføre en behandlingsgaranti til børn og unge mellem 14 og 35 år, som er belastet af en opvækst i en familie med alkohol- eller stofmisbrug. Fordi netop dette er TUBA’s mærkesag, skulle det også være med til at sikre organisationens overlevelse.
Opbakningen til forslaget og TUBA resulterede i, at Socialudvalget i Københavns Kommune i slutningen af november kunne melde ud, at de ville droppe besparelserne og finde pengene andetsteds. TUBA er reddet, og deres afdeling i København kan altså fortsat hjælpe børn af misbrug mellem 14 og 35 år.
Hvis du er københavner, kan du stadig stemme på forslaget om en behandlingsgaranti på følgende link.
Bibliotekerne har fået en ny rolle i danskernes liv
Færre låner bøger, men flere og flere benytter sig af bibliotekerne, skriver Akademikerbladet i deres seneste magasinudgivelse. Men hvordan hænger det lige sammen?
Ifølge artiklen er antallet af lånte bøger i Københavns Kommune faldet med 56 % fra 2010 til 2021, og antallet af udlån er fortsat faldende. Alligevel er der fremgang i antal besøgende på landets biblioteker, og det skyldes især én ting.
Bibliotekernes gamle rolle er udtjent på grund af digitaliseringen, og derfor er det ikke længere et sted, man tager hen til for at blive oplyst. Til gengæld er de charmerende boghaller i høj grad blevet til fælleseje, et slags samlingspunkt i byen, hvor studerende, børnefamilier og alt derimellem kan slå sig ned i stemningsfyldte rammer eller tage plads til en aktivistisk talk – uden at skulle lægge en krone på bordet. Bibliotekerne tilbyder nemlig en bred palette af kulturtilbud, som tæller både læse- og strikkeklubber, foredrag og arrangementer, og det er som regel gratis at deltage i.
Er du bosat i Aarhus, kan du for eksempel opleve klimaudstillingen på Hovedbiblioteket i DOKK1 til og med 5. januar, mens den skrivelystne københavner kan deltage i en månedlig skriveklub med opstart d. 20. december på Vesterbro Bibliotek & Kulturhus. Begge helt gratis.
Muligheder er der mange af, så det er bare om at komme i gang med at udforske dit lokale bibliotek!
Du kan læse mere i Akademikerbladets fysiske magasin, december 2023.
Japansk virksomhed belønner ikke-rygere med mere ferie
– Af Katrine Riber
Der har længe været debat om, hvorvidt rygere arbejder mindre end deres kolleger på arbejdspladsen. Er det okay, at rygere tager en pause på arbejdet for at ryge? Og hvor ofte må de gøre det?
En japansk reklame- og marketingsvirksomhed har netop taget handling og har givet ikke-rygende medarbejdere seks dages ekstra betalt frihed om året. Det drejer sig om virksomheden Piala Inc., som vil imødegå produktivitetsproblemer forårsaget af rygepauser. Beslutningen blev truffet efter en klage fra en ikke-ryger over de hyppige rygepauser, som holdt medarbejderne væk fra skrivebordet i omkring 15 minutter dagligt.
Der har dog været blandede reaktioner på dette udspil. Nogle synes, at det ikke giver mening, fordi der også er mange, der benytter et toiletbesøg som pause, hvor der hurtigt kan gå en halv time med telefonen i hånden.
Argumentet bliver dog, at rygning er et valg, hvorimod et toiletbesøg er et basalt behov. Men pauserne giver ny energi til jobbet og er med til at styrke det sociale. Andre mener, at rygere gerne må ryge, men at de så selv skal betale for deres rygepauser. Få mener, at det er uretfærdigt at give seks dages fri, fordi rygere alligevel har en kortere levealder.
Det er en debat, som i den grad deler vandene. I hvert fald har politikken haft en tidlig succes i den japanske virksomhed, hvor nogle medarbejdere angiveligt holdt op med at ryge.
Nu er det et spørgsmål om tid, hvornår der kommer et politisk forslag i Danmark. I mellemtiden kan du jo overveje, om du vil have ekstra ferietid eller nyde de små pauser i arbejdstiden.
Du kan læse mere om det her.
Borgerforslag om støtte til Palæstina og fordømmelse af krigshandlinger behandles nu i Folketinget
– Af Signe Lebæk-Hansen
Et borgerforslag om øget bistand til Palæstina og fordømmelse af israelske krigshandlinger i Gaza, er d. 7. december sendt til førstebehandling i Folketinget, hvorefter en afstemning skal foretages.
Borgerforslaget blev fremsat d. 30. oktober og samlede på bare to dage de 50.000 underskrifter, der kræves, for at komme i betragtning i Folketinget. Det er den tredje hurtigste indsamling, siden borgerforslag blev muligt i Danmark i 2017. Forslaget har i skrivende stund næsten 80.000 underskrifter.
Forslagsstillerne kræver, at Danmark stiller en humanitær hjælpepakke på mindst 120 mio. kr. til rådighed for Palæstina, som skal sikre nødhjælp, genopbygning af hospitaler samt fungerende infrastruktur og skoler.
Forslaget kræver desuden, at den bistand, som regeringen satte på pause d. 10. oktober i år, igen tilfalder Palæstina. Endeligt ønskes det, at EU lægger en ny strategi for en mulig løsning af konflikten.
Forslaget vækker opsigt, idet regeringen indtil videre har været tilbageholdende med fordømmelser af Israels reaktion på Hamas’ terrorangreb d. 7. oktober 2023 og ligeledes støtter Israels ret til at forsvare eget territorium.
Derfor vil det altså være en klar ændring i regeringens kurs, hvis forslaget stemmes igennem, ligesom det vil imødekomme de mange folkelige protester, der fordømmer Israels reaktioner.
Hvor lang tid der går, før forslaget kommer til afstemning, vides ikke.
Du kan læse mere om det på altinget.dk her og støtte borgerforslaget her.
Redaktør: Veronica Magaard & Anna Christina Løwe Nielsen
Visuelt af: Frida Bjerregaard Poulsen
Hvad tænker du?