SEINblik – uge 21

28. maj 2023

Hver søndag samler nyhedsgruppen op på to-seks historier fra ind- og udland, tech og fællesskab, alvor og fnis. I denne uge skal det handle om abortloven, og så fejrer vi en sjakalina.

Regeringen vil sænke aldersgrænsen for fri abort til 15 år, og Etisk Råd genvurderer den danske abortgrænse

Onsdag var 50-årsdagen for fri abort i Danmark! 

På dagen oplyser Marie Bjerre (ligestillingsminister, V), at regeringen vil sænke aldersgrænsen for den frie abort, der i dag er på 18 år, til 15 år. Det betyder, at gravide mellem 15 og 17 år, ligesom de 18-årige og ældre, vil kunne få en abort uden at den gravides forældre skal godkende det. 

Det er ikke oplyst, hvornår ændringen skal træde i kraft.

I dag kan abortsamrådene godkende abort uden forældresamtykke, men det kræver, at den gravide søger tilladelse. 

I 2021 fik abortsamrådene 30 ansøgninger herom, hvoraf 3 blev afvist. Det viser en rapport fra Abortankenævnet, som Kristeligt Dagblad omtalte i april. 

Til sommer fremlægger etisk råd den første revidering af abortgrænsen siden 2007. De tager stilling til, om abortgrænsen på 12 uger skal hæves. Danmarks grænse på 12 uger er en af de laveste i Vesteuropa, og flere fagfolk har anbefalet, at man sætter grænsen op til mellem 18 og 22 uger, som den er i flere andre lande. 

»… der er noget mere, der skal ud, jo længere henne i graviditeten, man er. Det bliver vi nødt til at forholde os til. Og jo længere henne i graviditeten, man er, jo mere ligner det – et lille … barn. Altså – sådan er virkeligheden. Det er bare faktuelt.«, siger Lis Munk, formand for Jordemoderforeningen, til en høring om abortgrænsen på Christiansborg. 

Blandt europæiske lande har Holland den højeste grænse, der ligger på 24. uge, som også er grænsen for, hvornår et barn kan overleve uden for morens krop. Andre argumenterer for at et foster i 22. uge ligner et lille barn, og at en abortgrænse på 22 uger derfor er for høj, mens WHO anbefaler at fjerne den øvre ugegrænse, så aborten er fri helt indtil fødselstidspunktet.

50 år senere diskuterer vi altså stadig den uendelige debat. SEINblik følger op på sagerne.

Nyheden er skrevet af Liva Kilt. 

Visuelt af Liva Kielgast Ladelund

God nyhed til alle sjakalinas derude! 

Sidste mandag offentliggjorde Tessa på sin Instagram-profil, at hun fredag d. 26/5 udgiver sit første album nogensinde. I opslaget skriver hun “Det er det største jeg har lavet i mit liv. Jeg er klar, er i?”. Og mon ikke der er en del Tessa-fans derude, der er klar på et nyt og sprødt album fra sjakalinaen over dem alle – jeg er i hvert fald! Tessa debuterede med singlen “Snakker for meget” for godt fire år siden, og hendes rapkæftede rapsuccesser har siden da været uundværlige på alle danmarks dansegulve. Efter Tessas annoncering af en sommerturne, hvor hun skal spille i 14 forskellige danske byer, har flere fans spekuleret i, om sommeren mon kunne byde på en ny udgivelse fra rapdronningen. Tessa har de sidste mange år udgivet en masse hitsingler og collabs med andre kunstnere, og nu er albummet vi alle har ventet spændt på, endelig udgivet. 

 

Hendes første album har fået titlen “Tessas hævn”, og lever i den grad op til navnet med benhårde bangers og sommerhede hits. Udgivelsestidspunktet kunne ikke være mere perfekt- lige op til sommeren, hvor jeg er sikker på, at flere af numrene fra Tessas Hævn bliver soundtrack til sommerens festivaler. Jeg glæder mig i hvert fald til en sommer fyldt med soundbokse der spiller “Tessas hævn” til solen står op.

Denne nye er skrevet af Amalie Pihl. 

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her