SEINblik – uge 19
Hver søndag samler nyhedsgruppen op på to-seks historier fra ind- og udland, tech og fællesskab, alvor og fnis. I denne uge skal det handle om Trump, AI og en række serier i USA.
Trump på dybt vand
Det går lige nu vildt for sig i det amerikanske retssystem, efter at forfatteren E. Jean Carroll har lagt sag an mod Donald Trump. Det skete ved en domstol i New York i tirsdags. Han er blevet beskyldt for at have voldtaget hende i et prøverum i Bergdorf Goodman (Stormagasin, red.) på Manhattan i 1996. Derudover har Carroll sagsøgt Trump for bagvaskelse og ærekrænkelse ifm. nægtelse af overgrebet. Der er altså hermed tale om en civil erstatningssag, og dommen har derfor ingen strafferetlige konsekvenser. Det er derfor blevet bestemt af nævningerne, at Trump skal betale hhv. to millioner dollars i erstatning til Carroll for overgrebet og omkring tre millioner dollars for æreskrænkelser, hvilket i alt svarer til 34 millioner danske kroner. Denne dom ankede Trump i torsdags.
Trump nægter sig skyldig i sagen og har bl.a. kaldt Carroll for en løgner, som, ifølge Trump, har fundet på beskyldningerne om voldtægten for at sælge flere bøger. Dertil har Trump udtalt på sit eget sociale medie ‘Truth Social’, at Carrolls beskyldninger er “svindel” og “løgn”, og at han “absolut ingen ide har om, hvem denne kvinde er”. Han udtalte yderligere: “Denne dom er en skændsel – en fortsættelse af den største heksejagt nogensinde”.
Årsagen til at denne sag er så interessant, er, at Donald Trump for længst annoncerede, at han stiller op som republikansk kandidat til præsidentvalget i 2024, og det ser derfor langtfra ud til, at han er færdig med amerikansk politik.
Hvad angår Trumps vælgere, lader de sig ikke påvirke af hændelsen. Hans tilhængere er ude efter hævn, fordi de føler, at de blev snydt ved sidste præsidentvalg. De ser sagen som noget, der skete for længe siden, og som noget Trump bare må betale sig fra. Det har altså, ifølge de republikanske vælgere, ingen indflydelse på hans politik.
Donald Trump afviser selv alle anklager og kæmper videre i retssystemet.
Manuskriptforfattere i USA strejker og det kan have en effekt på nogle af dine yndlingsserier
Den 2. maj for to uger siden brød forhandlingerne mellem Writers Guild Association (WGA), som er alle amerikanske manuskript forfatteres fagforening, og Alliance of Motion Picture and Television (AMPTP) Producers sammen. Sammenbruddet af forhandlingerne har nu resulteret i en strejke. Listen over uenighedspunkter er lang, men den inkluderer bl.a. brugen af AI, minimumsløn, pension og sundhedsforsikring. Dette kunne AMPTP ikke gå med til, og nu er WGA altså begyndt at strejke. I forhandlingsgruppen, der forhandler på vegne af WGA, ses bl.a. John August, forfatter til Charlies Angels og Kay Cannon forfatter til Pitch Perfect filmene.
Strejken kan vise sig at have en effekt på en række film og tv serier i første omgang, er det tv serierne der er allerhårdest ramt. Sofabaskerer som The Last of Us, Handmaids Tale og Stranger Things, er alle blevet annonceret at deres respektive sæsoner bliver udskudt. Men også nye serier som den længe ventede spinoffserie til Game of Thrones, A Knight Of The Seven Kingdoms, er også meldt udskudt. Og, jo længere strejken varer, jo mere kan man føle det på de forskellige serier man ser, eller manglen på samme.
Valg i Tyrkiet: Der er en chance for, at Erdogan taber efter 20 år på magten
Præsident Erdogan har siddet på magten i Tyrkiet i godt 20 år. Men de præmisser han blev valgt ind på, har ændret sig en smule. Nu kan man argumentere for, at hans mærkesager hælder langt mere til den traditionelle side. Erdoganisme inkluderer blandt andet en “personificering af konservativt demokrati” – et billede på, hvordan det tyrkiske stemmesystem fungerer. Og måske ikke et særligt godt billede.
Men i dag, søndag, der kan det her altså ændre sig. For meningsmålingerne viser, at Erdogans modstander, Kilicdaroglu, han altså har en chance for at slå Erdogan. Og oveni købet, så har seks oppositionspartier lagt sig sammen. I deres optik for at skabe et mindre autokratisk Tyrkiet.
Det er sandsynligvis jordskælv i Tyrkiet og Erdogans overvejelser om Sverige i EU, der kan have spillet en rolle i meningsmålingerne, som har været til fordel for “Tyrkiets Gandhi” – Kilicdaroglus kælenavn. Det kan du høre meget mere om i SEINs nye podcast “Valg i Tyrkiet”. Når du er færdig med den, er der blot tilbage, at vente.
Hvad tænker du?